Week van de waarheid voor @oranjebasketbal

Zat ik daar gisteravond verslag te doen van Nederland tegen Denemarken. De presentator van Langs de Lijn zei voor de wedstrijd nog: dat wordt moeilijk hè.

Wat moest ik zeggen? 16-1.

Met open mond, letterlijk ook gezegd op zender, zag ik Oranje tekeer gaan de eerste minuten in Horsens. Vol energie, scherp, verdedigend overal een handje aan of tussen en voor ik het wist was Oranje weg. Denemarken heeft ze nooit meer gezien.

Het zag er echt goed en overtuigend uit. Op de laatste paar minuten na, toen het einde van de Nederlandse bank zich niet van hun beste kant liet zien (puntje kritiek mag toch wel).

Tsja en dan krijg je van de presentator de vraag hoe kan dan nou?

DE TWEE VOORNAAMSTE REDENEN

Die ik zag voor een ander Nederland.

1. Oranje toonde vanaf het allereerste moment de energie en concentratie die ik voor wedstrijd 1 al had verwacht. Achteraf, denk ik, dat Oranje voor het duel tegen de Oostenrijkers gebukt is gegaan onder de favorietenrol. EK gehaald, eigen hal, moet lukken. Niet dus en alle respect voor de Oostenrijkers, maar Nederland heeft de winst tegen hen uit handen laten glippen.

2. Roeland Schaftenaar in de basis maakte een wereld van verschil. Hij speelde als een generaal. Van Schaftenaar is bekend dat hij goed kan passen, inzicht heeft, een hoog basketbal IQ, daarbij leidde hij nu de ploeg. Dat deed hij op zo’n manier dat het een wereld van verschil maakt(e).

statsschaft

WEEK VAN DE WAARHEID

En dan komt nu de week van de waarheid met achtereenvolgens uitwedstrijden in Duitsland en heel belangrijk in Oostenrijk. Een van deze duels MOET gewonnen worden om kwalificatie voor het EK volgend jaar in eigen hand te houden.

Met meer dan 3 punten winnen in Oostenrijk is de (uch uch) makkelijkste opgave.

En toch, ik ga even filosoferen.

Oostenrijk speelde gisteren een uitstekende wedstrijd thuis tegen de Duitsers. Ze stonden op één minuut na de hele wedstrijd op voorsprong. Om uiteindelijk in de laatste minuut alsnog te verliezen van de Duitsers (59-61).

Dit is het twee duel op rij dat Duitsland niet goed aan de wedstrijd begon, graag dat woensdag in Oberhausen ook te doen.

Oostenrijk zit natuurlijk met een kater en denkt woensdag eventjes te winnen van Denemarken, dat van Nederland in de slotfase nog even vertrouwen mocht tanken (ik zeg achteraf wel bedankt tegen de Oranje-bank). Een stunt van de Denen zou erg leuk zijn. Niet heel reëel, maar ook niet uitgesloten.

Net zoals ik niet uitsluit dat Oranje stunt in de König Pils Arena. Misschien ook niet reëel, nou en (een kleine nederlaag biedt ook persepctief met de return in ‘de Schuur’ nog in het verschiet, mits er gewonnen wordt in Oostenrijk).

Ik heb Oranje zaterdag gezien, we hebben een generaal en dat samen geeft vertrouwen.