@OranjeBasketbal op weg naar EK 2017, het moet! Internationals kom op !!

Zaterdag begint het ‘echte’ Oranje aan de voorbereiding op het EK-kwalificatiewedstrijden van eind augustus en begin september.

In gesprek met bondscoach Toon van Helfteren blijkt dat de voorbereiding omgeven is met heel veel vraagtekens.

In mijn ogen breekt er weer een cruciale zomer aan voor het Nederlands mannenbasketbal. Na de aardige prestaties op het EK vorig jaar, heeft basketbal in Nederland het op z’n zachtst gezegd niet makkelijk.

Voor het gemak mag Toon van Helfteren het weer doen, hij die al zoveel heeft betekend voor het basketbal.

Ruim drie jaar geleden begon ik mijn blog met een ‘in memoriam’ over het Oranje heren basketbal. Van Helfteren, de begeleiding, alle spelers en ook de sponsoren hebben het basketbal daarna bijna miraculeus uit de spelonken van de sport gehaald.

GEMISTE KANS

Alleen heb ik het gevoel dat het momentum van het EK niet benut is, niet door de organisatie rond Oranje en ook niet door de clubs.

Daar komt nog bij dat op dit moment zoveel Nederlandse sporters (Verstappen, Dumolin, Schippers om maar wat te noemen) en sporten (bijna alles wat naar de Olympische Spelen gaat) goed presteren, zo goed dat als de heren basketballers zich niet plaatsen voor het EK, ik een terugslag verwacht (en ja dat kan nog).

Het geld in de basketbalsport loopt terug. Dat is niets nieuws, maar het stopt ook niet.

De onzin die Den Bosch voor elkaar heeft gekregen om zo zwaar in de financiële problemen te komen dat het voortbestaan in gevaar is gekomen, is natuurlijk uiterst pijnlijk voor het imago van de sport.

Hoe je het wendt of keert met 16 titels en hun historie is Den Bosch gezichtsbepalend. Hun ‘shit’ mag simpelweg niet gebeuren en kan (en zal) ook niet zonder gevolgen blijven.

Evenwel ga ik er nog steeds vanuit dat er een Eredivisie komt met acht teams.

ORANJE VLAGGENSCHIP

Dan komt de rol van het Nederlands team vanzelf weer in beeld.

Dat is namelijk het VLAGGENSCHIP van de sport.

Sorry clubs, geen enkel van jullie kan individueel iets voor elkaar krijgen in het Nederlandse sport-, media- en sponsorlandschap.

Oranje moet dus naar het EK volgend jaar. Moet om het succes (na 28 jaar weer eens deelname aan een EK) geen incident te laten zijn. Moet om de sport te redden. Moet om de aanstormende Nederlandse jeugd de kans te geven zich te ontwikkelen.

Ik heb al vaker geschreven dat er redelijk wat Nederlands talent is (zo won een veredeld jong Oranje in Litouwen van Wit Rusland en van Olympiaganger en kampioen van Zuid Amerika Venezuela), dat die alleen niet in de Eredivisie spelen (de omstandigheden zijn er niet naar), maar ze zijn straks wel te zien in Oranje. Ik zeg een ‘must see’.

“Ik kijk met veel tevredenheid terug op de drie duels in Litouwen”. Bondscoach Toon van Helfteren.

GROTE UITDAGING

Kwalificatie voor het EK wordt een zware klus, maar zeker niet onmogelijk. De groepswinnaars van de zeven groepen gaan zeker. De vier beste nummers twee van die zeven groepen gaan ook. Na het rekenwerk op tienden achter de komma van twee jaar geleden, benadruk ik even het belang van elke wedstrijd.

Tegen Duitsland, Oostenrijk en Denemarken wordt het moeilijk om de groep te winnen, maar ik acht het zeker niet onmogelijk. Duitsland is natuurlijk de favoriet, Oostenrijk is op papier niet veel minder dan Nederland en Denemarken is voor een EK-deelnemer een ‘must win‘.

SELECTIE

“Er zijn meer afzeggingen dan ik ooit had verwacht gezien wat we met Oranje aan het doen zijn.” Bondscoach Toon van Helfteren.

Dit doet de basketballiefhebber pijn, ik vraag me af of de spelers waar het om gaat beseffen wat het belang is.

Dan is er nog een bijkomend probleem, namelijk dat de meeste collegespelers half augustus terug op school verwacht worden.

Even los van de beschikbaarheid van deze of gene denk ik trouwens dat geen kwaad kan om te verjongen in Oranje. Maar dan wel op basis van kwaliteit, niet op grond van beschikbaarheid.

Verjongen niet alleen omdat het kan, ook omdat de internationale spelopvatting vraagt om snelheid (wat de jonge garde met zich meebrengt).

De best mogelijke starting five lijkt mij helder, mits beschikbaar; ervaren en bewezen.

PG: Charlon Kloof

SG: Worthy de Jong

SF: Mohamed Kherrazi

PF: Roeland Schaftenaar

C: Nicolas de Jong

Feit is dat de uiterst nuttige Robin Smeulders is gestopt met basketballen, Kees Akerboom de belasting in combinatie met zijn club te zwaar vindt (moedig, dapper en lastig besluit lijkt me) en Henk Norel niet wil. Drie ervaren spelers.

Ik zeg dat dit het moment is om de jeugd een kans te geven en daarmee ook meer snelheid in de ploeg te krijgen. Mijn bank is daarom:

PG: Leon Williams

SG: Bryan Alberts

SF: Yannick Franke

PF: Jito Kok

C: Thomas van der Mars

Er is nog een extra lange man nodig op de bank. Willem Brandwijk deed in Litouwen goede zaken, Thomas Koenis is in beeld, Olaf Schaftenaar lijkt een serieuze optie als Kok wat meer op de 5 gaat spelen of misschien zelfs als back up van Kherrazi. Ralf de Pagter zou als met respect ‘rommelaartje’ ook een rol kunnen vervullen.

KEUZE(S)

Blijft er nog 1 plek over voor een guard/forward. Arvin Slagter lijkt de geijkte persoon die heel veel heeft betekend en veel krediet heeft, alleen heeft hij een zeer matig seizoen achter de rug en is op het EK-gebleken dat Slagter de snelheid ontbeert die op Europees niveau noodzakelijk is.

Ik zou kiezen voor Jessey Voorn of Shane Hammink .

Overigens zou het ook kunnen dat dat Alberts en Nicolas de Jong niet samen in Oranje kunnen spelen, vanwege hun paspoorten (je weet wel dat verhaal van de bolletjes).

KENNIS

Naast deze selectie zou ik Arvin Slagter assistent bondscoach maken en dit zou ik ook doen met Kees Akerboom.

So what dat ze nog spelen in de Eredivisie. Beide zien het spelletje heel goed, zijn ervaren en hun kennis en kunde is precies wat deze relatief jonge selectie kan gebruiken.