Play-offs, Landstede, ZZ Leiden, New Heroes en Oranje.

Landstede tegen Zorg en Zekerheid is een echte play-off-serie geworden. Gelukkig maar want heel erg verwend zijn we niet dit seizoen. Het was allemaal erg voorspelbaar en dat is deze serie helemaal niet. Op beide teams is geen peil te trekken (in de serie niet en ook binnen wedstrijden niet), dat heeft ook zijn charmes want daardoor is het in ieder geval spannend.

Wedstrijd vijf kende zelfs een ‘ouderwets’ opstootje waarbij Enobakhare zijn directe tegenstander Oudendag gebruikte als een bowlingbal. In volle loop gaf de Leiden-speler de Zwolle-speler een zet, met een schuiver als gevolg. Terechte uitsluiting.

Evenwel vraag ik me nog steeds af waarom Oudendag voor dit akkefietje zijn tweede onsportieve fout kreeg. Hij liep, werd geduwd en viel. Dat hij in de daarvoor voorafgaande aanval van Zwolle iets gedaan had, had toen afgestraft moeten worden. Dat deden de refs niet.

Ik denk zelfs dat als Oudendag toen een P had gekregen, het bowlingverhaal nooit was gebeurd en Enobakhare in de verlenging nog had kunnen spelen toen Koenis eraf moest met zijn vijfde fout. Al blijf ik erbij dat een speler zulke domme acties gewoon niet moet doen.

REFS

Kom ik even terug op de scheidsrechters. Ik betuig niemand van bewust partijdig fluiten. Daar geloof ik niet in. Wel is duidelijk dat niet iedere scheidsrechter onder druk blijft presteren (spelers ook niet trouwens, maar daar kom ik nog op).

Iedereen wist vantevoren dat wedstrijd 5 en dinsdag ook wedstrijd 6 beladen duels zouden worden. Waarom staan dan niet de beste refs van Nederland op het parket? Waar was Antio Sinterniklaas? Hij ageert vaak op situaties in plaats van reageert. Door de juiste scheidsrechters aan te stellen in plaats van wat het lijkt een verdeelschema te volgen, is het spel gewaarborgd en dat is simpelweg beter voor iedereen.

DOMME BESLISSINGEN

Kom ik ook nog even terug op de verlenging. Zelden zoveel dommigheid gezien. Zoveel spelers die driepunters schoten en bleven schieten. Ik werd er gek van, hoe zouden Vd Belt en Vervaeck zich gevoeld hebben?

Niemand zat lekker in de wedstrijd qua afstandschot (nou ja Olaf Schaftenaar een beetje dan, want hij redde Zwolle in de reguliere speeltijd met zijn driepunters), beide teams kampten met foutenlast. Dan zorg je toch voor een inside actie naar de ring?!!

Score met misschien bonus of twee vrije worpen en een tegenstander met een extra persoonlijke fout. Makkelijker kan niet toch.

Rogier Jansen kan ik me herinneren deed het een keer, maar kwam in de verlenging kracht te kort. Tiller deed het ook een keer. Nam al dribbelend even rust. Ik zag hem diep ademhalen. Daarna zette hij vol aan. Score en einde wedstrijd. Natuurlijk was iedereen moe en leek het open schot makkelijk. Het is een mentale kwestie om over de vermoeidheid heen te komen en dat siert Tiller, die verder overigens vrij slordig speelde en al een paar duels heb ik het idee dat Landstede beter speelt zonder hem, maar zo’n actie is natuurlijk goud waard.

NEW HEROES

De relatief nieuwe hoofdsponsor in Den Bosch staat in ieder geval nog een seizoen in de wachtkamer om de naam eer aan te doen. Roemloos ging Den Bosch onderuit tegen Donar. 4-0. C’est ca. Niet verwonderlijk want het was geen team en de Groningers zijn gewoon te goed voor de Eredivisie.

De Nederlandse kern bij New Heroes is op zich goed genoeg. De Amerikanen waren dat niet. Mc Worther was een flop. Mitchell ook en het zou helpen als hij beelden van zichzelf terug zou kijken, maar dat deed en doet hij niet en dan zal zijn carrière hem verder weinig brengen. Watts kan wel wat, maar lijkt altijd met een zak cement rond te lopen en Balentine arriveerde te laat om goed geïntegreerd te worden.

Debuterend coach Sander van de Holst kende natuurlijk een bizar seizoen. Wist in de zomer al dat er geld zou komen, moest het seizoen beginnen met een veredelde juniorenploeg en onderweg werden af toe spelers afgeleverd en weggestuurd (Scott). Zo bouw je geen team, dat kost gewoon een heel seizoen. Daarbij moet een rookie-coach ook nog veel leren, ook als je een hele goed speler was.

Benieuwd ben ik daarom hoe het zit met het geduld van teameigenaar Bob van Oosterhout, die niet onder stoelen of banken steekt dat het hem maar om één ding gaat en dat is winnen.

Daarbij komt dat Arik Shivek (vorig jaar kampioen van Israël met Maccabi Rishon Le Zion en wat langer geleden kampioen met Amsterdam) heeft laten uitlekken dat hij wel aan de slag wil in Den Bosch. Hij ziet natuurlijk perspectief zeker nu in Den Bosch alle financiële lijken uit de kast zijn en al het budget (dat komt wel op een miljoen of meer, laat Bob maar schuiven) gebruikt kan worden, al wordt er ook geïnvesteerd in de organisatie.

Interessant en alleen maar in het voordeel van het Nederlandse basketbal want om bij te blijven zullen de andere teams aan moeten haken.

Wat er met de coach gaat gebeuren in Den Bosch is aan de eigenaren Bob van Oosterhout en Jos Frederiks. Op spelersgebied verwacht ik een redelijke schoonmaak en verwacht ik de komst van wat opvallende Nederlanders. In ieder geval zullen de nieuwelingen allemaal tegen de Donar-meetlat gehouden worden.

ORANJE

Komende zomer speelt Nederland onder leiding van Toon van Helfteren (en assistent Sander van de Holst, zou dat ook in Den Bosch een combinatie kunnen worden?) pre-kwalificatie voor WK-kwalificatie in China in 2019. Nederland moet gewoon als winnaar uit de groep met Oostenrijk en Albanië komen (of anders toch als nummer twee want die gaat ook door). De loting voor de WK-kwalificatie was vandaag en het is een beetje schimmig hoe de teams uit de pre-kwalificatie over de groepen verdeeld gaan worden, maar dat is van latere zorg.

Ik had al gehoord dat Oranje gaat trainen in de Sporthallen Zuid in Amsterdam omdat de Vijf Mei hal in Leiden een nieuwe vloer krijgt. Nou hoorde ik ook dat de hal in Leiden wel weer goed genoeg was bevonden voor pre-kwalificatie, maar niet dus voor de echte kwalificatie. Enfin ik hoorde dus ook dat Oranje tegen Oostenrijk en Albanië gaat spelen in de Sporthallen Zuid.

Daar word ik niet enthousiast van. Al was het maar dat ik in het verleden een aantal kwalificatieduels in de Sporthallen Zuid heb meegemaakt samen met 100 fans. Kil, kaal en zielloos. Speel gewoon in een stad en hal waar wel topbasketbal wordt gespeeld.