Worthy de Jong naar Frankrijk, logisch toch.

Ahum. Boulogne. Franse 2e Divisie.

Mijn eerste gedachte was dat Worthy de Jong toch echt wel een hoger niveau aan kan, zonde.

Direct corrigeerde ik mijn gedachten. Want zo staat het Nederlandse basketbal er dus op.

Voor de MVP van Nederland, een zekere starter van Oranje op het EK, staan de grotere Europese competities niet in de rij.

Jeter was vorig seizoen MVP en ging naar de nummer laatst van de Bundesliga om daar halverwege het seizoen te vertrekken. Curry was vorig jaar MVP van de finale, kwam voor 15 minuten van de bank (4p ,2a) bij de nummer 15 van de Bundesliga.

LOGICA

Het pad van een stapje terug om er daarna een aantal vooruit te doen, is zeker niet onlogisch voor Worthy de Jong.

Het beste voorbeeld is natuurlijk Charlon Kloof die twaalf maanden geleden nog in de Turkse 2e Divisie speelde. Na een kort verblijf op Kreta speelde Kloof de tweede helft van het seizoen bij Turijn in de Italiaanse Serie A. Kijk dan hebben we het ergens over.

Joe Burton was vorig seizoen bij Landstede beresterk onder het bord, zat in het all-starteam en werd statistical MVP. Hij kent in de Franse 2e Divisie bij Evreux een uitstekend seizoen, met meerdere wekelijkse MVP-uitverkiezingen, en speelt nu play-offs om promotie. Ongeacht zal hij een stap gaan maken.

Voorbeelden van wat langer geleden zijn Tai Wesley (Den Bosch) die via Rouen in Franse Pro B komend seizoen in de Australische Eredivisie gaat spelen en Tim Blue (speelde in Bergen op Zoom en Groningen) die met Antibes in de 2e Divisie speelde en nu op het hoogste Franse niveau uitkomt. Darryll Monroe speelde zes jaar geleden bij Aris en ging via Pro B (Boulogne !) naar ProA, naar Spaanse hoogste divisie en speelt nu bij de Maccabi Rishon le Zion de nummer vier van Israël (met dank aan info Gert Schurer).

Kortom een stapje terug om er daarna een paar vooruit te doen is helemaal geen gek plan.

MONEY

Overigens klinkt het meer als een stapje terug dan dat het dat in werkelijkheid is. Kijk alleen maar eens naar de budgetten in de Franse 2e Divisie en die van Boulogne in het bijzonder (De Fransen maken dat altijd keurig bekend!) Enfin ik denk zo dat de meeste van deze ploegen in Nederland kampioen zouden worden, afgaande op hun begroting.

TITRE DE LA PRÉSENTATION POWERPOINT

CRUCIAAL

Veel belangrijker, echt veel belangrijker is dat Worthy en zijn agent (clausule voor een eventueel tussentijds vertrek zal er wel zijn) weet bij welke ploeg hij komt. Dan bedoel ik ook echt weet; de manier van spelen en de filosofie van de coach. Ik ga er vanuit dat daar goed over na is gedacht. Dan is het aan Worthy zelf om het succesvol te maken. Dat komt wel goed, denk ik.