Mijn hoogtepunt week 24 DBL: Druk; onder druk staan

Druk. I love it. Teams die onder druk staan zorgen voor spanning en dat maakt sport zo mooi.

Play-offs zitten vol met druk. Gelukkig gaat het bijna beginnen, maar in zekere zin verkeert de competitie eigenlijk al play-offmodus.

Er is best wat aan te merken op het niveau van de eredivisie, de andere kant van de medaille is wel dat het nu in de slotfase van het reguliere seizoen spannender is dan ooit tevoren.

Met nog 6 dagen te gaan staat nog niet vast wie er 1, 2 en 3 gaan worden in de eindstand. Daarbij komt nog dat de nummers 6 ook nog niet definitief bekend is. Mooi toch.

programma

DE NUMMER 1

Over druk gesproken. Koploper Landstede ondervond tegen Apollo exact wat het is om onder druk te spelen. Moeten winnen. Uitvluchten gelden nu niet meer voor Zwolle. De ploeg van Herman van den Belt won en dat zal een opluchting zijn. Evenwel volgen er nog twee must-win wedstrijden met dito druk.

Over druk gesproken. Rotterdam moest winnen in Leeuwarden voor een play-offticket. De ploeg won omdat Tamasauskas de laatste bal raak schoot. De laatste tijd was het niet best met de Challengers, maar winnen als het moet is een kunst op zich. Getuige ook de twee prijzen die SPM Shoeters dit seizoen al pakte.

Door deze resultaten is Apollo definitief als vijfde geƫindigd. Theoretisch kunnen Rotterdam en Aris nog langszij komen, maar de Amsterdammers hebben alle onderlinge resultaten in hun voordeel.

Dat betekent dat de eerste kwartfinale best-off-three op 21 april gaat tussen SPM en Apollo. Dat gaat de titelverdediger niet zomaar winnen. De ploeg toonde zaterdag absoluut verbetering vergeleken met eerder dit seizoen (hoger baltempo, betere passing) maar Den Bosch is zo wisselvallig als het Nederlandse weer, heeft moeite met scoren, en ik kan me goed voorstellen dat Apollo bloed ruikt. Ervaring is overigens een goede anti-stof tegen druk en dat heeft SPM voldoende.

DE UITDAGERS

Zorg en Zekerheid maakte zaterdag in Den Bosch, na een matige periode, een frisse indruk. De ploeg is niet constant, was dat zaterdag ook niet, alleen was de inzinking maar beperkt. Worthy de Jong was onzichtbaar opvallend (sterk) en dat was wat anders dan de laatste weken waarin hij te dominant was. Tekenend? Dat gaat de tijd leren.

Dit maakt het treffen tussen Leiden en Donar donderdag in de Vijf Mei-hal een affiche eerste klas. De verliezer van dat duel eindigt als derde, de winnaar kan nog hopen op een Zwolse misstap.

Alles draait hierbij om thuisvoordeel in de play-offs. Niet zaligmakend, wel belangrijk om niet te zeggen cruciaal. Kijk de reeksen er van de laatste jaren er maar op na.

LAATSTE PLAYOFF TICKET

De strijd om de zesde plek lijkt beslist door de winst van Rotterdam in Leeuwarden, ook omdat die ploeg bij een gelijke stand hoger staat op basis van het onderling resultaat. Evenwel kan Aris met twee overwinningen Rotterdam nog voorbij.

Kijk dan nog eens naar het programma.

Rotterdam en Zwolle staan donderdag tegenover elkaar en beide moeten winnen voor zekerheid. Over druk gesproken.

Aris treft eerst Weert en heeft dan nog een bezoek aan Zwolle.

DRUK, nogmaals I love it.