De vraag die we ons moeten stellen. DBL week 24.

Hoe krijgen we de Eredivisie zo ver dat spelers als Bryan Alberts na afronding van hun opleiding in Amerika naar Nederland komen voordat ze naar andere Europese landen gaan?

Ik kom er op omdat Bryan Alberts maandag met Gonzaga de finale speelt van het NCAA-toernooi. Een dag na het bereiken is de 22-jarige guard nog steeds beduusd. “Truly amazing. Still trying to proces it”, liet de nummer 10 mij weten.

Gonzaga kwam nog nooit zover in het NCAA-toernooi en spelen voor 77.612 fans daar in Glendale Arizona is niet niks.

Ongekend natuurlijk zoveel fans bij een basketbalwedstrijd, zelfs voor Amerikaanse begrippen bijzonder.

Een team in Nederland krijgt dat waarschijnlijk voor elkaar over een heel seizoen genomen, Donar. 14 competitiewedstrijden, 6 Europacupduels, wat beker en dan vermenigvuldigd met 3000 gemiddeld dan kom je een heel eind.

Ik vrees dat de andere teams samen zover niet komen.

Dat hoeft ook niet, kan ook niet, maar het moet beter/aantrekkelijker worden om vooruit te kunnen.

NCAA FINALE

Terug naar de finale van de NCAA. Voor Bryan Alberts was er één andere Nederlander die dit heeft meegemaakt namelijk Serge Zwikker met North Carolina.

Daarbij  moet ik aantekenen dat Isabella Slim een jaar geleden met Syracuse ook de finale speelde. Van mij mag de vrouweneredivisie natuurlijk ook zo worden dat zij hier komt spelen, graag zelfs, maar die weg is helaas nog langer dan bij de mannen.

Terug naar de mannenfinale. Serge Zwikker speelde niet toen North Carolina het toernooi won, hij speelde wel twee verloren finales.

Zwikker werd gedraft door de Houston Rockets, maar kwam in de NBA niet in actie.

Tegenwoordig is de 43-jarige Zwikker IT-directeur van RedHill BioPharma Ltd in Raleigh-Durham, North Carolina.

Serge Zwikker speelde bijna in Nederland. In 2000 had Den Helder grootste plannen (déjà vu) en Zwikker leek daar te gaan spelen voordat een rugblessure nog voor aanvang van het seizoen zijn carrière op slot gooide.

We weten allemaal hoe het met Den Helder (financieel) in de loop der tijd is verlopen. Toch waren hun plannen an sich niet slecht, zeker niet.

Ieder beetje helpt dus misschien dat de prestaties van Bryan Alberts deze weken, mensen in Nederland aan het denken zetten. Gebeurt dat, dan is er al een wereld gewonnen.