Zo! Bob van Oosterhout en Jos Frederiks nemen het over in Den Bosch

Het is een bijzondere situatie voor het basketbal en misschien wel de hele sport in Nederland. Een privépersoon die een complete organisatie overneemt. Want dat is precies wat Bob van Oosterhout gaat doen.

Shooters, zoals het tegenwoordig heet, is dus vanaf vandaag Bob van Oosterhout en niet te vergeten Jos Frederiks, terug van eigenlijk nooit weggeweest, die het technische gedeelte voor zijn rekening neemt.

Samen beginnen de geloofsgenoten een BV die als oogmerk heeft het professionaliseren van het basketbal in Den Bosch.

Professionaliseren, in feite de enige manier om een serieuze toekomst te hebben als sportorganisatie.

BOB VAN OOSTERHOUT

Bob van Oosterhout (45) is compleet self made. Hij werkte tussen 1993 en 1996 al als manager bij het basketbal in Den Bosch. Dat leverde toen sponsors op als America Today, Pepsi Cola en Libertel (voorloper Vodafone in Nederland). Bovenal was de sfeer in de Maaspoort in die tijd behoorlijk Amerikaans, met de oefenwedstrijd tegen Maccabi tel Aviv bij veel mensen nog in het geheugen.

Daarna begon Bob van Oosterhout zijn eigen sportmarketingbureau Triple Double. In 20 jaar is zijn bedrijf gegroeid tot een hele grote speler in Nederland en wordt Bob van Oosterhout gezien als een van de grootste sportmarketinggoeroes van ons land. Hij kent alle grote namen in de Nederlandse sport en beschikt over een enorm netwerk in binnen en buitenland.

Duidelijk is dat Bob van Oosterhout veel met basketbal heeft. Als jonge vent trok hij van Deurne naar High School in Kansas City om daar te ontdekken dat zijn talent niet op het veld lag. In Nederland speelde hij lang op lager niveau in of rond zijn woonplaats Gemert. In 2010 ambieerde hij al een bestuursfunctie in de sport, dus heel verbazend is deze stap niet.

JOS FREDERIKS

Het verhaal van Jos Frederiks (40) is bekend. Oud-speler van Den Bosch (ook in de periode 1993-1996). Werd als speler vijf keer kampioen. Van de ene op andere dag werd hij manager toen de Bossche club in de financiële penarie zat. Frederiks redde in 2010 het basketbal in Den Bosch en werd als manager nog twee keer kampioen. Afgelopen jaar nam hij door privéomstandigheden afstand, zonder overigens echt weg te gaan.

Al die vele jaren is het contact tussen Bob van Oosterhout en Jos Frederiks warm, hartelijk en bruikbaar gebleven. Beide hebben met lede ogen aangezien dat het niveau in Nederland, vooral in de breedte, flink is afgenomen.

Samen redden ze nu opnieuw het basketbal in Den Bosch (l’histoire se repete) want door het financiële gat dat de vorige voorzitter heeft achtergelaten leek Shooters een zieltogend bestaan te gaan leiden.

NIEUW DEN BOSCH

Alles wordt anders. Het affiche met Bob en Jos maakt bij sponsoren, ook bij de recent weggelopen businessclubleden, veel los, zoveel dat er weer geld is in Den Bosch.

Tastbaar in de vorm van de veelscorende guard Antawn Scott. Bij hem zal het Amerikaanse contigent niet ophouden. Onder bord zal er nog iemand komen en in de loop van het seizoen sluit ik een extra speler niet uit. Samen met de Nederlandse kern (Bouwknecht, Akerboom, Wessels, De Pagter, Lietmeijer en De Vries) krijgt coach Sander van der Holst aardig materiaal in handen.

WAT GAAT ER GEBEUREN

Beide heren goed kennende denk ik niet dat alles op een kampioenschap dit seizoen zal worden gezet, bovendien is Donar bewezen erg sterk. Er zal in Den Bosch een meerjaren planning komen met duidelijke stappen, voor het team en voor de nog te professionaliseren organisatie. Er zullen voorwaarden worden gecreëerd om te presteren.

Op technisch gebied weet Jos Frederiks precies wat nodig is, al is hij soms misschien ietsje te conservatief in zijn keuzes. Dat maakt de combinatie met Bob van Oosterhout heel interessant, omdat hij de grenzen wel wil opzoeken.

Nou heeft hij op zijn beurt misschien een iets te grote mond, maar voor hem spreekt dat hij zich overduidelijk bewezen heeft. Rare capriolen, bijvoorbeeld op financieel vlak, lijken mij uitgesloten gezien de status van beide mannen.

Natuurlijk zullen er sceptici zijn, maar ik denk dat deze stap een enorme opsteker is voor het Nederlandse basketbal. Het kan zomaar zijn dat Den Bosch samen met Groningen het clubbasketbal in Nederland uit het slob gaat trekken. Dat levert alleen maar winnaars op.