Und jetzt… @oranjebasketbal, lassen wir Deutschland rechnen

Ik geloof, ben er zelfs van overtuigd dat Oranje zaterdag wint van Duitsland.

Ja wint.

Voor de tweede keer in twee weken.

WINT.

En dus geen rekenen.

Onderschat ik nu onze hoog aangeslagen Oosterburen?

Overschat ik Nederland?

Wie weet.

Natuurlijk weet ik dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan.

Maar ik heb wel alle duels van Oranje gezien in deze kwalificatie. Volg de ploeg al jaren op de voet en heb het zien evolueren van groepje vrijbuiters tot goede ploeg.

VORIGE WEDSTRIJD

Dat Nederland het moeilijk had met de Denen en veel te nonchalant begon verbaasde mij niet. Drie uitwedstrijden met reizen van Denemarken, via Duitsland naar Oostenrijk en dan weer naar Nederland kost gewoon veel energie.

Dan is Denemarken ook niet het meest aansprekende affiche. Die hitte in de hal. Ik praat niets goed, maar begrijpelijk is het voor mij wel.

Tegelijk is het des te knapper dat er toch werd gewonnen. Want al zo vaak heb ik Nederlandse ploegen in zulke situaties ten onder zien gaan. Eigenlijk ook nog vorig jaar op het EK. Niet in de wedstrijd zitten, bijblijven in de score en niet winnen. Tegen ploegen die veel driepunters schieten. Oranje heeft zeker weten stappen gemaakt.

REMEMBER

Laat ik vooral de wedstrijd in Oberhausen niet vergeten. Nederland speelde een puike partij verdedigend, maar zeker ook aanvallend. De Duitsers schoten in feite alleen maar driepunters. Inside was er amper iets. Hun lange mannen stapten ook vooral naar buiten om te schieten.

Daarbij wist hun coach in de slotfase niet wat hij moest doen. Met kamikaze basketbal werd 60-72 nog wel 71-75.

Waarom ik begin over dat schieten. Voor de Duitsers waar het niet lekker loopt, de 20 punten winst op Oostenrijk was tegen een uitgeblust team, is het ook de zesde wedstrijd in twee weken. Zij zijn ook moe.

Tsja en dan als ploeg afhankelijk zijn van je schutters, dat is wel een probleempje.

Bovendien zal er tegen Duitsland niets aan de motivatie van Nederland ontbreken. De vermoeidheid zal wat zijn weggeëbd, al was het maar door de ijsbaden waar Oranje schijnbaar graag inzit.

De Vijf Meihal zit tot in de nok vol. Montenegro-achtige toestanden verwacht ik. Montenegro dat zich trouwens al geplaatst heeft voor het volgende EK.

Druk is er bij Nederland en zeker ook bij Duitsland. Oranje ligt in pole position voor een rechtstreeks EK-ticket. Onze Oosterburen waren dik favoriet om de groep te winnen, hebben spelers die Euroleague spelen, Europa Cups hebben gewonnen en in veel hoger aangeslagen competities spelen.

Nederland won al één keer, dat kan zeker thuis ook een tweede keer. Eigenlijk vatte Charlon Kloof het in Oberhausen goed samen. “Een team gaat nooit verliezen van een groep individuen.”

NO WORRIES

Jawel. Die Duitsers kunnen natuurlijk wel ballen. En Nederland heeft op mij in cruciale slotfases twee keer negatief verrast. In Duitsland was de ploeg onder grote druk de weg kwijt en kwam het goed weg omdat een loopfout van Franke niet werd gezien en een bal toevallig in de handen van Kloof belandde. Thuis tegen de Denen was er net na de gelijkmaker 78-78 plotseling balbezit omdat de Denen ook het spoor bijster waren. Nederland leverde die bal even hard weer in. Twee leermomentjes. Gewoon de bal aan Kloof geven die naar de ring gaat, is mijn advies.

Toch moet ik realistisch zijn.

Verliezen kan ook.

Dan begint het reken.

In Oberhausen was het dus 71-75.

tiebreaker2teamsgelijk

Blijft de marge in Leiden bij een nederlaag 1,2 of 3 punten dan is Nederland groepswinnaar.

