Donar wordt kampioen, maar er is 1 scenario waarbij Landstede het echt leuk kan maken

Elf dagen heeft Donar geen officiële wedstrijd gespeeld voordat het zaterdagavond aan de best-off-seven-serie tegen Landstede begint.

Dat is veel, heel veel in deze fase van het seizoen.

In die tijd streed Landstede in een serie met ZZ Leiden om leven en dood. Een serie met dieptepunten en hoogtepunten voor de Zwolse formatie.

Wedstrijd zeven werd donderdagavond gewonnen van Leiden en hoe, veel overtuigender kan niet.

Dit gecombineerd met de roestigheid die Donar misschien wel heeft na elf dagen zonder wedstrijden (ritme gaat in de play-offs boven rust) geeft Landstede in mijn ogen een aanzienlijk grotere kans op een stunt in wedstrijd 1. Normaal had ik dit procentueel ingeschat op 80-20, nu op 60-40.

ZWOLSE HOOP

Daarmee kom ik gelijk op het uiterst ideale scenario voor Zwolle en voor een spannende serie die het Nederlandse basketbal best zou kunnen gebruiken.

Landstede stunt in wedstrijd 1 en pakt dan thuis wedstrijd 2. Dan hebben we een serie.

Evenwel is de kans hierop niet groot. Donar heeft aangetoond en bewezen dat het een uitstekende ploeg is voor Nederlandse begrippen, misschien wel te goed voor de Eredivisie. De kans op een 4-0 (of misschien 4-1 als ze thuis kampioen willen worden) is veel groter dan het ideale scenario., maar toch is het niet ondenkbeeldig.

Donar is huizenhoog favoriet voor de titel. De ploeg van Erik Braal heeft een uitstekend seizoen gehad en slechts twee competitieduels verloren (in Zwolle en in Den Bosch). Het is ook amper voor te stellen dat een Nederlandse ploeg nu vier keer gaat winnen van de Groningers. Vooral ook omdat Donar verdedigend goed in elkaar zit en defense wins championships.

WAT MOET ER GEBEUREN

De ondergrens van Donar ligt erg hoog, de bovengrens is veel te hoog voor Landstede. De ploeg van Herman van den Belt kan ook goed basketballen, maar hun ondergrens ligt erg laag (zie serie Leiden). Om te winnen van Donar mag Landstede niet te vaak door de ondergrens heen gaan en moet het Donar uit het ritme halen zodat hun ondergrens in zicht komt en dan liggen er kansen.

JT Tiller heeft in het ontregelen van Donar een essentiële rol want hij is de directe tegenstander van Lance Jeter, de MVP en generaal van Donar.

Jeter is een klasse apart in Nederland, geen discussie mogelijk. Heel veel tegenstand heeft hij ook niet gehad in Nederland, Tiller is net de speler die dat wel zou kunnen bieden. Speltechnisch kan hij tegenstand bieden, maar ook fysiek. Lukt het Tiller om Jeter te ontregelen en zijn eigen ploeg te blijven leiden dan wordt het interessant. Al vond ik Tiller tegen Leiden vooral erg onstuimig.

Nogmaals Donar is goed en Landstede moet bewijzen dat niveau te kunnen halen en vooral vast te houden. Bij dat laatste heb ik mijn twijfels.

Essentieel voor de kansen van Landstede, buiten goed rebounden en weinig balverlies, is heel goed en constant verdedigen en de driepunter. In de serie tegen Leiden is eens te meer gebleken het spel van Landstede inhoud dat er veel driepunters worden geschoten. Gaan die raak tegen een hoog percentage dan krijgt Donar problemen, zoniet dan is het snel klaar.

Vooral omdat Donar ook graag veel driepunters schiet en net als Zwolle vervolgens dankbaar gebruikt maakt van de inside ruimte die daardoor ontstaat. Met dit verschil dat Donar een doorgewinterde ploeg is die heeft bewezen meerdere wapens te kunnen gebruiken, terwijl er bij Landstede veel vraagtekens zijn.

Dat laatste is de finaleserie in een notendop. Veel vraagtekens bij Landstede, weinig bij Donar.

ENORM STATISTISCH BELANG WEDSTRIJD 1

Het historische belang van de eerste wedstrijd in een finaleserie kan niet genoeg benadrukt worden. Want in maar liefst 89,7% van de gevallen werd de ploeg die de eerste finalewedstrijd won, ook kampioen.

ONDERLINGE PLAY-OFF HISTORIE

Donar en Landstede speelden pas drie keer eerder tegen elkaar in de play-offs. In het seizoen 1996-’97 won Donar de kwartfinale met 2-0.

In 2011-’12 was er een play-off-poule waarin Donar beide duels won.

Vorig seizoen was Donar in de finalereeks met 4-1 te sterk voor Zwolle.

DONAR IN FINALE

Groningen begon negen keer aan een play-off-finale en werd vijf keer kampioen.

Drie keer begon Donar de serie met thuisvoordeel, drie keer werd de ploeg ook kampioen (2004, 2010 en 2014).

LANDSTEDE IN FINALE

Zwolle speelde twee keer een finaleserie en verloor ze beide; in 2005 van Amsterdam en vorig seizoen (met thuisvoordeel) tegen Donar.

DIT SEIZOEN

Donar won drie van de vier onderlinge duels tegen Landstede. 84-69 en 79-62 in Martiniplaza, 76-74 en 61-68 in Zwolle. De bekerfinale speelden deze twee teams ook nog en Donar won die overtuigend 78-58.