Bye bye Rio, nu tijd voor Nederland

De Olympische Spelen zitten erop. Echt genoten heb ik niet van het basketbaltoernooi. Echt vernieuwende zaken qua basketbal heb ik ook niet gezien.

Leuk was het wel om Kroatië bezig te zien. Simpelweg omdat er een referentie is met het Nederlands team. Vorig jaar speelde Nederland in Zagreb tegen de Kroaten (sympathiek land trouwens), het werd toen een nipte nederlaag (72-78) voor Oranje.

Nou was het duidelijk dat het toen niet boterde tussen de spelers en de coach. Met de nieuwe coach was er wel een klik en via het kwalificatietoernooi liet Kroatië, dat nu overliep van teamspirit, in Rio leuke dingen zien.

Uiteindelijk is het simpelweg kwaliteit dat het verschil maakt, daar kan teamspirit niet meer tegenop. Kijk de selecties, vooral de belangrijkste spelers, van de laatste vier teams op de Spelen maar na, waar zij spelen allemaal NBA of Euroleague.

DE STAP NAAR ORANJE

Voorlopig mag niemand verwachten dat Nederland zomaar door de kwalificatie komt en daarna over een jaar goede prestaties neerzet op het EK. Kijk maar even waar onze spelers spelen.

Wat duidelijk wordt in de oefenwedstrijden tot nu toe is niet dat Oranje weer veel verliest (zes van de zeven), dat doen ze al drie zomers op rij en dat heeft gelukkig niet geleid tot slechte resultaten in duels om het echie. Nee wat duidelijk is, is dat spelers uit de Nederlandse competitie het erg moeilijk hebben om zich op Europees middenmootniveau te handhaven.

Voorn en Franke (al speelde hij het laatst in Finland) zijn hoopgevend. De anderen hebben het helaas erg moeilijk om zich te handhaven.

Dit maakt het verdomd jammer dat Bryan Alberts niet mee kan doen. Hij heeft net als Nicolas de Jong een FIBA-bolletje achter zijn naam (beide hebben een Nederlandse vader en relatief recent pas een Nederlands paspoort waardoor de FIBA ze niet ziet als authentieke Nederlanders, maar dat kan bij deze vreemde bond over een jaar zomaar anders zijn) en de keus is gevallen op De Jong, die gewoon een heel sterk EK speelde, ook als aanjager.

Het maakt het ook jammer dan Leon Williams er niet bij is. Een goede guard is broodnodig en bij Göttingen heeft hij notabene een Nederlandse coach. Samen met zijn agent Geert Hammink had dit toch anders opgelost kunnen worden. Courtside is ook betrokken bij Jito Kok die nu in Griekenland zit en gezien zijn duels in Oranje-B was Kok zeker een versterking voor Van Helfteren geweest.

HET IS ZOALS HET IS

Nederland verliest de ene na de andere oefenwedstrijd. Duitsland wint er een boel, ook tegen sterke landen als Finland. Oostenrijk wint redelijk wat duels, bijvoorbeeld tegen IJsland waar Oranje een jaar geleden in meerdere oefenduels maar niet van kon winnen. Denemarken die presteren niet echt.

Maar dit is zoals men pleegt te zeggen scorebordjournalistiek. Via de streams zie ik wel degelijk verbetering. Zeker nu Mr-defense Kherrazi weer fit is. Alleen is en blijft het wisselvallig en heeft de ploeg grote problemen met teams die veel driepunters schieten.

Evenwel is dit niet veel anders dan de afgelopen drie zomers. Toen strooide de voorbereiding zand in de ogen van de tegenstanders. Hopelijk lukt deze tactiek (hoewel ik zeer ernstig vermoed dat Van Helfteren veel liever met één punt wint van Portugal en daarom enorm baalde) deze zomer weer. Want het Nederlands basketbal heeft een opsteker in de aanstaande kwalificatiereeks heel erg nodig, heel erg.