Mijn hoogtepunt week 25 DBL: Het zit erop, wat aardige feitjes en de kampioen wordt…

28 competitiewedstrijden gespeeld. Nog maximaal 17 speelronden in de play-offs te gaan en dan is de kampioen bekend.

De verhoudingen staan nu vast. Landstede Zwolle is voor het eerst in de geschiedenis de te kloppen ploeg in de play-offs. Hulde voor de organisatie in Zwolle die al jaren staat en het fundament is van het huidige succes. Tegelijk waarschuw ik voor de play-offs want zo’n eerste plek biedt maar één zekerheid en dat is dat je de eerste wedstrijd thuis begint. Voor wat betreft alle andere feiten staat iedereen op nul.

SPANNING

Kijk eens naar de stand en metname de top drie. Na 28 duels heeft Landstede 44 punten, Zorg en Zekerheid 44 punten en Donar 42. Erg spannend natuurlijk. Tegelijk geeft het ook aan dat er een enorme kloof is met de andere vijf teams.

Over de rest gesproken, ik hoop wel dat iedereen volgend seizoen weer van de partij is (ik maak me zorgen over wat teams in de onderste regionen) en eigenlijk hoop ik ook dat er wat teams bijkomen, maar ik hoor weinig concreets.

DIESELS

De competitie begon in het tweede weekend van oktober. Nu half april zijn er 15 spelers die alle duels hebben gespeeld. Knap om fit te blijven over zo’n tijdspanne: Nikki Hulzebos, Gian Slagter, Will Sullivan, Ross Bekkering, Javier Duren, Quincy Treffers, Worthy de Jong, Jeroen van de List, Michael Kok, Rens van Ravenstein, Daan Rosenmuller, Roel Aarts, Kenneth van Kempen, Tyson Hinz en Freek Vos.

NOG WAT FEITJES

De grootste uitslag van dit seizoen (+65) was het duel tussen Donar en Weert op de openingsdag van het seizoen 122-57.

De grootste uitoverwinning (+51) komt ook op naam van Donar. Op bezoek bij Aris werd het 55-106.

Die 122 punten van Donar is ook het recordaantal gescoorde punten van dit seizoen.

45 punten is het minste aantal gescoorde punten in een Eredivisiewedstrijd dit seizoen. Dat waren twee ploegen. Aris op bezoek bij Donar (76-45) en Weert op bezoek bij Rotterdam (84-45).

Verder waren er vier duels die beslist werden met 1 punt verschil en in totaal veertien duels die beslist werden op één keer balbezit (binnen marge van 3 punten).

Alle reguliere statistieken zijn verder te zien op basketballleague.nl

OPMERKELIJKE ZAKEN

Aris nam de meeste tweepuntschoten 1218, 60 keer meer dan Landstede.

Landstede (712x) en ZZ Leiden (678x) zijn de nummers 1 en 3 voor wat betreft genomen driepunters (hé toevallig of niet). Weert zit hier nog tussen (682x).

Donar is het vaakst naar de vrije worplijn geweest (605x), 88x vaker dan Landstede.

Javier Duren stond het vaakst op de vrije worplijn (190x), veel vaker dan de nummer twee Ross Bekkering (143x)

De meeste tweepuntsschoten werden genomen door Josiah Heath (312x).

De meeste driepuntsschoten kwamen op naam van Aron Roye (166x).

Worthy de Jong is niet alleen MVP, ook de speler die in totaal de meeste schoten nam (382x).

VOORSPELLENDE FEITEN

Dan is er nog één indicator waar ik niet aan voorbij wil gaan. Het doelsaldo als voorspeller van de kampioen. De afgelopen 11 jaar is 7 keer de ploeg kampioen geworden die over de reguliere competitie het beste doelsaldo had. Nogmaals geen garantie voor Donar, maar zeker een teken aan de wand.

1 Landstede Zwolle 10.6
2 Zorg en Zekerheid Leiden 10.9
3 Donar Groningen 14.3
4 SPM Shoeters Den Bosch 4.5
5 BC Apollo Amsterdam -5.9
6 Rotterdam Basketbal -5.8
7 Aris Leeuwarden -9.7
8 BSW Weert -18.9