Over een Hollandse leeuw die een Bison werd

De nummer 32 van de wereldranglijst. Speelde op het WK van 2014 nog tegen USA, won op het laatste EK twee duels. Finland, voor de duidelijkheid.

Niet zomaar een landje.

Het land waar Yannick Franke, een van Nederlands grootste talenten, de komende maanden gaat spelen voor Bisons Loimaa. De huidige nummer drie van de ranglijst, net verdrongen van plek twee, vorig jaar play-offfinalist. Niet het minste team dus in een respectabele competitie.

Een selectie met zeven Amerikanen, een Nieuw-Zeelander en een stel Finnen, dat allemaal onder leiding van een Amerikaanse coach.

Een interessante stap van de 19-jarige Franke.

Zijn situatie is zoals die is.

CLUBLOOS

Clubloos nadat het huwelijk tussen hem en Donar voortijdig ten einde kwam.

Aan zijn voortijdig vertrek uit Groningen zijn natuurlijk twee partijen schuldig. Ooit als de tijd daar rijp voor is, zal ik van beide partijen hun inzichten nog weleens horen.

Voor nu is het goed dat Franke weer gaat spelen (hopelijk). Het zou zonde van zijn talent zijn om dat niet te doen.

BETER WORDEN

Voor de Nederlandse Eredivisie is het vertrek van Franke natuurlijk een groot gemis. Voor het Nederlands basketbal kan het heel goed uitpakken.

De keus voor Finland begrijp ik wel. Even weg uit dit land met alle verwachtingen, vooroordelen en invloeden. Spelen in een meer dan fatsoenlijke competitie zonder verwachtingen. Dat kan onmogelijk slecht zijn voor Yannick Franke en dus ook niet voor Nederland.

Succes!