Voorspelling finale; eens moet de eerste keer zijn

Het wordt spannend.

Met spannend bedoel ik SPANNEND!

Het mooie is dat spanning de mooiste, maar ook de meest onverwachte dingen (positief en negatief) in mensen naar boven haalt.

De hamvraag voor de finale tussen Landstede en Donar, die dinsdag begint, is daarom voor mij; welk team, welke spelers en zeker ook welke coaches gaan het beste met de spanning (door tegenslagen) om.

De conventionele gedachte is dat de Groningers in het voordeel zijn. Ik bedoel, kijk eens wat er staat en wat de ploeg sinds januari, toen Jeter kwam, nog verloren heeft (4x en 20x gewonnen).

Donar is qua leeftijden en behaalde kampioenschappen door individuele spelers de meest ervaren selectie. De ploeg verdedigt sterk, allemaal facetten die ik erg belangrijk vind. Jeter en Bekkering zitten in het all-starteam, Dourisseau is een ex-MVP.

Donar voor de 5e keer kampioen, het zal door menig buitenstaander klakkeloos voorspeld worden.

ONDERSCHATTING

Jammer.

Want ik heb Grant Gibbs in zijn ogen gekeken en daarmee in alle Zwolse ogen.

Na het bereiken van de finale in de kleedkamer in Den Bosch. Gibbs zat daar op zijn dooie gemak, alsof het bereiken van de finale door Landstede een alledaagse bezigheid was.

“We expected to be here”, zei hij rustig en zich volledig bewust van de realiteit van het Nederlandse basketballandschap.

Ik moet toegeven dat ik Landstede lang, veel te lang onderschat heb. Deze ploeg heb ik dit seizoen zien groeien. De synergie, wilskracht en het vertrouwen zijn enorm. Tegenslagen worden omgezet in voordelen, het doet me echt denken aan ploegen van Ton Boot, de verdedigende vechtmachines. Landstede is geen klein duimpje dat in een finale verzeild is geraakt.

Het team zal de fout niet maken, maar het ‘umfeld’ in Zwolle mag niet uitstralen dat het genoegen neemt met het bereiken van de finale (zoals in 2005). Een calimerogevoel is uit den boze om kampioen te kunnen worden, dat laatste geldt overigens evengoed voor Donar.

COACHES

Herman van den Belt (nog nooit kampioen) coachte zijn ploeg uitstekend in de halve finale, wisselde goed en nam time-outs op de juiste momenten (om elk momentum van SPM te breken).

Nou is Erik Braal (nog nooit kampioen) ook een goede coach, alleen heb ik de indruk dat hij niet de grip op zijn spelersgroep heeft, die Van den Belt wel heeft (leuk detail: in het seizoen 2009-2010 werkten ze op eigen verzoek samen in Bergen op Zoom).

Ook hoop ik dat Braal niet blijft herhalen dat het om het collectief gaat, ten eerste weet iedereen dat en ten tweede moeten coaches (naar buiten toe) niet zo’n nerveuze indruk maken. Het gaat ook bij de coaches om details, nuances, maar die maken wel het verschil in een spannende serie.

Er is voor mij één grote maar, de blessures bij Landstede. Zondervan is zeker out na zijn schouder uit de kom in de laatste halve finalewedstrijd. Hinz leek out, maar ik begrijp dat hij drie keer per dag behandeld wordt aan zijn kuitspier en dat alles in het werk wordt gesteld om hem in de finale te laten spelen. Lukt dat en blijft de rest heel, dan is Landstede dicht bij een titel.

HALVE FINALES

Uiteindelijk hadden beide teams zes duels nodig. Landstede won twee keer in Den Bosch. De thuisnederlaag in wedstrijd vijf (in de slotfase) was meer een plotselinge opleving van SPM, dan een meltdown van Zwolle.

Donar won één keer in Leiden en maakte het thuis af. De nederlaag in wedstrijd vijf was echter van dien aard dat het mijn gevoel heeft bevestigd dat Donar uitstekend kan basketballen, maar dat er soms momenten zijn waarin de ploeg mentaal volkomen door het ijs zakt.

DIT SEIZOEN

De teams stonden vier keer tegenover elkaar, Landstede won er drie.

18 oktober in Groningen; 66-75

6 december in Zwolle; 82-77

6 februari in Groningen; 83-82

24 maart in Zwolle; 69-67

HET BELANG VAN GAME 1

Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garanties, toch zegt het wel iets. Daarom is dinsdagavond in mijn ogen cruciaal. 89,5% van de winnaars van game 1 in de finalereeks zijn in 38 jaar historie van play-offbasketbal in Nederland kampioen geworden. Over belangrijk gesproken!

FEITEN FINALES

Gemiddeld ligt het percentage thuiswinst in de totale play-offhistorie op 66,4%. Gemiddelde uitslag: 80,3 – 75,2.

In de finale stijgt dat naar percentage naar 70,7%. Uitslag gemiddeld: 79,9 – 74,4.

In best-of-sevenfinales neemt het percentage thuiswinst nog verder toe: 77,0%. Gemiddelde uitslag: 79,4 – 72,6.

FEITEN LANDSTEDE EN DONAR IN FINALES

Zwolle begint met thuisvoordeel aan pas haar tweede finalereeks, in 2005 was er een sweep door Amsterdam.

Voor Groningen is het de 9e finalereeks met 4 titels op zak.

Totalen en gemiddelden play-offs:
2P% 3P% FT% PTS VOOR PTS TEGEN REB TO AST BLK P’s
Zwolle 47,2 36,4 70,5 74,2 67,3 40,0 14,0 12,0 2,2 18,7
Donar 48,0 33,9 70,4 70,8 65,1 38,4 15,8 16,6 1,4 19,0

MIJN INSCHATTING VAN DE TEAMS

Landstede Donar
scorend vermogen **** *****
defensieve kwaliteiten *** ****
rebound ***** ****
vrije worpen **** ****
balverlies **** ***
teamcohesie ***** ****
point McWhorter **** Jeter ****
shooting guard Gibbs ***** Sullivan ****
forward Voorn **** Dourisseau ****
power foward Glenn **** Bekkering *****
center Osaikhwuwuomwan*** Fieler ****
bank *** ****
individu in staat te forceren **** ****
coach **** ***
finale ervaring *** ****
thuishal **** ****
ranking 64 64
Bottom line Landstede Hinz moet fit geraken. Thuisvoordeel erg belangrijk. Gibbs is de leider en hoe.  Voorn is de X-factor. Vechtmachine pur sang. Kwantitatief beperkt.
Bottom line Donar Diep team. Aanvallend erg sterk. Jeter, Dourissseau, Bekkering 3 bazen. Inside/outside sterk. Mentale aandachtspuntjes.
Voorspelling Veel spannende wedstrijden. Als Hinz fit is en Landstede wint game 1 dan worden ze kampioen.

 

%d bloggers liken dit: