Wat nu in de finale tussen Donar en Landstede? Vragen voor wedstrijd vier.

Dat Landstede kon winnen van Donar dat wist ik wel. Alleen had ik het na wedstrijd één en twee niet meer verwacht.

Voor aanvang van de serie zag ik serieuze mogelijkheden voor de Zwolse formatie, niet direct op winst van de serie, maar één of twee wedstrijden zeker. Je mag het checken bij de Zwolse coach.

Evenwel ben ik hem en heel Zwolle een excuus schuldig. Na de twee enorme pakken slaag had ik ze al afgeschreven. Mijn fout, hierbij excuses. Karakter dat hebben teams van Herman van den Belt altijd.

Nou zie ik Donar nog steeds kampioen worden, meer dan voldoende kwaliteit in Groningen. Toch zal het tikkie van donderdag zijn aangekomen.

WAT GEBEURDE ER

Na de driepunter van Arvin Slagter stond Donar met nog zeven minuten te spelen 14 punten voor.

Toch ging het nog mis.

Voor het eerst dit seizoen eigenlijk. De competitienederlaag in Zwolle was een buzzerbeater. Kan gebeuren. De nederlaag bij New Heroes werd afgedaan als gevolg van het Europese avontuur. De Europese nederlagen waren geen schande.

De nederlaag van donderdag was ook geen schande, maar kwam wel uit de lucht vallen, gezien het seizoen, gezien de serie en ook gezien wedstrijd drie waar lange tijd eigenlijk niets aan de hand was voor Donar.

Totdat. Ja totdat de ploeg ineens stopte met spelen. Een 9-28 run zette Landstede neer.

Met nog 1.41 te spelen werd de stand door een score van Tiller 72-66. Nog weinig aan de hand voor Donar zou je zeggen. Maar toen ging er in zeer korte tijd veel mis bij Donar, vooral in de hoofden van een aantal spelers.

 

Landstede pakte de aangeboden kans(en) met beide handen aan en in feite was de wedstrijd 30 zuivere speelseconden later gespeeld (72-72) want het momentum was volkomen bij Zwolle.

PFOEH

Tiller was in scorende zin grandioos, maar Oudendag was evenzeer belangrijk. Hij zette welhaast bij elke score het screen en knapte verder veel vuil werk op, die niet in de stats terug te vinden zijn.

Een dipje kan gebeuren. De vraag is hoe Donar dit oppakt omdat het de eerste serieuze tegenslag is geweest dit seizoen.

En kom niet aan dat het goed nieuws is voor de Groningse penningmeester omdat er een extra thuiswedstrijd komt, geen speler heeft een boodschap aan hem in deze.

Ik verwacht absoluut niet dat de Donar-spelers zondag op hun benen staan te wankelen. Onzin. Daarvoor is de ploeg en de staf te goed.

ZONDAG

Wat wel kan gebeuren is dat de ploeg in Zwolle heel snel een statement wil maken.

Dan ben ik benieuwd hoe dat uitpakt.

Wordt het zoals in duels 1 en 2?

Rent Donar zichzelf niet voorbij?

Laat Landstede de tegenstander -gecontroleerd- uitrazen?

Of heeft Zwolle zoveel vertrouwen getankt, dat het erop en erover gaat?

Uiteindelijk begint (en eindigt) het bij verdedigen. Donar heeft veel aanvallende power. Landstede moet dat zien te beantwoorden. Misschien wel door snel te komen of te beginnen met een zone-verdediging.

HISTORIE WEDSTRIJD 4

Wedstrijd 4 in een serie (best-of-5 en 7) is 74 keer gespeeld en het was vaak spannend.

62,2% van deze duels werd gewonnen door de thuisploeg. Dus ook vaak winst voor de gasten. De gemiddelde uitslag is: 76,2 – 74,8.

In alleen de best-of-sevenseries wijkt het amper af. 66,1% thuiswinst.

In 35% van de gevallen werd de stand in de serie na wedstrijd vier 2-2. In 22% van de gevallen werd het 3-1.

Zwolle speelde twee keer eerder een wedstrijd vier thuis en verloor ze beide (’04-’05 tegen Amsterdam 43-73 en ’14-’15 tegen Den Bosch 73-86).

Groningen speelde vier keer een wedstrijd vier buitenshuis en won er slechts één (eerder deze play-offs in Den Bosch 68-72).