Enerverend weekje. DBL week 8

De één na laatste week van november kende weer genoeg basketbalverhalen, die door de beperkte media-aandacht bij te weinig mensen onder de aandacht zijn gekomen. Is mijn mening tenminste.

Hoogtepunt was natuurlijk de winst van Donar op bezoek bij Körmend waarmee een directe concurrent voor plaatsing van de volgende ronde van de Europe Cup werd verslagen. Een uitwedstrijd winnen is knap, maar onder druk van uitschakeling is voor mij nog een gradatie hoger.

Her en der werd het resultaat wel vermeld, ook in de landelijke media, alleen wedstrijdbeelden heb ik niet gezien en laten we wel zijn daar draait het om zowel voor Donar en de sponsoren als voor het gehele Nederlandse basketbal aanzien.

ONGELOFELIJK

Over aanzien gesproken. Van de betrouwbare collega’s van het Leidsch Dagblad begreep ik dat Toon van Helfteren in de wachtkamer zit voor een nieuw contract als bondscoach. Dit is wel het domste dat ik in tijden heb gehoord. Gezien de vele reacties op social media sta ik niet alleen.

Niet alleen is Toon de beste coach die Nederland rijk is, hij is ook een fantastisch mens en uithangbord (met alle respect) voor de sport. Van Helfteren is ook eerlijk en als hij in de zomer voor de camera van de NOS zegt dat de internationals in de aanloop naar de EK-kwalificatie nog steeds niet veel te behappen hebben en op z’n minst een fatsoenlijke ontkostenvergoeding verdienen dan is dat de waarheid. Dat zal tegen een zeer been van een bobo zijn gekomen.

Voor Oranje hoort de beste coach te staan. Bij voorkeur de beste Nederlander en ik denk niet dat Scariolo, Messina en Pesic staan te springen.

Over Oranje gesproken. Op de algemene vergadering van de NBB werd duidelijk dat de leden niet 1 euro per persoon willen neerleggen voor het mannenbasketbal. Jammer, maar ik begrijp het ook want de contributie is al vrij fors.

Voor mij zit het probleem meer bij de bond en haar prioriteiten.

In het vrouwenbasketbal is heel veel geïnvesteerd, maar ze komen nog niet in de buurt van kwalificatie voor een groot toernooi.

3×3 doet het heel leuk. Maar ja. Het is niet Olympisch en ik denk ook niet dat het ooit zover zal komen.

Het aanzien van de sport wordt overal ter wereld bepaald door de prestaties van het mannen A-team, dat is gewoon een feit. Ik zal de belachelijke keuze van de beleidsmakers van enkele jaren geleden nooit vergeten. Evenwel verandert er niets en is de huidige generatie bondsbobo’s vooralsnog geen haar beter. Voor de duidelijkheid Oranje kan niet zonder NBB vanwege FIBA-regels.

TALENT

Over problemen gesproken. Yannick Franke is na anderhalve maand al weer weg bij AEK Athene. In goed onderling overleg wordt er dan gezegd. Tuurlijk.

Van de vele Amerikanen die in Nederland spelen en een cv hebben met tig clubs erop wordt vaak gezegd dat er wel iets mee aan de hand moet zijn. Franke die echt goed kan basketballen, dat heb ik vaak genoeg gezien, moet oppassen voor zo’n etiket.

Hij is nog zo jong (20 jaar) dat er niets verloren is. Het maakt mij niet uit waar, maar ga nou eens 2 of 3 jaar bij een goede ambitieuze organisatie spelen. Vestig een naam die ondersteund wordt door feiten en statistieken. Wordt kampioen, presteer sterk in Europa en met Oranje. Op je 23e kun je nog steeds een klapper maken. Ik durf te wedden dat de naam van Franke al over de tong van Bob van Oosterhout is gegaan. Over het zover komt is een heel ander punt.

LAAGVLIEGERS

Over Den Bosch gesproken. De nummer één na laatst van de Eredivisie (tot zaterdag) won van de nummer twee Zorg en Zekerheid Leiden. Het niveau van beide teams was soms tenenkrommend. Of het een excuus mag zijn dat Leiden spelverdeler Lee moet inpassen en Den Bosch nog bezig is met het inpassen van vier spelers, weet ik niet.  Feit is dat het slotkwart door de spanning om van te smullen was en dat vergoedde wel wat.

Koenis was fantastisch in de laatste minuten, maar kreeg weer amper rust. Lee lijkt een aanwinst in Leiden. Hij bracht rust, slimheid en scores voor Leiden.

Zijn directe tegenstander Antwan Scott is misschien in potentie een betere speler, maar zo enorm onstuimig. Lukt het coach Van der Holst en zijn ervaren secondanten in het veld om Scott ‘in het gareel’ te krijgen dan kan er in Den Bosch iets moois ontstaan.

Beer Charles Mitchell kan wel ballen, heeft alleen nog wat kilo’s teveel bij zich. Bovenal straalt hij vreugde uit. Iets wat van New Heroes in het algemeen kan worden gezegd zeker vergeleken met de afgelopen jaren. Erg benieuwd waar Den Bosch eind februari staat.

Over vreugde gesproken. Weert pakte de eerste overwinning van het seizoen tegen Apollo, toch niet de minste. In het Nederlandse onderonsje hadden de Limburgers vijf spelers in de dubbele cijfers en was Kasper Averink geblesseerd.

Het is de hardwerkende Weertenaren gegund. Zo wonnen de nummer laatst en één na laatst hun wedstrijden tegen teams die in vorm waren. Hopelijk zet dit door want de Eredivisie was al spannender dan de afgelopen jaren en kan er alleen maar beter van worden.