Game 5: Wat gebeurt er? @LandstedeBasket @Donar_Official

Ik was dinsdag klaar voor een klassieker in Martiniplaza. Landstede kwam met een overwinning op zak naar Donar en alles duidde vooraf op een mooi partij basketbal.

Het werd een veegpartij, in feite zoals in wedstrijd 1 en 2 van de finale.

Het derde kwart was tekenend voor de verhoudingen tussen Donar en Landstede. De Zwolse formatie speelde geen goede eerste helft, maar bleef qua marge in de wedstrijd hangen.

Na rust leek er wat mogelijk bij de stand van 39-34.

Minutenlang waren de scores spaarzaam. Juist toen bleek dat Donar meer kwaliteit heeft, zeker ook op de bank.

De ploeg verslapt namelijk niet, zolang aanstaand finals MVP Ross Bekkering speelt althans (game 3!). In de aanval kan iedereen een bal binnen gooien, als de ploeg rent is ze niet te stoppen en verdedigend zit het goed in elkaar. Op een positieve manier wordt er erg agressief verdedigd wat soms leidt tot veel fouten, maar daar komt dan een diepe bank goed van pas.

Erg stabiel dat Donar zonder dat ze in de finale supergoed spelen of hoeven te spelen. Ik denk oprecht dat de ploeg nog meer kan, maar zie ook dat het niet nodig is (geweest) tegen Landstede.

AUW

Eigenlijk stelt die ploeg me teleur. Dat heeft enerzijds natuurlijk te maken met Donar, maar voor mijn gevoel ligt het grotendeels aan Landstede zelf.

Ik begrijp gewoon regelmatig niet wat de Zwolse spelers doen op het veld. Hun passes (pffffff wat ongelofelijk veel onnodig balverlies heeft de ploeg), hun schotkeuzes en te veel spelers die ondermaats (Glenn, McWhorter, Kloos) of wisselvallig (Gibbs, Voorn) presteren, het is allemaal zo anders dan de weken voorafgaand aan de finale.

In zekere zin doet mij deze Nederlandse finale denken aan de NBA-halve finale tussen Golden State en Oklahoma. De nummer één van de ranglijst maakt het daar ook niet waar en het lager geplaatste team, blijkt ook het betere team.

Voor nu dan want het is nog niet gespeeld. Niet in Amerika en niet in Nederland.

Feit is dat Donar in de best-of-sevenserie met 1-3 leidt. Is Landstede klaar? Feitelijk gezien niet. Het is zeker mogelijk dat een ploeg drie duels op rij wint (in 1999 stond Amsterdam met 1-3 achter tegen Den Helder, had Piet Meijer de platte schuit al klaarliggen, voordat de ploeg van Ton Boot drie keer op rij won). Landstede zou dan ook nog twee keer thuisspelen. Gezien de voorgaande vier duels is het wel lastig om daarin te geloven.