Wat gebeurt er achter Donar? Week 4 DBL

Ik stel dat Apollo Amsterdam op dit moment, let wel dit moment, het op één na sterkste team is in de Eredivisie. Ik heb ze donderdag voor de 2e keer dit seizoen zien spelen en ik ben best onder de indruk van het spel dat Apollo liet zien in Den Bosch.

Ik zag de Amsterdammers in de openingsronde in en tegen Zwolle. Dat was ok. Nu een kleine maand later is mij duidelijk geworden dat Apollo al een flinke stap heeft gemaakt. Dat terwijl er tegen Den Bosch nog drie geblesseerden waren Brandt, Markusse en niet de minste Dimeo van der Horst.

Ik vroeg na afloop aan coach Patrick Faijdherbe of er zo hard werd getraind. Ja! was zijn duidelijke antwoord.

Dat levert duidelijk zijn vruchten op. De ploeg werkt enorm hard en kan dat ook volhouden. De spelers weten wat ze kunnen en belangrijker nog, ze weten ook wat ze niet kunnen en doen dat ook niet. Dat laatste is o zo belangrijk.

WINNAARSMENTALITEIT

Dat moet de verdienste zijn van Faijdherbe (43 jaar). Als speler zag ik hem ook altijd hard werken, zocht hij de randen van het toelaatbare op (niets voor niets was zijn bijnaam ratje), in alles was de speler Patrick Faijdherbe een winnaar. Daarbij moet ik ook de rol van assistent-coach Peter van Paassen aanstippen, want ook hij is een winnaar en constant bezig met zijn spelers.

Hun winnaarsmentaliteit heeft Apollo overgenomen. Nou gaat die ploeg geen kampioen worden (er ontbreekt simpelweg een speler met een actie naar de ring), maar kijk verder eens naar de namen.

Geen ’grote’ namen, wel zijn de Amsterdamse spelers allemaal stukken beter geworden onder Faijdherbe. Ik bedoel: Max van Schaijk is tegenwoordig een gevaar, Gian Slagter en Stefan Mulder hebben grote stappen gemaakt en zelfs Aron Roye is beter geworden.

GOEDE GROEP

Met De Randamie (wereldspeler !) voorop staat er gewoon een goede selectie in Amsterdam die alleen kwetsbaar is als er iets met Roye gebeurt, hij maakt tenslotte erg veel minuten. De sfeer lijkt uitstekend, heel duidelijk zichtbaar toen Lucas Faijdherbe (inderdaad neefje van…) in Den Bosch zijn debuut maakte en gelijk een driepunter binnenschoot. De gezamenlijke reactie van de bank sprak boekdelen.

Patrick Faijdherbe heeft misschien zijn verleden als speler tegen bij sommige mensen. Bij mij niet. Ik waardeerde hem al als speler. Hij koos ook relatief vroeg voor een ander leven. Op jonge leeftijd werd hij vader. Hij werkt full-time bij de technische afdeling van accountant PWC. Naast deze twee levens is Faijdherbe ook onderweg een topcoach te worden. Dat is goed voor de toekomst van het Nederlands basketbal.