Vervelende nederlaag @oranjebasketbal en wat was die zaal leeg en tam

Een hele vervelende nederlaag gisteravond van het Nederlands team. Oostenrijk was net te sterk voor Oranje (72-75).

Wat mij opviel was het wisselende optreden van de Nederlandse verdediging. Soms scherp, te vaak en zeker in het, achteraf beslissende, 2e kwart niet (14-25).

Ondanks dit manco was de marge aan het eind klein. Sterker nog Nederland had maar liefst 24 keer meer balbezit dan de Oostenrijkers (71 om 47 keer), dit kwam door een ruim reboundoverwicht en minder turnovers.

Bekend is dat ik aanhanger ben (en blijf) van goed verdedigend basketbal. Bottom line is natuurlijk dat je de ballen er wel in moet schieten.

Met 3 punten verliezen en 24 keer vaker de bal in handen hebben, dan is de oorzaak duidelijk.

shots

STAP 1 GEZET, NOG 5 TE GAAN

Alles kan nog. Dat was mijn laatste gedachte in de Vijf Meihal.

Mijn eerste gedachte gisteravond in Leiden was een ander: wat is die zaal leeg.

Wat is er aan de hand?

Leeft basketbal echt niet meer in Nederland?

Is Leiden de verkeerde plek (geworden)?

Waar is die ‘vonk’ die de vorige keer zo mooi oversloeg?

Was het te mooi weer op misschien wel de laatste stranddag van deze zomer?

Is er te weinig aandacht gegeven, gekregen of gegenereerd?

Of zijn de kaarten simpelweg te duur?

Vragen die ik niet zomaar kan beantwoorden, vooral ook omdat het waarschijnlijk een combinatie van factoren is.

Vaker heb ik al geconstateerd dat er weinig met het Oranjesucces van de afgelopen twee jaar is gedaan, niet door het NMT, ook niet door de Eredivisieclubs. Misschien zijn dit de wrange vruchten.

Net zoals het feit dat alle zes duels van Oranje live uitgezonden worden op Ziggo (en in het land van de tegenstander), de NOS met samenvattingen komt en dat er geen shirtsponsor op de voorkant van het Oranje-shirt staat. Missertje, ook qua inkomsten. Ja ja, ik weet dat er niet zomaar een sponsor gestrikt kan worden, maar niets is heel weinig.

Daarbij vind ik absoluut dat de prijzen van tickets in Leiden voor Oranje aan de hoge kant zijn, gezien het comfort om het zo maar uit te drukken.

Mooie gelegenheid om de vergelijking te maken met Denemarken (Forum in Horsens), Duitsland (Konig Pils Arena in Oberhausen) en Oostenrijk (Multiversum in Schwechat). Oordeel zelf maar; veel/weinig, goed of niet goed.

Eerst Denemarken waarbij 7 Kroon 1 Euro waard is, ofwel 13 euro volwassenen, 6,50 kinderen plus nog eurootje administratie.

horsens

prijzendenemarken

Duitsland (multifunctionele hal voor 12000 toeschouwers waar normaal niet gebasketbald wordt)

König-Pilsener-Arena

prijzenduitsland

Oostenrijk

GEPA-01081380003 - SCHWECHAT,AUSTRIA,01.AUG.13 - SPORT DIVERS, BASKETBALL - FIBA Europameisterschaft 2013, Qualifikation, Laenderspiel, Oesterreich vs Luxemburg. Bild zeigt eine Uebersicht ueber das Multiversum Schwechat. Foto: GEPA pictures/ Philipp Brem

prijzenoostenrijk

Leiden

Leiden

prijzennederland