What a difference a day makes

Ik kan heel makkelijk zeggen dat ik me vergist heb. In zekere zin heb ik dat ook, maar tegelijk ook niet.

Tuurlijk had ik Zorg en Zekerheid en SPM Shoeters in feite al afgeschreven. Dat was niet op basis van één wedstrijd, nee op basis van een reeks waarin ik een tendens constateerde.

Heel simpel. Landstede en Donar wonnen niet alleen, ze gingen vooral overtuigender spelen. Steeds ietsje beter.

Nu ga ik ook niet zeggen dat alles anders wordt, dat is het al.

Landstede bijvoorbeeld laat DE kans op het bereiken van de finale liggen. Ik bedoel makkelijker dan dit wordt het niet.

SPM op haar beurt stond met de rug tegen de muur. Klaar om op vakantie gestuurd te worden. Zover kwam het niet (64-74). Allereerst toonde de Bossche formatie (eindelijk) 40 minuten lang strijd en energie. Dat ze kunnen ballen, weet iedereen wel, maar in de play-offs komt het op andere ‘niet tastbare’ zaken aan.

Die dingen waren de afgelopen vier duels niet voor SPM.

MAN EN PAARD

Kravic speelde in game 5 maar 14 minuten. SPM won. De voorgaande duels speelde hij gemiddeld 26 minuten.

Nu heb ik niets tegen Kravic, technisch begaafde speler. Hij begrijpt alleen niet wat er gevraagd wordt in de play-offs en dat straalde uit.

Heldere keuze van Jones. Zeker omdat Aarts wel weet wat gevraagd wordt. Hij liet dat ook al zien in game 4 in de beperkte tijd die hij toen kreeg.

Er was wel meer anders in de rotatie van SPM. In feite kiest coach Jones (eindelijk?) niet meer voor de diepte, maar kiest hij besten.

Bouwknecht 23 minuten, 15 gemiddeld.

Slagter 27 minuten, 27 gemiddeld.

Williams 29 minuten, 26,5 gemiddeld.

Wessels 28 minuten, 29 gemiddeld.

Schilder 11 minuten, 14 gemiddeld.

De Pagter 18 minuten, 18,5 gemiddeld.

Akerboom 23 minuten, 27 gemiddeld.

Aarts 19 minuten, 9 gemiddeld

De Vries 4 minuten, 12 gemiddeld.

INZICHT

Diepte is leuk, zeker gedurende het seizoen om zijn ‘oudjes’ te sparen. Tijdens de play-offs heeft het alleen zin als de ploeg 40 minuten als een ‘gek’ speelt en zo speelt SPM niet. Dan is de keus van Jones voor minder spelers absoluut beter omdat zij dan meer ritme krijgen.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Al ga ik hier niet verkondigen dat SPM nu zomaar de finale haalt, ik heb al zoveel voorspeld. Daarvoor is Landstede te goed. Dat de verhouding gekeerd zijn en coach Jones het ‘licht’ heeft gezien lijkt mij ook een feit.

VIJF MEI HAL

Misschien is dat ook wel het geval in Leiden. De eclatante winst op Donar kan een lichtpuntje aan het eind van de tunnel zijn.

Het botert daar totaal niet tussen coach en spelers. Dat hoeft ook niet, zolang er maar respect is. Worthy de Jong riep na game 3 dat er met de coach gesproken moest worden. Dat er zaken moesten veranderen.

In game 4 speelde Leiden een acceptabele partij, die verloren ging. Dit keer werd Donar genadeloos naar huis gestuurd (73-43). Geen schijn van kans. Dat is bovenal de verdienste van de thuisploeg waar de gesprekken blijkbaar hebben geholpen.

TRUC

Al schiet mij nu schrijvend te binnen dat dit ook het spel kan zijn dat Casteels speelt met zijn ploeg. Scherp krijgen zoals alleen Ton Boot dat kon. Pffffffff zou het?? Dan zou het briljant zijn.

Tegelijk hoeft coach Braal niet te wanhopen, maar mag hij zich wel zorgen maken over de mentale gesteldheid van zijn ploeg. Verliezen kan, maar dit.

Toch zijn hier de verhoudingen op dit moment net ietsje anders. De volgende wedstrijd speelt Donar namelijk thuis. Landstede moet naar Den Bosch en dat is toch anders, hoewel de ploeg bewezen heeft te kunnen winnen in de Maaspoort.

Donar thuis… is gewoon een ander verhaal. Probleem is alleen dat de ploeg niet moet gaan denken dat het wel goed komt, zoiets als in game5, want daarvoor is Leiden te gevaarlijk.

Donderdag game 6. Gelukkig ben ik geen orakel, spanning en sensatie in de play-offs laat ik het daar dan maar bij houden.