Hé daar gaan we weer. Het was mijn eerste reactie toen ik op Facebook las dat Den Helder ‘under construction’ is. Onder de naam Suns wil men in de kop van Noord-Holland opnieuw gaan beginnen.
Een beetje cynisme in deze is niet vreemd, ik bedoel de zesvoudig kampioen van Nederland is onder verschillende namen al drie keer failliet gegaan.
Toch hoop ik van ganser harte dat Den Helder Suns komend seizoen eredivisie gaat spelen. Het is gewoon een basketbalstad. PUNT.
Nederlandse en (toch ook wel) Europese basketbalhistorie. Mijn carrière als basketbalverslaggever begon in de Slenk en ik heb er nog steeds mooie herinneringen aan. Tegelijk hoop ik wel dat het dit keer financieel goed geregeld wordt daar, hoop, verwacht, eis welhaast!
WE WANT MORE
Daarnaast zou het mooi zijn als Cees van Rootselaar en kompanen in Utrecht eindelijk witte rook loslaten. Er wordt daar ook al jaren gesproken, hup woord bij de daad voegen en de Eredivisie heeft tien ploegen.
Een blik op de kaart van Nederland leert mij dat er nog wel ruimte is voor wat ploegen. Zeeland anyone, Maastricht is een verdomd grote stad, net als Arnhem (al kan ik leven met Bemmel) en eigenlijk kan er in het oosten van het land ook wel wat bij: Almelo, Enschede, Deventer.
Kan de Eredivisie zo naar twaalf teams. Klinkt misschien simpel, maar waarom niet?
Aanwas maakt het onderin de Eredivisie automatisch leuker. Daar zullen teams van elkaar gaan winnen, dat levert meer spanning op, het wordt leuker en het totale basketbal wint.
Als de nieuwe organisaties iets van hun wedstrijden gaan maken, dan wordt het voor het publiek altijd leuk om te gaan kijken ongeacht het resultaat van de wedstrijd; een leuk avondje uit.
SPEELT GELD SLEUTELROL
Dan moet ik terugdenken aan een zeer interessante discussie die ik afgelopen play-offs had in Groningen.
Er was daar iemand die tegen mij zei dat het eigenlijk heel raar is dat het in de Nederlandse Eredivisie (en eigenlijk de hele Nederlandse teamsport) in feite ieder voor zich is. Het team met meeste geld wordt normaal gesproken kampioen en blijft ook top zolang er geld is. Dat terwijl we in Nederland wonen wat op zich een heel sociaal land is.
In tegenstelling tot de USA, dat is helemaal geen sociaal land. Maar hun NBA is wel een redelijk sociale instelling. Een draft waarbij het slechtste team in principe het grootste talent mag kiezen, salarisplafond, torenhoge boetes voor teams die teveel geld uitgeven. Dat geld wordt weer verdeeld over de andere niet teveel uitgevende teams. Heel sociaal.
De gedachte van mijn gesprekspartner was dat er meer sociaal gevoel in het Nederlandse basketbal mag.
Ik zie de praktische bezwaren ook (al was het maar dat alle teams helder inzicht moeten geven in hun in- en uitgaven), maar denk even aan de positieve kanten.
Als er relatief meer geld naar de ‘kleintjes’ gaat (tv gelden of naamsponsor eredivisie) dan wordt de spanning alleen maar groter (denk aan Weert met een Amerikaan onder het bord). Meer spanning leidt in mijn ogen tot meer publiek en dan wordt het voor sponsoren automatisch aantrekkelijker. Opwaartse spiraal.
Misschien zouden de financiële grootmachten (Donar, Landstede, New Heroes en Zorg en Zekerheid) geld of een speler moeten afstaan aan de kleintjes of afzien van bepaalde gelden.
Ja ik hoor iedereen al protesteren.
Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar weet wel dat er te weinig teams in de Eredivisie spelen om het een volwaardige competitie te noemen. Voor de competitie is het goed dat Landstede vandaag in een spannend duel won van Donar en dat er deze competitie al best veel ‘close games’ zijn geweest, maar er is meer nodig. Dus denk eens na over wat er anders kan, moet. En misschien moeten de kleintjes zoals Den Helder en de andere toekomstige aanwas wel geholpen worden. So what.