Pijn, veel pijn, maar hij is terug; Nick Oudendag

Pijn, veel pijn, ’s avonds in bed was de pijn niet te harden, verschrikkelijk. Tegelijk was er voldoening, omdat Nick bezig was met wat hij het liefst doet: basketballen. Wakker en toch dromen in Las Vegas, van een carrière met ups en (teveel) downs, over Oranje, over het leven van een prof.

Nick Oudendag is komend seizoen terug op de Nederlandse basketbalvelden. Een speler met een verleden of etiket of hoe je het ook wil noemen. Landstede dat toch een beetje de plek aan het worden is waar ontregelde carrières weer op het rechte spoor worden gezet, durft het aan met een in potentie uitstekende center.

Het moet iets meer dan een half jaar geleden zijn geweest dat Oudendag dacht: ik wil, ik moet nog één keer in mezelf investeren. Hij keek naar zijn spaarrekening, daar stond niet genoeg op. Dan maar een baantje erbij via een uitzendbureau.

Doel was het Impact Basketball summer camp in Las Vegas. Niet het minste, ook niet het goedkoopste. NBA-potentie daar wordt mee geadverteerd. Nou en, Nick is 29 en voor niemand bang. Op naar Las Vegas.

Vijf weken in basketbalwalhalla. Trainen, keihard trainen, op het veld en in het krachthonk. Pick up games en aan het eind van de periode nog summer league.

Van de stad Las Vegas, een trekker bij uitstek, kreeg Nick amper iets mee. Zes dagen in de week keihard werken, op zondag vrij.

De eerste twee weken waren hel. Zoveel spierpijn had hij. Daarna begon het leven te wennen. Het bleef vechten tegen zijn lichaam, zoveel werd er van hem gevraagd.

Langzaam keerde de vorm terug. De vorm waarmee Oudendag twee jaar geleden Oranje naar het EK hielp. Daarna volgden ongelukkige keuzes qua teams, waardoor Eurobasket aan zijn neus voorbij ging.

Veel geleerd, dat heeft Nick in Las Vegas, ook wel over zichzelf. Hij vond het fantastisch in Amerika, genoot van de relaxte omgeving met geestverwanten, hij beseft dat het hem een laatste kans geeft op een heuse basketbalcarrière.

Nick kon niet thuis gaan zitten, wachten totdat de clubs naar hem komen. Het verleden telt niet, ook niet bij Oranje waar hij deze zomer nog even aanklopte. Zwolle gaat ongetwijfeld veel plezier beleven aan Oudendag, als Nick gewoon doet wat hij kan en moet doen.