Is de marge 4 punten of meer dan is Duitsland groepswinnaar en Nederland tweede.

Overigens kunnen er best rare situaties ontstaan tegen Duitsland. Bijvoorbeeld. 6 seconden te spelen, Duitsland 2 punten achter en Nederland krijgt vrije lay-up kado, met dus laatste schot voor Duitsers (op winst). Of nog paar seconden te gaan 2 punten achter en twee vrije worpen. Waarbij als Nederland (opzettelijk) mist, de Duitsers de laatste aanval krijgen.

REKENEN

De FIBA heeft al uitgebreid geschetst wat de opties zijn. Voor de duidelijkheid de resultaten tegen de nummer vier van de groep vervallen in de vergelijking. Eerst telt dan gewoon het aantal gewonnen wedstrijden. Daarna het doelsaldo.

tweedeplekken

Ik denk dat de nummer twee van Groep B grote moeite gaat hebben om bij de beste nummers twee te horen.

Mits.

Nederland zou tweede worden in groep B met 2-2 record en nu een saldo van +15 (marge door nederlaag tegen Duitsers moet er nog af, maar is minimaal 4).

Maar.

Als Denemarken thuis met meer dan 20 punten wint van Oostenrijk, dan is Oostenrijk laatste in de groep. Dan vervalt dat resultaat voor Nederland. Wordt het record 3-1. En is plaatsing nagenoeg zeker (met ook nog doelsaldo van +32).

Het wordt voor de Denen wel een grote opgave in een wedstrijd die er voor hun niet toe doet, maar onmogelijk acht ik het niet.

GROEPEN

Wat ik nu ga doen in is een scenario schetsen, met ook feiten zoals die nu bekend zijn, en bij de nog te spelen ga ik niet uit van verrassingen. Ofwel thuisploegen winnen.

Georgië, IJsland en Groot Brittannië lijken voor Nederland te gaan eindigen. Om de resterende plek gaat het tussen Oranje, Estland of Polen en Oekraïne.

In groep F staat Montenegro op 5-0 en Georgië op 4-1. Laatste duel in Montenegro. Denk dat thuisploeg wint, dan heeft Georgië 2-2, maar nu een doelsaldo van +57.

In groep G is Groot Brittannië al de zekere nummer twee, met 2-2 met doelsaldo +17.

Bosnië in groep C eindigt met een 2-2 record, maar heeft een doelsaldo van -35. Helaas.

IJsland speelt in groep A thuis tegen Belgen, die al zeker 1e zijn. Denk dat IJsland wint. Alleen is in deze groep ook de nummer laatst niet bekend en dat heeft invloed net zoals bij Nederland. Denk dat Zwitsers verliezen op Cyprus en laatste blijven. IJsland heeft dan record van 3-1 (en nu doelsaldo van +18 dus als ze verliezen van Belgen..) Wedstrijden om 16u en 18u.

In groep D wordt Polen waarschijnlijk eerste, Estland 2e. Het is nog Estland tegen Polen, met marge van 14 voor Polen. Maar ook Wit Rusland kan bij nederlaag Esten nog 2e worden. Denk dat Esten winnen, maar niet voldoende om 1e te worden. Worden dan 2e met record 2-2 en nu een doelsaldo -11. Wordt Estland 1e en Polen 2e, dan hebben zij een 2-2 record en nu een doelsaldo van +15. Spelen ook om 19u.

In groep E staat Slovenië op 5-0 en Oekraïne op 4-1. Zij staan tegenover elkaar in Oekraïne. Eerste duel 84-77. Wordt Slovenië hier 2e dan is dat met 3-1 en saldo nu van +34. Verliest Oekraïne is dat 2-2 en nu een saldo van + 8. Ik denk dat Oekraïne met meer dan 7 wint en dan zijn zij beide door. Overigens heeft Oekraïne nu een doelsaldo van +8 dus als zij verliezen… Duel is om 15u.

Kortom gewoon winnen Oranje!!! Beloon jezelf!!!