De bank, altijd handig. DBL week 22

Ik zag de live stats van het duel tussen Apollo en Donar (toen de Amsterdammers nog meenden te winnen) en dacht: wat speelt Groningen toch met een kleine rotatie.

Door de absentie van Fieler (rugklachten) gebruikte coach Braal eigenlijk slechts zes spelers en speelde Jeter 40 minuten. De Paula 7 minuten en Veenstra 3 minuten zijn verwaarloosbaar. Hun minieme inbreng verbaasde me in een treffen tussen de ongenaakbare nummer 1 en de nummer één na laatst.

Het zette me aan het denken en rekenen. Hoe afhankelijk zijn de diverse teams van hun basis vijf? Wat ik heb gedaan is het percentage van de basisvijf genomen in minuten en hun procentuele aandeel in de scores.

Vooral ook omdat in de aanstaande (hopelijk) intense play-offreeksen de sterkte van de bank van grote invloed kan zijn.

Dan blijkt dat het met Donar gemiddeld genomen en relatief gezien ten opzichte van de andere teams best meevalt met de importantie van de basis vijf, ruim onder het gemiddelde (horizontale blauwe lijn is gemiddelde).

Qua verdeling van de speelminuten is de range in de Eredivisie niet zo heel groot, ofwel de coaches gaan ongeveer gelijk om met de speelminuten van hun startende vijf. Alleen in Weert is het anders, mede ook door de vele blessures.

Qua verdeling van de scores valt gelijk op hoe afhankelijk Aris is van hun startende vijf en daarmee is ook duidelijk hoe weinig de Friese bank brengt. In iets mindere mate geldt dat ook voor Landstede.

Opmerkelijk is dat ook hier Donar onder het gemiddelde zit (de horizontale oranje lijn). Heeft Donar dan toch zo’n diepe bank? Nee, is mijn conclusie. Alleen zijn Smith (8.7 ptn gemiddeld) en Slagter (7.0 ptn gem.) gewoon erg goed.

Hoe zit het dan met de bank bij de outsiders?

Landstede brengt vooral Schilder (6.3 ptn) en Schaftenaar (7.9).

ZZ Leiden brengt vooral Jansen (9.6 ptn) en Enobakhare (4.2 ptn).

Den Bosch brengt Balentine (9.2), De Pagter (9.3), Akerboom (8.1) en Aarts (5.4).

Rotterdam brengt Coen Stolk (8.0), Krabbendam (7.9), Tamasauskas (4.7). Overigens is er door het recente vertrek van Anderson (33 minuten gemiddeld en 21 ptn) wel wat veranderd in de verhoudingen.

Uiteindelijk draait het om wedstrijden winnen. Hoe maakt niet zoveel uit, maar een sterke bank kan in een serie wel helpen. In een bekerfinale, zoals volgende week, is de bank alleen relevant als er sprake is van acute blessures of enorme foutenlast.