Eindelijk spanning en sensatie. Halve finales Landstede vs SPM en ZZ Leiden vs Donar

Om met de deur in huis te vallen: het is ongelofelijk moeilijk, bijna ondoenlijk om de twee teams aan te wijzen die de finale gaan spelen.

Natuurlijk is Landstede de favoriet, de ploeg die eigenlijk al het hele seizoen stabiel presteert. Voor mijn gevoel is Donar de te kloppen ploeg. Zorg en Zekerheid heeft een X-factor met MVP Worthy de Jong (en Rogier Jansen). SPM Shoeters heeft voldoende potentie.

Kortom ik verwacht voor beide halve finales een spannende reeks, dat wil niet per definitie zeggen dat het spannende wedstrijden worden in de best-off-sevenseries.

Ik blijf erbij dat een best-off-seven in de halve finale na een dubbele competitie teveel van het goede is, zeker omdat de wedstrijden binnen 14 dagen worden gespeeld.

Dit komt het spel niet ten goede, uithoudingsvermogen wordt erg belangrijk en de kans dat blessures een grote invloed hebben op een reeks is aanzienlijk.

WISSELVALLIG

Landstede is de meest stabiele ploeg van de vier halve finalisten. In een rapportcijfer uitgedrukt presteerde die ploeg dit seizoen altijd tussen een 6,5 en een 7,5.

Alleen is het optreden van de Zwolse koploper vanaf het moment dat ze met druk te maken kregen, niet overtuigend. Al was er in de laatste drie competitieduels wel gewoon drie keer winst (56-49 tegen Apollo, 58-69 in Rotterdam en tegen Aris werd het via 59-58 uiteindelijk 86-77).

Tegenstanders SPM Shoeters is de meest onvoorspelbare ploeg bij de laatste vier. Rapportcijfer tussen de 4,5 en 8,5.

Zeker in het begin van het seizoen heeft de titelverdediger goede dingen laten zien, de laatste wedstrijden tonen beterschap. Toch zal een kampioenswaardige prestatie nodig zijn om de finale te halen. De ploeg heeft ervaring, en misschien wel belangrijker mankracht (11 spelers), voldoende om dit voor elkaar te krijgen. Getuige ook Supercup en de Beker die dit seizoen al veroverd zijn.

Zorg en Zekerheid is minder wisselvallig dan Den Bosch, maar echt betrouwbaar is de ploeg ook niet. Rapportcijfer 6,0-8,5.

Verdedigend misschien wel de sterkste, maar aanvallend in feite volkomen afhankelijk van de drie guards (De Jong, Jansen en Wright zijn samen goed voor 55% van de punten). Zou er een dominante insidespeler zijn dan was Leiden 100% zeker kampioen geworden.

Tot twee weken geleden was Donar voor mij de kampioen in spé, ik had weinig twijfel. Sinds de komt van Lance Jeter liep het op rolletjes, voor de buitenwacht althans. Rapportcijfer voor LJ 4,5-6,5. Na LJ 6,5-9,0.

Toen zag ik een wedstrijd in Leiden waarin Donar totaal onverwacht onderuit ging. Er werden door de Groningers onder druk een boel beslissingen genomen, op en naast het veld, die ik niet begreep. De eerste 60 van de 80 minuten in de play-offs tegen Rotterdam hebben mijn mening bepaald niet gekeerd. Nou schrijf ik Donar niet af, verre van, maar de ploeg blijkt, net als de concurrentie, ook wisselvalligheid te herbergen.

RECENTE FEITEN

Landstede en SPM stonden vier keer tegenover elkaar dit seizoen. Zwolle won drie keer. Zwolle won thuis beide duels, de eerste was ruim (86-75 via 59-59), de tweede was close (80-76). De twee duels in Den Bosch werden pas beslist na verlenging.

Zorg en Zekerheid kende een moeilijk seizoen tegen Donar. De Groningers wonnen de eerste drie onderlinge duels (77-66, 74-80 en 90-86 na verlenging). Het laatste treffen was dus een bizarre. Donar leek onaantastbaar totdat Leiden in een zone ging staan (4-20 werd via 38-47 uiteindelijk 69-67).

THUISVOORDEEL WEZENLIJK

Vier kansen om een uitwedstrijd te pakken. Zeker weten dat dit in Groningen en Den Bosch gedacht wordt over de halve finaleseries.

Er zijn nu 689 play-offwedstrijd gespeeld sinds het seizoen 1977/1978. De thuisploeg won in 66,8% van de gevallen. Gemiddelde uitslag: 80,5-70,3.

In de halve finales zijn er 275 duels gespeeld. De thuisploeg won 66,9% van de wedstrijden. Gemiddelde uitslag: 80,8-75,8.

THUIS- EN UITKANSEN

Zwolle (met thuisvoordeel) heeft in totaal 27 play-offwedstrijden thuis gespeeld met een winstpercentage van 44%.

Den Bosch heeft 143 keer een play-offduel buitenshuis gespeeld, met een winstpercentage van 42%

Leiden (met thuisvoordeel) heeft 51 thuiswedstrijden gespeeld, winstpercentage van 63%.

Donar heeft 96 duels buitenshuis gespeeld, winstpercentage van 28%.

ONDERLINGE HISTORIE

Den Bosch en Zwolle speelden in de historie van het play-offbasketbal in Nederland vijf keer tegen elkaar, Den Bosch won vier series. Vers is natuurlijk nog de halve finale van een jaar geleden waarin SPM in wedstrijd zeven tegen Landstede in eigen huis met de schrik vrijkwam.

Leiden en Groningen hadden negen reeksen met elkaar. Vijf werden er gewonnen door Zorg en Zekerheid, vier door Donar. Vorig jaar was Donar (met thuisvoordeel voor Leiden) de sterkste in de halve finale, net als het jaar ervoor trouwens.

STERKTE / ZWAKTE IN HET KORT

Landstede SPM ZZ Leiden Donar
Sterkte Stabiliteit Diepe ervaren selectie MVP en 2 andere guards Combo Jeter/Bekkering
Gibbs Combo Williams / Kravic Small Ball Veel assists
Zwakte Play-off ervaring Creativiteit Lange mannen Wie is de baas?
Geen bewezen ‘toppers’ Verdediging Smalle bank Antwoord op zone-verdediging

VOORSPELLING

Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Het meest waarschijnlijk is een finale tussen Landstede en Zorg en Zekerheid. Toch verwacht ik verrassingen dus ik denk dat het Donar tegen SPM wordt.