David Lawrence en de mooie herinneringen aan vroeger. DBL week 23.

Het overlijden van David Lawrence (57) deze week in Milaan kreeg in Nederland amper aandacht. Lawrence is een van de betere Amerikanen geweest van de vele honderden die de afgelopen jaren op de Nederlandse velden hebben gespeeld.

Op social media was er wel wat aandacht, maar de traditionele Nederlandse media en vooral de regionale lieten het afweten. Blende leverde 1 treffer op, in feite in een bijzin. Wat bij mij ook de vraag opbrengt hoeveel er nog over de bekerfinale zal worden gezegd en geschreven, maar dat terzijde.

In Amerika was bij de krant in de stad van zijn oude college wel aandacht: McNeese basketball legend David Lawrence dies at 58.

Natuurlijk ken ik David Lawrence wel, maar van naam. Het was een speler van voor mijn tijd,  in Groningen en in Den Bosch.

Gelukkig heb ik een beetje videoarchief en het duurde niet lang voordat ik beelden vond. Snel was ik een hele middag verder want eenmaal aan het kijken naar beelden van vroeger…

Ik wil er niet teveel conclusies aan verbinden, maar op zijn minst zijn de beelden van vroeger mooi.

Het zien van deze beelden levert bij mij de vraag op of we over 30 jaar zo terugkijken op de tijd van nu, als ik deed naar 1982 en 1983. We zullen zien.

Omdat ik persoonlijk niet veel weet van David Lawrence maar ik dankbaar gebruik van Rini Mees, de huisarchivaris van het basketbal in Den Bosch.

Rini Mees schreef op Facebook het volgende:

David Lawrence

Een van de beste Amerikaanse spelers uit de Nederlandse competitie David Lawrence is maandag 20 maart 2017 in Milaan overleden. Hij maakte indruk bij Donar in seizoen 1981-1982 waar hij de Groningers aan het kampioenschap hielp en daarmee Nashua Den Bosch pootje lichtte. Het volgende seizoen kwam hij voor de Bosschenaren uit. Het was het jaar dat voor het eerst dat in de Maaspoort gespeeld werd. Lawrence maakte indruk tegen een selectie van NBA-profs bij de opening van die nieuwe zaal. David bleef het hele seizoen geweldig presteren. Hij speelde alle 51 wedstrijden waarin hij tot 1128 punten kwam, gemiddeld 22,12! Zijn hoogste score was 36. Hij werd MVP van de competitie. De sympathieke Amerikaan, ook wel Mr. Nice genoemd had dat seizoen ook nog een plaatje (singeltje) met de supporters opgenomen.

Het was logisch dat de Bossche club met hem verder wilde. Helaas lukte dat niet. David ging het proberen bij de San Antonio Spurs die in september 1983 tegen Nashua in de Maaspoort speelden. Met David erbij, die een stuk breder was geworden, wonnen de Amerikanen in de laatste seconde door een buzzerbeater van George Gerving (‘the iceman’). Lawrence kwam tot 13 punten. De Bossche club heeft nog vier keer geprobeerd om hem weer voor Nashua te laten uitkomen maar alle pogingen liepen op niets uit.

Later werd ik nog op het volgende geattendeerd, ook mooi.