Het gaat beter en het wordt nog beter. DBL week 6.

Het kan me best bekoren het niveau van de Eredivisie dit seizoen tot nu toe. Ik was zaterdagavond getuige van de topper tussen Zorg en Zekerheid en Landstede. Dat was simpelweg een goede wedstrijd tussen twee goede teams.

Leiden lijkt verlost van het keurslijf dat de afgelopen drie seizoenen was aangemeten. Het was fris, vol energie, met bij vlagen schitterende aanvallen en, zeker in de tweede helft, ook nog goed verdedigend werk.

Het bleek teveel voor Landstede, de ploeg die ‘savvy’ oogt, en tot dit weekend ongeslagen was. De Zwolse formatie speelde ook een goede wedstrijd, maar bleek onder druk in de slotfase ook kwetsbaar. Beetje op de manier waarop vorige week Donar werd verslagen.

Het frappante is dat ik voor de wedstrijd in Leiden uitgebreid met Herman van den Belt had gesproken over de situatie die achteraf gezien ging ontstaan. Namelijk dat als zijn ploeg onder druk komt, de spelers het dan zelf moeten oplossen. Zo leert een team inclusief coach veel meer over het eigen gedrag en de keuzes die gemaakt worden. Zo leert een ploeg veel meer, heel veel meer, dan door alleen maar wedstrijden te winnen.

Ik vond het een goede wedstrijd en als dit soort duels in november al worden gespeeld, belooft dat veel goeds voor de rest van de competitie. Dat meen ik serieus.

BETER

Een paar weken geleden gaf ik al aan dat spannende wedstrijden belangrijk zijn voor het aanzien van de competitie, simpelweg omdat het toeschouwers trekt en het verhaal van de opwaartse spiraal.

Ik sprak in Leiden ook een tijd met Paul Vervaeck, voor het eerst in twee jaar dat ik fatsoenlijk kon praten met een hoofdcoach van Leiden, en de nieuwe coach gaf aan dat het niveau hem in Nederland niet tegenviel. Ook hij zag meer spannende wedstrijden. Tegelijk gaf hij aan dat de competitie eigenlijk naar tien teams moet, ik hoop op twaalf.

Voor het aanzien van de sport zou het ook goed zijn geweest dat Oranje zich weer voor het EK had geplaatst, maar ja dat verhaal is bekend. Overigens deed het mij pijn om voor het eerst sinds het debacle van 17 september de Vijf Meihal weer binnen te stappen.

OMHOOG

Het stijgende niveau van de Eredivisie wordt in mijn ogen onderstreept door een aantal factoren.

Allereerst de manier waarop Donar zich in Europa manifesteert. Winnen in België en gelijk opspelen tegen een Franse subtopper is gewoon goed.

Mijn volgende punt is de sterkte van de o zo belangrijke pointguards.

Ik bedoel; Lance Jeter is MVP, in Nederland vooralsnog al anderhalf seizoen niet te stoppen en haalt in Europa bijna een triple double.

Tiller is een uitstekende explosieve guard die tegenstanders van Landstede zijn wil op kan leggen, topscorer is en in alle individuele klassementen hoog staat.

New Heroes heeft Scott die tegen de Denver Nugggets aanzat en over drie duels gemiddeld 24 punten, 5 rebounds, 4 steals, en 3 assists heeft.

Leiden heeft Lee gehaald die ervaren is en in competities heeft gespeeld die echt veel beter zijn dan de Nederlandse.

VERHOUDINGEN

Donar blijft voorlopig de grote favoriet. Landstede de grootste uitdager (Schilder is dit kalenderjaar out, maar Olaf Schaftenaar komt sneller terug dan verwacht).

Leiden heeft een goede indruk gemaakt (wel voor het eerst dit seizoen begreep ik, maar toch), alleen is er wel een back up achter Koenis nodig want hij kan onmogelijk 37 minuten per wedstrijd blijven spelen.

New Heroes is een dark horse die in feite vier spelers moet inpassen na de desastreuze seizoenstart (drie Amerikanen en Akerboom), overigens een dubbele dark horse want met een rookie coach en vooral met twee rookie Amerikanen kan het echt alle kanten op.

Apollo is een sterke ploeg, maar de kans dat zij het af gaan leggen tegen teams met Amerikanen is groot. Rotterdam heeft een leuke ploeg, net als Aris dat veel close games speelt en die vreemd genoeg (of misschien ook niet) alleen maar verlies. Weert heeft dringend een Amerikaan onder het bord nodig en dan zou ook die ploeg voor verrassingen kunnen zorgen.

Klinkt dit te rooskleurig? Misschien wel. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt, maar het heeft er alle schijn van dat het alleen maar mooier wordt.

 

Omdat de uitzending gemist van radio 1 niet heel erg makkelijk werkt, hierbij nog mijn interviews met Thomas Koenis en Nick Oudendag.