Mijn hoogtepunt week 22 DBL: Controverse! Ik kan er niet genoeg van krijgen

Controverse. Precies wat het Nederlandse basketbal nodig heeft en dat meen ik niet cynisch. Niets beter dan dat er nog heel lang nagepraat wordt over die laatste tienden van seconden van de bekerfinale.

Ik hoop dat iedereen 2e Paasdag bij zijn of haar schoonouders door blijft debatteren, dat de koffiemachines dinsdag op het werk er gek van worden, ik hoop dat Johan Derksen er nog even op terugkomt en Kamervragen zouden fantastisch zijn.

Er kan namelijk niet genoeg gesproken worden over basketbal, want alleen zo blijkt er emotie in zit, dat de sport leeft!

Positieve emotie dan, attentie fans.

THRILLER

De bekerfinale was er een waar ik mijn vingers bij aflikte. Beide teams verdedigden uitstekend, dat ging wel ten koste van de aanval, maar een thriller was het met een uniek eind.

Want nog nooit werd er in Nederland gebruik gemaakt van wedstrijdbeelden om de uitkomst van een wedstrijd vast te stellen.

Antio Sinterniklaas de beste scheidsrechter die Nederland heeft, nam die beslissing.

Toeval wil dat ik begin januari, voor de Ziggowedstrijd Weert tegen Zorgen en Zekerheid, deze situatie heb besproken met precies deze scheidsrechter. Zijn vraag was simpel. In het geval dat, kan ik dan? Daarna kreeg ik nog wat uitleg over de regels.

DISCUSSIE GING NOG EVEN DOOR

Na de bekerfinale toen de gemoederen wat bedaard waren, stond ik in de catacomben bij de kleedkamers te wachten op Sinterniklaas omdat hij officieel uitleg kwam geven.

Dat gebeurde in de buurt van de kleedkamer van Zorg en Zekerheid. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi moeten dat gehoord hebben, want zij kwamen amper aangekleed de gang op.

Daar ontstond een interessante discussie, op een normale toon, hulde voor de ontwikkelde basketbalspeler. Worthy kon leven met de nederlaag, zei hij, maar niet met het besluit om daar voor het eerst in de Nederlandse basketbalgeschiedenis tv-beelden voor te gebruiken. In feite zei hij, toon ballen en neem het besluit op het veld.

In deze redenering kan ik helemaal meegaan.

Op zijn beurt zei de scheidsrechter dat hij louter en alleen gebruikt maakt van de regels en die staan hem sinds anderhalf jaar toe gebruik te maken van tv-beelden mits gemaakt door een neutrale partij, zoals de NOS of Ziggo en dus niet ZZ-tv of het videosysteem van SPM.

Zoals de naam al zegt is de scheidsrechter aangesteld voor naleving van de spelregels. Stel je voor dat dat op het veld de score was afgekeurd en hij was wel goed geweest.

Enfin ik kan me ook helemaal vinden in de redenering van de scheidsrechter en aangezien hij er over gaat. Nog belangrijker is dat hij na het zien van de beelden de juiste beslissing nam (zie foto met rode rand en bal nog in de hand van Kerrazi). Zoals Sinterniklaas benadrukte, daar gaat het om.

De FIBA staat het dus toe om incidenteel gebruik te maken van tv-beelden, mits….zoals net uitgelegd.

Misschien dat deze controverse ervoor gaat zorgen dat er bij iedere play-offwedstrijd tv aanwezig is want dat het een schitterend schouwspel was, blijft een beetje onderbelicht.

LEVE DE HOLLANDERS

Heerlijke finale, hierbij ook opgemerkt dat de scheidsrechters een aardige partij floten, natuurlijk waren zij niet foutloos, maar dat waren de twee teams ook niet. Het werd een duel waarin, zoals gezegd, beide teams sterk verdedigden en er mooie hoofdrollen waren voor de vele Nederlanders van zowel Leiden als Den Bosch; Jansen, De Jong, Williams, Wessels, allemaal eigenlijk.

Ook een finale waarin de beide aanvallen duidelijk leden onder de afwezigheid van een blik ego-Amerikanen met de ik-los-het-wel-op-mentaliteit, ik maal er niet om. By the way waarom nam de Amerikaanse Leidenaar Simmons toch zo snel een driepunter in de slotfase?

Het meest opvallende moment voor mij deze finale was ook in de 2.3 of was het toch 3.0 seconden voor het einde. Maar dan de beslissing van SPM-coach Sam Jones om geen time-out te nemen. Hij beschikte er nog over twee. Casteels had er al enige tijd geen meer. Een Bossche time-out had ook Leiden de kans gegeven zich te hergroeperen. Jones legde de verantwoordelijkheid bij zijn Nederlandse spelers en dat is mooi.

SPM heeft een verschrikkelijke periode achter de rug met dramatische resultaten. Deze finale hield het Leiden de tweede helft, na wat aanpassing door Jones, op slechts 18 punten. En passant werd na de Supercup de tweede prijs van dit seizoen gepakt. De ploeg zal vierde blijven in het eindklassement, maar daar hoeft het seizoen niet te eindigen.

Leve de controverse.