Basketbal in Nederland ‘all-in’ svp voor de toekomst, @oranjebasketbal als voorbeeld

Eén van de eerste dingen die mij gisteren opviel in Oberhausen was het tenue van de kinderen die met de spelers samen het veld opliepen voor de volksliederen. De Nederlanders hadden kinderen bij zich in Duits uniform. De Nationalmanschaft had kinderen meelopen in Nederlandse outfit. Met één enorm verschil; op hun shirts stond ING DiBa.

shirtje

Auw.

Dus de mascottes uit Duitsland in Nederlands tenue hadden wel een hoofdsponsor, notabene een Nederlandse multinational, terwijl het echte Oranje niets voorop het shirt heeft staan.

Met natuurlijk credits voor staalbedrijf Paul Meijering die achterop staat en twee jaar geleden zijn nek heeft uitgestoken voor Oranje.

Maar uhhhh. Is dit niet heel vreemd?

Het was de Nederlandse selectie zelfs opgevallen tijdens de laatste training voor het duel.

ingoranje

Misschien nog wel vreemder omdat Bert Kragtwijk roots heeft bij ING.

NIET VREEMD

Toch vind ik het allemaal niet raar.

Sponsoring gaat al lang niet meer over naamsbekendheid. Al helemaal niet in het geval van ING. Het gaat veel meer over lotsverbondenheid, een soort huwelijk. De sponsor gaat een verbintenis aan en wil daar wat voor terug.

Rabobank in hun wielertijd bouwde in jaren een mooi imago op met dank aan de sport, totdat alles in elkaar stortte (doping en economie).

BV’S

Om in het basketbal tot zo’n verbintenis te komen, moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Bij de mannen, bij de vrouwen, bij de clubs, bij iedereen.

Volmondig durf ik hier te stellen dat dat niet het geval is.

De mannen zijn gescheiden van de basketbalbond nadat die 4 jaar geleden de stekker eruit trok. Te weinig potentie. Ja duh.

Dan zijn de mannenclubs nog verenigd in de FEB, waar 16-voudig kampioen Den Bosch net niet ten onder ging aan de voorzitter. Waar een ploeg een crowdfundingactie nodig had voor een paar duizend euro om te overleven en dat geld niet eens bij elkaar kreeg. Maar ‘thank God’ toch nog overleefde. Waar het met de huidige situatie, ik benadruk huidige, zomaar kan zijn dat de titelverdediger ongeslagen kampioen wordt.

Zo kan ik nog wel even doorgaan over de vrouwencompetitie, over de Talent League.

TROUBLE IN PARADISE

Nou klinkt dit nogal zwartgallig en dat is het ook. Gelukkig zijn er wel mensen, zoals rond Oranje, die beter willen. Alleen gebeurt er te weinig. Dat heb ik al vaker gesteld en het veranderd niet.

Ja er komt een CTO voor jongens onder leiding van de Oranjemannen, althans dat is het plan. Goed, maar het grote plaatje is niet compleet.

Lang heb ik gedacht dat de ‘verlosser’ wel een keer zou opstaan, de man die zou gaan leiden. Helaas is dat al 20 jaar niet gebeurd. Terwijl het ijzer nu -weer- heet is.

Dus ING of wie dan ook met de ambitie om van niets iets te maken bij een van de grootste en meest aantrekkelijke sporten ter wereld, nu is de tijd om in te stappen.

Basketbal is een snelle, fysieke, teamsport met normale opgeleide mensen, benaderbaar en in staat zichzelf en het verhaal te verkopen.

Potentie heeft de sport over heel de wereld en ook in Nederland.

GEZOCHT LEIDER M/V

Er is alleen wat sturing nodig en niet zo’n beetje ook. In dit geval ben ik ook helemaal geen voorstander van democratie.

Nee, de lotsverbonden sponsor mag zich tot op zekere hoogte autoritair opstellen. We doen het zo of niet. Bond, FEB, NMT, mannen, vrouwen, jong en oud, van Donar tot Weert. All-in.

Zo kan de huidige Oranjeselectie inclusief de coaches en begeleiding echt beloond worden voor hun werk.

Ga er maar aan staan. Die mannen zijn al voor het vierde jaar op rij 8 weken in de zomer bij elkaar om wat wedstrijdjes te winnen. Van ganser harte hoop ik dat het zaterdag in Oostenrijk een vervolg krijgt, maar dat mag niet bepalend zijn voor de toekomst.

De echte winst is er pas als het Nederlandse basketbal ECHT geleid gaat worden. All-in.