Vernieuwing. DBL week 7.

Vanuit Groningen doken er deze week verhalen op over een topsportcentrum aldaar. Ik stel me een multifunctionele hal voor, voor pak ‘m beet 5000 fans met alles erop en eraan. Donar, topvolleybal en de ijshockeyploeg moeten er gebruik van gaan maken. Het lijkt mij fantastisch. Gewoon doen.

In mijn geval zou het voor het basketbal super zijn als er zo’n hal zou komen, Donar zou het Nashua van de jaren ’80 kunnen worden. Mijn advies: smeed het ijzer als het heet is (nu dus met topprestaties van Donar en Lycurgus volleybal) want veel van dit soort kansen komen er niet in een topsportleven.

Want ook de afgelopen vele jaren hoor ik vanuit Groningen al verhalen over hallen voor Donar en er staat nog niets. Ik snap dat ook wel. Zo’n nieuwe hal zal de financiële steun nodig hebben van de gemeente. Ik kan me goed voorstellen dat die zich hardop afvraagt wat er mis is met Martiniplaza.

Het draait om geld, maar het gaat natuurlijk ook om visie. Een onderbouwde visie, geen loze kreten.

FOUTJE

Kreten zoals ze die hadden in Almere. Daar staat een fantastisch sportcentrum, helaas zonder top (basketbal)club.

Het verhaal van de topsporthal heb ik in de loop der jaren gehoord in Amsterdam (Piepertijd), Den Helder (verleden tijd), Leiden (tegenwoordige tijd), Rotterdam (die hebben ‘m, maar spelen in de bijhal), Zwolle (leuke hal, maar klein), Nijmegen (Eiffeltijd). Vreemd genoeg wordt er in Den Haag zo’n topsporthal gebouwd.

Enfin. Het zou heel goed zijn als er meer van dit soort topsporthallen of multifunctionele hallen gebouwd worden. Het basketbal is er flink mee geholpen. Evenwel moet het rendabel zijn.

DOORREDENEREN

Deze gedachtegang brengt mij op de vraag van vernieuwing. Want wat is er nou de afgelopen 10, 20, 30 jaar nou werkelijk veranderd in het basketbal?

Het aanzien de sport? Subjectief, maar ik denk het niet echt.

Het niveau? Jazeker. Het niveau van de Nederlanders is omhooggegaan, alleen is dat om ons heen overal gebeurd en dus valt het amper op.

De organisaties? Pffffff

De hallen? Tsja. Apollohal, Boshoven, Vijf Meihal. Bijna antiek. Martiniplaza en Maaspoort, kent iedereen. Het Landstede Sportcentrum, dat is relatief nieuw.

Voordat het een zeurpraatje wordt (of nog meer wordt). De basketbalsport in Nederland is echt toe aan vernieuwing.

WAT TE DOEN

Nieuwe mensen aan het roer, nieuwe helden op het veld.

Alle respect voor al die mensen die jarenlang alles hebben gegeven om hun club of de sport te redden, er moet iets veranderen.

Want stilstaan is achteruitgaan. Zo kijken we naar de sportieve prestaties en zo moet er ook naar het bestuurlijke/organisatorische gekeken worden.

Dan heeft het weinig zin als onderdelen van de basketbalwereld op eigen houtje gaan veranderen.

Zo begrijp ik dat er een mannen CTO (Centrum voor Training en Onderwijs) moet komen in Amsterdam.

In eerste aanleg denk ik dan: dat is goed. Investeren in de sport. Kan alleen maar goed zijn.

Alleen hoor ik dan dat het NMT niet overlegd zou hebben met de opleidingen van de Eredivisieclubs, dus ook niet met bijvoorbeeld Apollo (by the way goed dat de sportieve prestaties een sponsor hebben opgeleverd, hopelijk ook op termijn).

Dat snap ik dan weer niet.

En dat er clubs gepikeerd zijn snap ik ook. Want of je de Dutch Talent League nou goed of slecht vindt, er spelen jeugdteams van eredivisieploegen in. Het lijkt mij dat zij betrokken zouden moeten worden bij initiatieven om de sport de vernieuwen.

Nog even los van het feit dat die clubs waarschijnlijk hun beste jeugdspelers kwijt gaan raken aan dat CTO. Dan vraag ik me weer af hoe die clubs hun spelers moeten opleiden voor het Eredivisieteam. Ervan uitgaande dat het allemaal gebeurt vanuit een filosofie. De laatste jaren heb ik de indruk gekregen dat er verspreid over Nederland best wat clubs zijn die opleiden met een goede gedachte.

Wat blijft er voor hen over?

Nu al vertrekken de grootste talenten naar Amerika en sommigen naar Spanje (al dan niet via een tussenstop op de Canarische eilanden).

Amerika zal voor jonge gasten altijd het walhalla blijven, uitzonderingen daargelaten.

Dan krijgt het CTO de op één na beste garnituur.

En de Eredivisieclubs?

Volgende week gaat de algemene vergadering van de NBB over geld dat via NOCNSF naar het NMT en daarmee naar het CTO gaat.

Mij maakt het weinig uit. Ik ben journalist met een voorliefde voor basketbal. Werktechnisch telt voor mij alleen de topsport.

Tegelijk zie ik wel dat iedereen elkaar hard nodig heeft en dat niet iedereen goed met elkaar omgaat.

Misschien begint daar de vernieuwing.