Positieve energie. DBL week 18.

Een weekend zonder Eredivisie competitiebasketbal, wel het All-Stargala. Ik gun iedereen zijn of haar pleziertje dus ik hoop dat het leuk is geweest, mij boeit het verder niet zo.

Het was in ieder geval nuttig dat wat Oranje-mannen elkaar weer hebben gezien, met het oog op de o zo belangrijke komende zomer. Al denk ik dat er van het gezelschap dat vandaag bij elkaar was in Leiden niet veel overblijft voor de kwalificatieduels van augustus.

LEUK

Er is ook 3 tegen 3 gespeeld door een aantal Oranjespelers van 5 tegen 5 tegen Oranje 3 tegen 3. Gelukkig maar won het ingespeelde Oranje-3 van het samengeraapte Oranje-5, stel je voor dat het andersom was geweest.

Leuk is mijn oordeel over het EK 3×3 van dit jaar het en WK 3×3 dat over twee jaar in Amsterdam wordt georganiseerd. Leuk is ook mijn oordeel over 3×3 in het algemeen. Ik zie het toch als een leuke bezigheid en niet als topsport.

Ik heb ook niet de indruk dat dat in de meeste andere landen anders is en ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat 3 tegen 3 wordt gespeeld door zij die niet goed genoeg zijn voor 5 tegen 5.

Misschien dat het anders wordt als het Olympisch wordt, in misschien 2020 al (dan eerst demonstratiesport denk ik zo). Dan zou de organisatie van een WK in 2019 een heel spektakel zijn. Naar verluidt zijn IOC-voorzitter Bach en FIBA-baas Bauerman akkoord, maar de vraag is of zij lang genoeg in een beslissende positie zitten en of zij voldoende aanhang krijgen.

Daarbij zal het vooral draaien om geld en het meeste geld zit nou eenmaal in Amerika. Ik schat zo in dat de NBA, die qua Amerikaans basketbal alles te vertellen heeft, niet heel happig zal zijn met alle gevolgen van dien. Of zouden ze de ‘oudjes’ uit de league van Ice Cube gaan sturen?

POSITIEF

Over geld gesproken, de NBB schijnt financieel geen bemoeienis te hebben met beide evenementen. Dan valt er in ieder geval niets te verliezen, alhoewel er natuurlijk wel teams een voorbereiding gaan draaien.

Naar ik begrijp wilde de FIBA graag dat Nederland het EK en WK zou gaan organiseren. Dat is op zich positief, want laten we wel zijn: hoe zou Nederland erop staan in München na alles wat er dit millennium is gebeurd (niets)?

Het kan alleen maar positief werken en daar kan het ‘grote’ Oranje (mannen en vrouwen) alleen maar voordeel bij hebben, lijkt me. Wie weet leidt het ooit tot de organisatie van een EK-groepsfase.

Om via het woord positief toch nog even terug te keren naar de Eredivisie.

ENERGIE

Donderdag was ik in de Maaspoort toen New Heroes tegenstander Aris alle hoeken van de sporthal liet zien.

Wat mij vooral opviel was de enorme energie die de Bossche ploeg liet zien. Eerlijk gezegd heb ik dat soort energie dit seizoen in de Eredivisie nog maar een enkele keer gezien, vooral bij Donar.

Exemplarisch voorbeeld van de energie was Charles Mitchell die maar op en neer bleef rennen (en rebounden). Door zijn recente dieet en extra oefeningen is de Amerikaan schijnbaar 11 kilo kwijtgeraakt de afgelopen weken. Het was nodig en hij zal zelf ook merken dat het beter loopt.

Hoewel Aris bizar slecht was en bij New Heroes op een gegeven moment alles lukte, vond ik niet eens dat de Bossche ploeg bijzonder goed speelde. Verdedigend ging er nog best wat mis en aanvallend vond ik het toch iets te vaak één tegen één.

Let wel De Pagter en Wessels zijn nog geblesseerd en Balentine mocht nog niet meedoen (moet 4 maart gespeeld hebben). Tel hen erbij en als (met KOEIELETTERS: ALS) de energie zo blijft, dan wordt New Heroes, toch nog, een heel gevaarlijke ploeg in de play-offs.