Mijn hoogtepunt week 29 DBL: Het is voorbij, het is niet anders

Geen idee welke organisatie nu het meest teleurgesteld is, Zorg en Zekerheid Leiden of SPM Shoeters?

Om met de laatste te beginnen de Bosschenaren wonnen dit seizoen de Beker en de Supercup, alleen lukte het niet om de titel te prolongeren. Dus ja teleurstelling zal er zeker zijn, maar er zijn ook tastbare prijzen.

Daarom denk ik dat de teleurstelling in Leiden groter zal zijn. De ‘grote’ Eddy Casteels won namelijk helemaal niets in zijn twee Nederlandse jaren. De opvolger van Toon van Helfteren moest de jeugd bij Zorg en Zekerheid meer kans geven en minder verdedigend en dus attractiever laten spelen. Naar mijn mening is dat niet echt gelukt. De feitelijke prestaties spreken verder voor zichzelf.

ONMOGELIJK

Dat zijn echt gemiste kansen, vooral omdat Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi in de bloei van hun carrière zitten. Met twee goede Amerikanen, Thomas Koenis en Rogier Jansen is het bijna lastiger om niets te winnen dan wel.

In mijn ogen en met mijn ervaringen denk ik dat Casteels met zijn ‘Ton Boot-gedachtengoed’ niet meer van deze tijd is. Het klikt gewoon niet met de tegenwoordige Nederlandse (en Amerikaanse) generatie. Die denken zelf (mee), stellen vragen en lopen niet meer blind achter iemand aan, accepteren niet alles klakkeloos.

Dit is Casteels niet te verwijten, hij is zo heel zijn leven al. Misschien moet degene die hem aangesteld heeft zich eens goed afvragen waarom deze beslissing twee jaar geleden is genomen. Had dat vooral met de naam te maken? Net zoals bij het contract voor Wright voor anderhalf jaar. Is hij echt zo goed dat elke Leidse fan en waarschijnlijk nieuwe coach hem volgend jaar per se weer wil zien?

ALTERNATIEF

Nogmaals zonde en vreemd omdat de beste coach van Nederland op welhaast fietsafstand van de Vijf Meihal woont, stel je voor dat hij de afgelopen twee jaar…(of beter als ZZ-fan doe dat maar niet).

Nou denk ik dat het niet snel meer goedkomt tussen Toon van Helfteren en het Leidse bestuur, maar ik zeg nooit nooit. Al denk ik niet dat Van Helfteren volgend seizoen aan het roer staat in Leiden, dan moeten ego’s en enkele mensen opzij worden gezet.

Worthy de Jong vertrekt. Moet weg, als het aan mij ligt. Naar het buitenland en beter worden in een betere competitie, dat heeft hij nodig, dat gun ik hem. Grenzen verleggen.

Eigenlijk geldt dat ook voor Kherrazi. Wat is voor hem nou nog een uitdaging in Nederland? Kortom Mo ga je grenzen verleggen, stap uit je ‘comfort zone’, goed voor jou, goed voor Oranje.

100% officieel dat Casteels vertrekt is het niet, hoogstwaarschijnlijk wel en dan zie ik vervolgens Hakim Salem met zijn bravoure wel in de Vijf Mei-hal opduiken.

SPM SHOETERS

Deze organisatie zit met andere problemen.

Allereerst is er nog geen hoofdsponsor gevonden als opvolger van SPM. Nou wordt er wel gesproken en zijn er interessante partijen bij betrokken, maar zwart op wit staat er nog niets bij mijn weten. Het voorbestaan zal niet in gevaar komen, maar geld bepaalt natuurlijk wel veel.

Toch denk ik niet dat bepaalde keuzes in Den Bosch gemaakt gaan worden op basis van geld.

Duidelijk is dat er geen chemie is tussen de coach Sam Jones en zijn selectie. Duidelijk is ook dat het beste eraf is bij Arvin Slagter, Kees Akerboom en Stefan Wessels. Duidelijk is ook dat Dejan Kravic een mispeer van jewelste is gebleken, niet de eerste mislukte center in Den Bosch trouwens.

Kravic zal vast ergens in Europa aan de bak komen, maar met deze mentaliteit gaat hij nooit de top bereiken en verkwanselt hij zijn potentie.

DE BANK

Voor de drie zogenoemde steunpilaren in Den Bosch gaat het ook anders worden, denk ik. De ‘oude’ benen trekken het niet meer een heel seizoen starten en veel minuten maken. Voor hen is de komende jaren absoluut een rol weggelegd, maar dan vanaf de bank.

Daarbij denk ik dat het Bossche bestuur goed zal moeten leren van dit seizoen, een bestuur overigens zonder lid met technische portefeuille (al zijn er altijd nog ex-bestuursleden met veel verstand van basketbal).

Al die Nederlanders is leuk geweest, maar het ontbrak in Den Bosch, de organisatie die ‘We entertain people’ als slogan draagt, wel aan creativiteit en iets spectaculairs, dat Amerikanen kunnen brengen.

Niet dat er nu een karrenvracht gehaald moet worden. Twee is voldoende. Een center en de juiste Amerikaanse guard/forward. Verder denk ik dat het fundament aan Nederlanders (Williams, Bouwknecht en Lietmeijer hebben doorlopend contract, De Pagter en Schilder zijn ok en De Vries is doorgebroken) aardig staat, bovendien was het verschil dit seizoen ook weer niet zo groot.

Ervan uitgaande dat Akerboom en Wessels niet stoppen met basketballen en aangezien hun familiaire roots diepgeworteld zijn in Den Bosch, verwacht ik dat Slagter, die, denk ik, zich steeds meer ging ergeren aan de dingen die hij niet meer kon (brengen), vertrekt.

HET GESPREK

De hamvraag is wat er met coach Sam Jones gaat gebeuren en wat hij zelf wil. Jones leek mij dit seizoen nooit zichzelf. Ik ken hem als een open vrolijke man, doorspekt met typisch Amerikaans optimisme. Dit seizoen is hij steeds geslotener geworden, leek bij vlagen geïrriteerd op en naast het veld. Straalde weinig vreugde uit. Fanatiek en zelfverzekerd dat is hij zeker, maar misschien geldt voor hem hetzelfde als voor Casteels, hij is wie hij is en degene die hem aangesteld heeft moet zich achter de oren krabben.

Feit is dat er serieus gesproken moeten worden of Jones de man is die Den Bosch vooruit kan helpen en de o zo noodzakelijke chemie terug kan brengen.

Ik denk dat de vraag stellen…