De beslissende ZZ Leiden vs Apollo

Wat zegt de Nederlandse play-offhistorie over dit duel van donderdagavond.

Leiden speelde vier keer eerder de derde wedstrijd in een best-off-three in de Vijf Meihal en won ze alle vier.

De vijfde beslissende wedstrijd die Leiden ooit thuis speelde was de legendarische triple overtime tegen Groningen in 2011, zoals bekend won Leiden die ook.

37 keer eerder in de historie van het Nederlandse basketbal werd er een beslissende derde wedstrijd in een best-of-three gespeeld. 30 keer won de thuisspelende ploeg; 81%.

Overigens won Amsterdam (in de diverse benamingen) twee keer zo’n beslissende uitwedstrijd. In 1991 in Weert (75-81) en in 2007 bij Donar (69-73).

Kijkend naar alle beslissende wedstrijden (game 3/3, 5/5 en 7/7) dan zijn die er 68 keer geweest. Ook hier geldt dat 81% van die duels gewonnen werd door de thuisspelende ploeg.

Voor deze donderdag geldt dat Apollo niets te verliezen heeft, bewezen heeft te kunnen winnen in Leiden en daarom ligt alle druk bij Leiden, dat een enorm voordeel heeft in de waarschijnlijk goed gevulde en knotsgekke Vijf Meihal.

Apollo heeft natuurlijk altijd een kans op een stunt, maar die kans wordt groter als het aantal keren balverlies tot een uiterst minimum beperkt wordt. Voor ZZ Leiden moeten de Amerikanen bij de les zijn en is de sterke Mo Kherrazi nodig, diegene die in Amsterdam bijna een triple double had (9 punten, 13 rebounds, 7 assists).