Een halve minuut basketbal en discussie voor uren. DBL week 10.

Allememachies wat een wedstrijd, schreef ik al op twitter direct na afloop van Zorg en Zekerheid tegen Donar

Het was eigenlijk zoals een Leidse fan tegen mij in al zijn emotie riep: ik ben hier in ieder geval niet voor de kat z’n kut geweest.

Heldere taal. Het duel maalde nog wel even na en niet bij mij alleen, getuige de (te) emotionele reacties die ik zag in de Vijf Mei hal.

Eerder dit seizoen heb ik hier al geschreven dat de Eredivisie zeer gebaat is bij dit soort spannende duels en die zijn er intussen best (relatief meer dan voorgaande jaren is mijn gevoel) veel geweest.

DONAR WON LEIDEN VERLOOR

Donar 32.03 minuten van de wedstrijd op voorsprong. Leiden 4.36 minuten. In mijn ogen is de winnaar altijd de verdiende winnaar, onverdiend bestaat niet want de een maakt nou eenmaal meer punten dan de ander.

Dat Donar won hebben de Groningers te danken aan Smith die de laatste bal erin gooide. Maar ik denk ook dat Leiden de wedstrijd heeft weggegeven.

Dat ga ik proberen uit te leggen.

SITUATIE 1

25 seconden voor tijd is de stand 67-66.

Balbezit Rogier Jansen in de middencirkel.

Zijn keuze is om 1 tegen 1 te gaan tegen Smith (1.88m vs 2.06m), met Jeter op het vinkentouw. Waarom geen pass? Kherrazi werd op de kop helemaal vrijgelaten en kon zo naar de ring insnijden of verder passen.

snapshot_44

Het loopt af met een iet wat gelukkig balbezit voor Leiden op de achterlijn. Evenwel had Jansen een loopfout kunnen krijgen, want in de actie naar de ring verandert hij van pivotvoet (al moet je dat wel terug zien want het gaat zo snel).

snapshot_15 snapshot_16 snapshot_17 snapshot_18

SITUATIE 2

Enfin. Lopen werd niet gezien. En dus kreeg Leiden balbezit. Vanaf de achterlijn passt Jansen de bal naar Kherrazi. Die in deze positie komt.

snapshot_45

Met nog 5 seconden op de schotklok komt Kherrazi vervolgens Smith (hij weer) tegen (2.00m vs 2.06m). Mij verbaast het hoe de andere 3 spelers van Leiden staan opgesteld. Ofwel Kherrazi heeft amper keus.

snapshot_46 snapshot_47

Dit is het schot waarvan Erik Braal zal zeggen: I’ll take it.

SITUATIE 3

Rebound Donar en dan komt misschien wel het meest veelbesproken moment van deze wedstrijd.

De 1 tegen 1 actie van Jeter tegen Jansen.

snapshot_19 snapshot_20 snapshot_21 snapshot_22 snapshot_23 snapshot_24 snapshot_25 snapshot_26 snapshot_27 snapshot_28 snapshot_29 snapshot_30 snapshot_31 snapshot_32 snapshot_33 snapshot_34 snapshot_35 snapshot_36 snapshot_37 snapshot_38 snapshot_39 snapshot_40

Los van elkaar zeiden een topscheidsrechter uit de Eredivisie en een oud-topscheidsrechter dat er zeker contact is maar dat flopping hier een grote rol speelt.

Met verkregen inzicht in de regels ga ik proberen helderheid te brengen.

  1. Heeft de verdediger zijn positie ingenomen en is die legaal? JA
  2. Verdedigt die lateraal in zijn positie? JA
  3. Is er een laterale beweging achterwaarts vanuit de 1e ingenomen positie? JA
  4. Verdediger houdt zijn verdedigende positie? JA
  5. Waar is het contact? Bij de torso? JA

Tot hier is het een aanvallende fout. Maar de actie is nog niet over

6. Is er in het contact flopping? JA. (de specialisten zeggen dat de val achterwaarts niet natuurlijk is en dat er sprake is van een afzet). Kijk zelf naar de video en de foto’s en oordeel zelf.

De internationale regel is dat flopping niet beloond mag worden. In dit geval was er een no call. Jeter maakte contact en als Jansen volgens de refs geen flopping had gemaakt was het een aanvallende fout geweest. Maar men ziet dus flopping en als je dat constateert dan zegt de regel dat er tegen de verdediger gefloten had moeten worden.

SITUATIE 4

Maar ja, door de no call werd de wedstrijd niet beslist. Dat gebeurde even later toen Leiden de rebound niet had.

Waar was Koenis vraag ik me dan af? Hij had al 10 rebounds en zag de laatste minuten toe vanaf de bank. Niet onbegrijpelijk dat hij op een gegeven moment naar de kant werd gehaald, hij was zo moe dat er zelfs geen lay-up meer inging, maar de reboundkracht was daarmee ook weg.

Smith (alweer hij) pakte de loose-ball op en zette de eindstand op het bord 67-68.

SITUATIE 5

Vervolgens had Leiden nog 1 seconde over. Daarbij speelden Dourisseau en Slagter met vuur door in de loop te gaan staan van Lee die het laatste schot ging nemen vanaf eigen helft.

snapshot_41 snapshot_42 snapshot_43

De twee verdedigers staan stil, er is contact, maar dat is de twee verdedigers niet aan te rekenen. Dus geen fout.

En zo hoop ik met medewerking van kenners wat duidelijkheid te hebben gegeven over wat er gebeurde in deze thriller.

Mocht bij iemand de vraag opkomen: wat als er onafhankelijk televisie was geweest. Hadden de refs de beelden mogen gebruiken? Het antwoord is nee. Alleen als die laatste bal van Lee toch door de ring was gegaan had er gekeken mogen worden of het binnen de tijd was of niet.

35 seconden basketbal, I love it.

Met dank aan Arie in ‘t Veld voor de video.