Mijn hoogtepunt week 20 DBL: Vertrouwen

Vertrouwen.

Gek eigenlijk, op het moment dat het woord vertrouwen in de sport te sprake komt is het meestal omdat er stront aan de knikker is.

Van Dale heeft een duidelijke uitleg.

vertrouwen

Een gebrek aan, broos, ontbreekt. Dat is meestal de context.

Minder vaak hoor ik dat er gewonnen is omdat er zoveel vertrouwen is.

Feit is dat vertrouwen niet in een potje zit dat staat in het schap bij de apotheker. Het moet welhaast letterlijk gekweekt worden.

TOPTEAMS

Zo is dat de afgelopen maanden vast en zeker gebeurd in Groningen. De geluiden waren dat Braal er niet veel van kon, volgens mij waren in november de witte zakdoekjes al te zien, en zie wat een beetje vertrouwen (en een onsje Jeter) kan doen.

Donar is op dit moment de sterkste ploeg van Nederland. Ze spelen  –nog- geen perfect basketbal, maar je ziet dat er vertrouwen is.

Zorg en Zekerheid is ook een ploeg met vertrouwen. Op Casteels is door menigeen al het een en ander aangemerkt. Ook zijn ploeg speelt op dit moment goed basketbal.

Nu wil ik niet euforisch klinken, er was best wat aan te merken op het treffen van afgelopen donderdag, maar ik vond het een schitterende wedstrijd met alles erop en eraan. Een topwedstrijd in een hele mooie ambiance.

Reclame voor deze mooie sport die in Nederland ook op een aardig niveau beoefend wordt, zoals Casteels ook aangaf in de persconferentie na deze topper. Dit moet de ondergrens worden voor het Nederlands basketbal.

VERTROUWEN HOUDEN/KRIJGEN

Ik krijg sterk de indruk dat het vertrouwen bij titelverdediger SPM Shoeters volledig aan het verdwijnen is. Niemand maakt mij wijs dat deze ploeg zo slecht is als ze nu presteert.

Met eigen ogen heb ik ze in de eerste maanden van dit seizoen goede wedstrijden zien spelen. Het loopt nu af als een lekke fietsband.

Ik denk niet dat het onderling met al die Nederlanders en Kravic niet botert (wat vaak een oorzaak van problemen is), eerder denk ik dat men te lief is voor elkaar. Wordt interessant om te zien wie (Slagter, Akerboom, Wessels, coach Jones of waarschijnlijker een externe persoon met praatsessie) de ploeg over het dode punt kan tillen.

Wat nu gebeurt bij SPM is een self fulfilling prophecy. Er wordt van alles verwacht, het zit tegen en het broze vertrouwen krijgt een knauw met een spiraal naar beneden als gevolg.

Ik ga niet over de oplossing, evenwel zou een opsteker in bijvoorbeeld een wedstrijd tegen Landstede (donderdag op Ziggo) best een keerpunt kunnen zijn. Of dat een waarschijnlijk scenario is, denk het niet, maar het kan wel want er is meer dan voldoende kwaliteit in Den Bosch.

Overigens zie ik niets in het vervangen van een coach, zeker niet op dit moment een maand voor het begin van de play-offs. De afrekening is aan de eindstreep, niet tussendoor of de spelers zouden massaal moeten aangeven dat het zo niet verder kan, maar ik geloof niet dat dit het geval is.

Paniek is een slechte raadgever. Vertrouwen is zoals Van Dale zegt een beetje hopen en dat maakt sport mooi.