Rustig mensen, rustig. DBL week 3.

Het is mij niet ontgaan dat er her en der op de sociale media wordt geklaagd over het spelniveau in de Eredivisie.

Ik ga nu niets recht praten wat krom is.

Het niveau is gewoon flink minder dan jaren geleden.

Daarvoor is een hele simpele reden, namelijk geld. Er gaat veel minder geld om in de Eredivisie. De beste Nederlanders spelen daardoor in het buitenland. Logisch want het zijn profs. En omdat er minder geld is, is vooral de kwaliteit van de Amerikanen omlaaggegaan.

IS HET ERG?

Niet direct, want achter Donar (dat voorlopig alles met gemak wint, maar dat scenario was bekend) wordt het echt wel spannend.

Spanning is vooralsnog veel belangrijker dan kwaliteit om zo fans en sponsoren naar de diverse hallen te krijgen. Kijk eens naar wat uitslagen. Landstede-Rotterdam 70-66, Shooters-Landstede 69-72, Aris-Leiden 60-62, Rotterdam-Shooters 74-71, Aris-Weert 100-99.

Kijk ook eens naar de individuele Nederlanders. Averink blinkt wekelijks uit, Wessels lijkt herboren, De Randamie is gemiddeld net geen topscorer,  Osaikhwuwuomwan is de beste rebounder en samen met Steijn in de dubbele cijfers, Bouwknecht pakt de meeste steals, om maar wat voorbeelden te noemen.

Natuurlijk heb ik begrip voor alle kenners die het niet goed genoeg vinden, maar het is zoals het is.

Let wel, het seizoen is nog geen maand oud. Alleen Donar behoort in vorm te zijn omdat zij Europees spelen, voor alle andere teams geldt dat de piek in april/mei moet zijn.

Kortom er is tijd en ruimte voor verbetering en die zal er ook komen.

SHOOTERS

Ergens las ik ook een klacht van een Bossche supporter over de nieuwe DJ in de Maaspoort. Terecht of niet, bij de uitgesproken ambities komen veranderingen. Nou was ik er niet bij, maar het lijkt me niet onverstandig dat de marathonmannen in Den Bosch hun tussenstapjes niet omzetten in sprintjes. Zo werkt het niet bij een marathon.

Daarom wordt het in de eerste week van november ook heel interessant wat er officieel bekend wordt in Den Bosch.

De Shooters schijnen namelijk een hoofdsponsor te hebben (GM, naar verluidt) en nog twee serieuze subsponsoren (naar verluidt Brand Loyalty en New Heroes, online learning). Even los van de waarheid van de mogelijke namen, als Den Bosch nieuwe serieuze sponsoren binnen weet te halen, heeft de BV Bob&Jos, samen met twee eerdere subsponsoren (Martin Glas en Biesheuvel Techniek),  geld te besteden.

Heel interessant om te zien wat er dan met de Bossche marathon gebeurt. Hoeveel wordt er geïnvesteerd in de organisatie? Qua Amerikanen was Antwan Scott al aangetrokken en hij zal toch wel een keer speelgerechtigd raken. Naar verluidt worden er in de eerste week van november nog twee Amerikanen gepresenteerd.

Als dat de juiste zijn, dan komt er nog meer spanning in de Eredivisie. Waarvan, nogmaals, de ontknoping pas is in mei 2017.