Teams wapenen zich. DBL week 12.

Er was even rust, twee weken geen basketbal.

Waarom eigenlijk?

Het grootste gedeelte van Nederland had vakantie. In mijn ogen bij uitstek de mogelijkheid om ze naar de hal te halen om basketbal te kijken (of beter te beleven).

Wat moet je anders in die twee weken? Lekker naar je (schoon)ouders?

Vroeger was er nog de HBW.

Heerlijk tijdverdrijf (en alibi) tijdens die twee weken.

Nu stuitert er geen bal.

Hebben de spelers rust nodig?

Als het al nodig is, doe dat dan later want we waren nog niet eens halverwege de competitie (sorry, er hoeft niet op 1e kerstdag gespeeld te worden en verder ben je prof).

Eerder heb ik al geopperd om het bekertoernooi in deze vakantieperiode te spelen, beetje HBW-gevoel creëren.

Een paar jaar geleden speelden Leiden en Den Bosch met Kerst nog tegen elkaar. Het ene jaar in Leiden, de andere in Den Bosch. Leverde vrij volle hallen op is mijn herinnering. 

Die rustperiode rond de kerst is er mijns inziens ook oorzaak van dat Donar zo’n enorm pak slaag kreeg in Bulgarije. Op dat niveau kun je niet ongestraft een tijdje nietsdoen, zeker niet als de tegenstander wel verplichtingen heeft.

RATRACE

Nou hebben een aantal clubs niet stilgezeten.

Zorg en Zekerheid haalde de o zo broodnodige back-up center naar Leiden. Leigh Enobakhare lijkt een goede fit. Hij maakt Leiden compleet en ik denk dat die ploeg tot hele mooie dingen in staat kan zijn verderop in het seizoen.

Ook Weert haalde een versterking, de Frans-Amerikaanse point guard Aleek Joseph-Pauline. Er wordt in Limburg veel van hem verwacht. Ik denk niet dat Weert nu de play-offs gaat halen, maar een stel overwinningen maakt hopelijk (financieel) wat los voor de toekomst.

Forward Lease ruilde de Amerikanen in. Anthlon Bell out (priveomstandigheden) / Jermaine Marshall in. Het zal weinig verschil maken. Met Amsterdam en Leeuwarden zal er om twee play-offplekken geknokt gaan worden.

Dan Den Bosch, de New Heroes. Twee oude bekenden erbij; Steve McWorther (bekend van Landstede afgelopen seizoen, hij was erg goed tegen Den Bosch in halve finale va de play-offs) en Marcel Aarts (bekend van 14 jaar hard werken vooral in Den Bosch).

De komst van Aarts verbaast mij niet, Sander van der Holst had gewoon nog een betrouwbare lange man nodig voor -in principe- een beperkt aantal minuten. Aarts is een intelligente speler die weet wat nodig is, zijn plek kent en razendsnel zal integreren.

Overigens heeft New Heroes gesproken met Roeland Schaftenaar over een overgang van Kreta, waar hij niet speelt, naar Den Bosch. Maar de 28-jarige gaf er de voorkeur aan zijn carrière in het buitenland voort te zetten en dat is niet onlogisch. Evenwel geeft het wel iets aan over de ambities van het Bossche management.

INSCHATTINGSFOUTJE

McWorther is een ander verhaal. Antwan Scott was gehaald als de beloofde pointguard. Ook met de hoop dat hij zou groeien in zijn rol. Nou is Scott als point wel beter geworden, maar ik heb nooit het idee gehad dat de Bossche ploeg met hem aan het roer winnend basketbal zou kunnen gaan spelen. Hij kan veel, heel veel, maar is ook veel te onstuimig en eigenwijs. Let wel als shooting guard en zelfs op de 3 kan hij zijn kwaliteiten ook kwijt.

Dat heeft het management in Den Bosch ook ingezien. Bekijk je het glas halfleeg dan kun je zeggen inschattingsfout. Bekijk je het halfvol dan is er op tijd ingegrepen.

Steve McWorther heb ik vorig seizoen genoeg gezien om te kunnen beamen dat hij als echte spelverdeler kan fungeren. Het grootste probleem is tijd. Is er genoeg tijd om de chemistry in Den Bosch op orde te krijgen? En zijn er niet te veel mensen die de bal in hun handen willen hebben, maar dat is aan Sander van der Holst om op te lossen.

De ambities in Den Bosch zijn duidelijk. New Heroes wil kampioen worden (en Europa Cup gaan spelen, wedden dat er gedroomd wordt van Champions League).

Nou join de club. Donar blijft voor mij bij uitstek de favoriet. Landstede en ook Zorg en Zekerheid (Zwolle pakte vandaag de 2e plek door Leiden te verslaan) maken op dit moment een veel betere indruk.

Deze teams, maar ook de anderen mogen nog bijna twee maanden spelers halen. 4 maart moeten zij een bindende wedstrijd gespeeld hebben om in de play-offs te kunnen spelen.

Ik verheug me nu al op de halve finales van de play-offs. Misschien moeten de wedstrijd niet tegelijk (dinsdag, donderdag, zaterdag) maar om en om (dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag) gespeeld gaan worden. Dan kunnen ze allemaal op uitgezonden worden en is er iedere dag basketbal voor iedereen.

Mooi toch.