Oudje, goed, beter! DBL week 17.

In onze kleine Eredivisie lopen weinig oude ervaren rotten rond. Het aantal dertigers is beperkt. Zulke mannen kunnen goud waard zijn voor hun team en zeker ook goud waard bij het opleiden van de jonge garde.

geb datum leeftijd
Akerboom, Kees 12/20/83 33
Dourisseau, Jason 12/07/83 33
Jansen, Rogier 08/29/84 32
Krabbendam, Robbert 07/11/86 30
Paula, Tjoe de 02/15/81 35
Randamie, Sergio de 05/07/84 32
Slagter, Arvin 10/19/85 31
Theeuwkens, Ties 01/15/85 32
Wessels, Stefan 04/13/84 32

Waar ik benieuwd naar was, is hoe deze dertigers op dit moment presteren en hoe zij dat de afgelopen jaren hebben gedaan (Marcel Aarts 33jr laat ik buiten beschouwing want hij heeft pas 2 duels gespeeld, extra aanvulling: Pasalic 32jr speelt te kort in Nederland om zijn cijfers te kunnen vergelijken).

Enig zoekwerk leverde mooie cijfers op. Zoals minuten, punten, schotpercentage. Iets dieper gravend kwam ik ook op true shooting percentage, effective fieldgoal percentage en player efficiency rating.

De laatste drie termen worden niet alledaags gebruikt, vandaar een uitleg geleend van wikipedia.

In basketball, true shooting percentage is an APBRmetrics statistic that measures a player’s efficiency at shooting the ball.[1] It is intended to more accurately calculate a player’s shooting than field goal percentage, free throw percentage, and three-point field goal percentage taken individually. Two- and three-point field goals and free throws are all considered in its calculation. It is abbreviated TS%

In basketball, effective field goal percentage is a statistic that adjusts field goal percentage to account for the fact that three-point field goals count for three points while field goals only count for two points. It is abbreviated eFG%.

The player efficiency rating (PER) is John Hollinger’s all-in-one basketball rating, which attempts to boil down all of a player’s contributions into one number. Using a detailed formula, Hollinger developed a system that rates every player’s statistical performance.

De algemene tendens bij de dertigers is dat zij niet minder aan het worden zijn, op enkele individuele gevallen na. In alfabetische volgorde:

Kees Akerboom

akerboom1

De tendens bij de aanvoerder van New Heroes is duidelijk.

akerboom2

Jason Dourisseau

jd1

Mister Donar is het levende voorbeeld dat ‘oudjes’ wel degelijk beter kunnen worden. Minder minuten, verder is alles beter vooral de percentages.

jd2

Rogier Jansen

rj1

De minuten blijven gelijk, maar de prestaties zijn achteruit aan het gaan.

rj2

Robbert Krabbendam

mk1

De dip vorig jaar is niet helemaal terug te leiden tot de afgescheurde achillespees, maar hij zit nu op zijn stabiele niveau.

mk2

Tjoe de Paula

tdp1

Welhaast bizar. Kwam vorig jaar Groningen binnenvliegen. Speelde amper en zijn bijdrage was beperkt. Dit seizoen nemen de minuten amper toe, alle klassementen wel. En hoe!

tdp2

Sergio de Randamie

sdr1

Twee jaar geleden een dipje, maar daarna de stijgende lijn te pakken.

sdr2

Arvin Slagter

as1

Minder minuten, minder punten, maar o zo effectief en efficiƫnt. Dit is ervaring in levende lijve. Knap!

as2

Ties Theeuwkens

tt1

Nuttige speler met redelijke stabiele cijfers.

tt2

Stefan Wessels

sw1

Meer minuten, maar niet per definitie meer punten. Dat is akelig stabiel. Evenwel nemen de percentages toe. Ervaring.

sw1

Wat mij opvalt is dat de ‘oudjes’ van Donar beter en efficiĆ«nter zijn gaan presteren, dat moet de verdienste zijn van Erik Braal.

Verder zijn er wat spelers die, denk ik, op hun laatste benen lopen. Vooral qua hoeveelheid minuten. Ik zou als club en coach de ‘oudjes’ koesteren. Minder minuten, maar wel belangrijk zijn (zie Slagter). Nogmaals hun ervaring is goud waard op cruciale momenten in wedstrijden en bij de opleiding van de jonkies in de diverse teams.