Verstikkend @OranjeBasketbal op weg naar Eurobasket2017

Klaar. Dat is mijn kernwoord voor Nederlands team aan de vooravond van kwalificatie van het Europees Kampioenschap volgend jaar.

Met eigen ogen heb ik de laatste training bekeken voordat woensdag Oostenrijk wacht. Eerder deze zomer ben ik ook een keer binnengelopen in de Vijf Meihal, de wedstrijden heb ik op afstand bekeken en ik denk dat het feit dat nu voor het vierde jaar op rij hetzelfde programma onder leiding van Toon van Helfteren wordt gedraaid, zijn vruchten begint af te werpen.

De bondscoach zelf is, zoals hij zegt, niet ontevreden over de voorbereiding.

Zonder garanties te bieden, lijkt het erop dat Oranje een stapje heeft gezet. Dat ondanks het ontbreken van, om uiteenlopende redenen, Norel, Williams, Smeulders, Alberts, Kok, Brandwijk, De Pagter en Akerboom.

ZWAAR TRAJECT

Voordat iemand denkt dat EK-kwalificatie nu een makkie wordt in een groep met Duitsland, Oostenrijk en Denemarken, dat wordt het niet.

Al was het maar omdat alleen de groepswinnaar zeker is. De vier beste nummers twee uit zeven groepen gaan ook door. Wat betekent dat de nummer twee eigenlijk maar één keer mag verliezen, anders wordt het heel moeilijk en in ieder geval rekenwerk tot ver achter de komma (maar daar heeft Oranje ervaring mee).

De focus van Oranje, dat door het EK van vorig jaar veel beter weet wat er internationaal gevraagd wordt, geeft mij wel vertrouwen.

KENMERKEN ORANJE

De aanval zal voorlopig niet het paradepaardje worden van Nederland. Met Charlon Kloof heeft Oranje wel een speler in haar midden die eigenlijk nooit te zien is op de Nederlandse velden. Een unieke explosieve speler, absoluut een ‘must see’. Kloof zal ook heel minuten moeten gaan maken (omdat Williams er niet is).

Het startende backcourt zal verder bestaan uit Worthy de Jong en Jessey Voorn. Met Mohamed Kherrazi en Nicolas de Jong wordt de startende vijf waarschijnlijk gecompleteerd. Dan valt gelijk de snelheid van dit team op, wat kansen oplevert in de break en omschakeling mits de rebound goed verzorgd is. Dat betekent dus ook twee nieuwe starters vergeleken met het EK, toen Akerboom en Slagter dat deden.

Verdedigend klikt het (weer). Nederland gaat de tegenstanders in een wurggreep houden, verstikken. Ik noem het de pythonmanier. Het is namelijk zo dat als de tegenstander niet boven de 70 punten komt, Nederland altijd een serieuze kans heeft om te winnen. Dat bleek ook op het EK.

In feite is verdedigen ook de enige kans die Oranje heeft. Simpelweg omdat er aanvallend niet genoeg talent is om er een leuk scorefestijn van te maken. Kijk maar waar de Oranjemannen spelen, dat zegt veel. Individueel missen we tenminste twee klasbakken voor , zeg maar types Hezonja.

GROEP B

Hard werken en hard verdedigen, typische kenmerken van Toon van Helfteren, dat zit er zeker in. Dat gaat Oranje, mits gefocust, ook tegen Duitsland kansen opleveren en een stunt sluit ik ook niet uit.

Denemarken mag twee keer geen probleem zijn. Duitsland is de favoriet. Oostenrijk wil over de rug van Nederland naar het EK. De Oostenrijkers hebben een genaturaliseerde Amerikaan die bij Nantes speelt, een speler in de Spaanse Eredivisie en eentje in de Russische Eredivisie. Jakob Poltl, hun kersvers gedrafte NBA’ er, heeft overigens bedankt. De rest speelt in Oostenrijk.

Het speelschema: thuis, drie keer uit en dan twee keer thuis, met als laatste Duitsland kan gunstig uitpakken.

TOT SLOT

Het enige waar ik op hoop is dat de hal in Leiden ‘ouderwets’ gevuld is en zo Oranje echt het thuisvoordeel geeft.

Het enige waar ik op reken is dat er keihard verdedigd wordt.

Het enige waar ik bang voor ben is dat Oranje goede wedstrijden gaat spelen, maar verzuimt zichzelf te belonen (bijvoorbeeld door 10 september niet te winnen in Oostenrijk).

Het enige wat ik wil benadrukken is dat goede prestaties van het vlaggenschip, goed zijn voor al het (toch wel tanende club-) basketbal in Nederland.

Het enige wat ik heb gedaan is met potlood in mijn agenda de data geblokt van 31 augustus tot en met 17 september 2017. De loting is 22 november.