Beter iets dan niets en dat is niet goed! DBL week 9.

Het beste nieuws van deze week was de contractverlenging van Toon van Helfteren. Wat mij betreft is er hierover geen enkele discussie mogelijk. De aandacht van de -landelijke- media voor de contractverlenging viel mij niet tegen, al nam alleen dagblad Trouw de moeite om Van Helfteren te interviewen.

toonblijft

Beter iets dan niets zullen we maar zeggen, in ieder geval werd het overal gemeld. Toch bekruipt mij het gevoel dat er publicitair meer uitgehaald had kunnen worden.

Waarom geen persconferentie? Met een uiteenzetting van de plannen en doelen.

EEN GEMISTE KANS

Zoals gezegd publicitair, alsook om sportend en sponsorend (of is er al teveel geld bij het NMT) Nederland te laten weten dat Oranje basketbal er nog is na het debacle van september (ik denk nog te vaak aan dat duel met die Duitsers, maar meer nog aan die eerste wedstrijd tegen Oostenrijk, brrrr).

Uit het Trouw-artikel begrijp ik dat de spelers gepolst zijn en dat het financiële plaatje kloppend gemaakt moest worden. Logisch, maar dat is toch mooi om te melden op een persconferentie! Of ben ik gek?

GROTE BELANGEN

Tegelijk had dan het belang van komende zomer duidelijk gemaakt kunnen worden. Want dat wordt weer cruciaal.

Er moet nog geloot worden, maar Oranje komt in een pre-kwalificatie voor het WK. Gaat Nederland door dan wordt er gestreden om een WK-ticket voor China, in een poule met wedstrijden gedurende het seizoen (attentie clubs) en tegen alle mogelijke tegenstanders (Spanje, Frankrijk, Servie het kan allemaal).

Neemt Nederland komende zomer de pre-WK-horde niet dan is al het werk van de afgelopen jaren bijna voor niets geweest want dan valt het in feite stil. Over belangrijk gesproken.

KNEUTERIGHEID

Los van Oranje verbaas ik me weer over het bekertoernooi. Schattig hoor al die kleine clubs uit de regio die meedoen, maar de kans dat zij winnen van een Eredvisieclub is verwaarloosbaar. Ja ik weet wat Rotterdam vorig seizoen is overkomen, dat was voor het eerst in een miljoen jaar.

Nu staat komende donderdag op het programma van de vierde ronde: New Heroes vs Donar. Interessant duel, maar voor wie is het goed dat dit nu al het affiche is?

Niet de kwartfinale, niet de halve finale, laat staan de finale. Nee de titelverdediger en de bekerhouder komen elkaar tegen in de eerste de beste ronde waarin de Eredivisieclubs meedoen.

RONDUIT BELACHELIJK

Ik zeg laat de acht Eredivisieclubs tussen kerst en nieuwjaar op één plek met een fatsoenlijke accommodatie (Zwolle, Groningen of Den Bosch) om de Beker spelen. Knock-out toernooi 1 tegen 8, 2 tegen 7, 3 tegen 6 en 4 tegen 5 (uitgangspunt stand Eredivisie op 1 december). Maak er een soort HBW van, maak het aantrekkelijk ook voor tv.

Om de amateurs niet ik de kou te laten staan mag de winnaar van hun bekertoernooi een week voor het knock-out toernooi nog tegen de nummer acht spelen.

Nou hoeft het niet precies op deze manier. Maar er moet iets veranderen, want op de huidige manier is het net als bij de contractverlenging van Van Helfteren. Alles wordt voor kennisgeving aangenomen en dat levert het basketbal veel te weinig op.