Mijn hoogtepunt week 19 DBL: Ik ben fan van Sergio de Randamie

Dat ik fan ben heeft niet alleen te maken met zijn bijzonder knappe glansrijke beresterke prestatie van afgelopen donderdag. In de eerste 35 minuten van de wedstrijd tussen Landstede en Rotterdam scoorde De Randamie 37 punten (24 bij rust). Omdat de wedstrijd gespeeld was, werd hij bijtijds naar de kant gehaald anders was De Randamie gegarandeerd boven de 40 punten gekomen. Lang dacht ik zelfs dat hij de 50 zou gaan halen.

Sergio (31 jarige powerforward 2.01m) leek simpelweg niet te kunnen missen. Iedereen weet dat Sergio een beest onder het bord is. Deze donderdag kon hij alles. Van buiten de driepuntslijn was hij levensgevaarlijk (4/6) en de rake waren alleen het netje. Vrije worpen perfect (9/9). Hij kwam veel op de lijn omdat hij een sterke drive naar de ring liet zien, onstopbaar door de Zwollse verdediging. Daardoor was hij onder de ring ook nog eens levensgevaarlijk (4/6.

NICE GUY

Toen ik de samenvatting voor Ziggo Sport aan het inspreken was, kwam Sergio voorbij. Toevallig had ik hem een uur voor de wedstrijd ook de hand geschud. Dat doet hij overigens altijd als ik hem tref. Wat mij opviel aan zijn handshake was dat die ontdaan was van alle kracht.

Pfoeh wat was dat even later anders. Ik denk dat een red hot Travis Young en Chris Mc Guthrie de laatste zijn geweest die op mij zo’n indruk hebben gemaakt

Sergio kwam dus langs en ik wilde per se even met hem praten over zijn prestatie. Soms moet het werk even wachten, al was het begrip er vanuit de regie er wel.

Mijn complimenten werden ontvangen met een glimlach. Toen er even later een Zwolse supporter voorbij kwam, sprak Sergio op zachte toon de woorden die bij hem passen: “We hebben verloren!”

En zo is het natuurlijk wel. En zo zonde is het ook. De wedstrijd is door zo weinig mensen gezien dat Sergio dit geschreven moment verdiend.

GOOD OLD SERGIO

Sergio ken ik al uit zijn tijd in Amsterdam. De kampioensteams. Hij had toen vooral een dienende rol vanaf de bank. Hard werken, rebounden, slim zijn.

Voordat de Paramaribo geboren De Randamie naar Nederland kwam speelde hij in Amerika. Eerst voor Midland College om na twee jaar de overstap te maken naar de sterke Universiteit van Houston. Daar waar eerder ook Hakeem Olajuwon en Clyde Drexler speelden. Pech voor Sergio was dat hij bij Midland een zware enkelblessure opliep, waarbij schroeven zijn enkel bij elkaar moesten houden.

Als prof werd De Randamie in Amsterdam twee keer kampioen. Via Groningen, Zwolle, Den Helder, Amsterdam is hij nu in Rotterdam beland.

Tot afgelopen donderdag was zijn beste prestatie aanvallend gezien 28 punten in een wedstrijd in 2011 tussen Amsterdam en Nijmegen.

Zoals gezegd De Randamie staat niet bekend om zijn scores. Sergio is zoals voormalig coaches hem noemen het cement van de ploeg.

Sergio is een keurig opgevoed, spreekt mensen aan met u. Heeft economie gestudeerd, houdt van tekenen, muziek en bezit een flinke portie humor.

In mijn ogen is Sergio een voorbeeld voor vele (Nederlandse) basketballers; hard werken om beter te worden. Ik denk dat hij meer uit zijn carrière had kunnen halen, maar ik denk ook dat Sergio een tevreden man is.

En toch vraag ik me af waarom Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters hem niet onder contract hebben staan. Dan was de kans op een kampioenschap een heel stuk groter geweest.