Eerlijk gezegd, ik verwacht niet zoveel schokkends. Donar steekt met kop en schouders boven de rest uit en Landstede is voor mij de torenhoge favoriet in hun serie. Evenwel blijft het sport en moet er wel gespeeld worden.
Dat verrassingen bestaan in het basketbal is al vaak genoeg bewezen, voor een recent voorbeeld kunnen we kijken naar de Boston Celtics die als nummer één enorme problemen hebben met nummer acht Chicago Bulls.
DONAR VS NEW HEROES HISTORIE
Groningen en Den Bosch speelden sinds de invoering van de play-offs 13 series tegen elkaar. Donar won er vier, Den Bosch negen. De laatste serie was de finale in 2015 toen Den Bosch kampioen werd.
Donar en Den Bosch stonden zeven halve finaleseries tegenover elkaar met de deze volgorde van winnaars: DB, DB, DB, DB, DB, DONAR, DB. De laatste halve finalereeks was in 2012 toen Den Bosch de beslissende vijfde wedstrijd in Martiniplaza won.
Donar speelde 42 keer een halve finale wedstrijd thuis, won 55%. Buitenshuis waren er 44 duels, met 20% winst.
Den Bosch speelde 71 keer een halve finale wedstrijd thuis, won 83%. Uitwedstrijden waren er 60, waarvan 43% werd gewonnen.
DONAR VS NEW HEROES NU
De Groningers liepen dit seizoen tegen twee competitienederlagen aan. In Zwolle en verrassend in Den Bosch. Nou lijkt het er dit kalenderjaar op dat de underdog in deze serie zich vooral kan opladen juist tegen Donar. Desalniettemin schat ik de kansen in op 90% vs 10%.
Waarom zou er toch een stunt kunnen komen?
- Old soldiers never die
- DJ Balentine (heeft iets speciaals)
- Ondergrens gaat omhoog omdat ploeg -eindelijk- consistent wordt
- Charles Mitchell’s schothand wordt vastgetaped zodat hij geen jumpers meer kan schieten (waarmee het lopen van makkelijke breaks door tegenstanders wordt voorkomen)
- Rookiecoach Sander vd Holst (nu ook assistent bondscoach) blijkt ineens spijkerharde keuzes te kunnen maken (en rotatie terug te brengen tot functionerende spelers)
LANDSTEDE VS ZORG EN ZEKERHEID HISTORIE
Zwolle en Leiden troffen elkaar in de rijke Nederlandse play-offhistorie pas twee keer. Beide series gingen naar Leiden. In het seizoen 2011-2012 was het ook een halve finalereeks (best-of -five). Leiden won toen (met thuisvoordeel) de serie met 3-1. In het seizoen 2013-2014 won Leiden de kwartfinale (best-of-three) met 2-1.
Zwolle speelde in haar historie 13 thuiswedstrijden in halve finales met 46% winst. Buitenshuis werd er 15 wedstrijden gespeeld, met slechts een winstpercentage van 20%.
Leiden speelde 27 thuiswedstrijden in halve finales en won 70%. Buitenshuis was er 28 duels, met een winstpercentage van 54%.
LANDSTEDE VS ZORG EN ZEKERHEID NU
De onderlinge serie dit seizoen is 2-2, het frappante is dat beide teams een uitwedstrijd wonnen, Leiden heel recent op de laatste speeldag nog. Toch denk ik dat Zwolle een uitgebalanceerder team heeft, maar de verschillen zijn een stuk minder groot dan in de andere serie, ik schat de kansen op 60% vs 40%.
Waarom zou er toch een verrassing kunnen komen?
- Mo Kherrazi is in vorm en neemt zijn ploeg als een echte aanvoerder ploeg op sleeptouw
- ZZ scherpt de sterke verdediging nog verder aan
- Wisselvalligheid (ook binnen wedstrijden en van de Amerikanen) is weg
- Jessey Voorn krijgt ook in een uitwedstrijd een score-uitbarsting
- Leiden heeft, met dank aan Apollo, ritme bij ingaan game 1, in tegenstelling tot Landstede dat twee weken niet speelde