Wie? Wie zeg je is de nieuwe coach New Heroes Den Bosch?

Wie zul je zeggen? Wie?

Silvano Poropat.

Nooit van gehoord. Was ook mijn reactie.

Even zoeken op internet levert al snel een heel interessant gegeven op. Silvano Poropat is twee keer verkozen tot coach van het jaar in de Duitse Bundesliga.

Pardon.

Zet Jos Frederiks grof geschut in?

Het lijkt er wel op.

Silvano Poropat is een 46-jarige Kroaat geboren in Pula (voormalig Italiaans grondgebied) die zijn carrière heeft gemaakt in Duitsland. Hij begon als voetballer maar werd op 16-jarige leeftijd basketballer bij het Kroatische Rovinj. Een echt groot talent was hij niet. Zijn loopbaan als trainer kwam al snel van de grond en op zijn 28e verkaste hij naar Duitsland om aan de slag te gaan als jeugdtrainer bij Ludwigsburg. Daar werd hij later hoofdcoach. Ging nog aan de slag bij het Letse Ventspils. Keerde terug naar Duitsland bij Karlsruhe. Was daarna vier jaar hoofdcoach bij Middeldeutscher BC. Vorig seizoen stond hij aan het roer in Bonn totdat ernstige lichamelijke klachten hem noopten tot een jaar rust.

Dat is ook de reden dat Poropat beschikbaar, benaderbaar en betaalbaar (Shivek wel gesproken, maar te duur) was voor Jos Frederiks, die overigens zeer enthousiast is over zijn nieuwe coach.

Want laten we wel zijn, normaal gesproken komt een coach met zo’n CV niet naar Nederland.

“Man muss nahe an der Perfektion arbeiten!”

In de gesprekken met Bob van Oosterhout en Jos Frederiks raakte Poropat steeds enthousiaster over de plannen in Den Bosch met dus een contract voor komend seizoen en opties voor het jaar erna.

De keus is extra opvallend omdat Frederiks de afgelopen jaren telkens koos voor beginnende coaches (Korner, Jones en Van der Holst).

„Mein Ziel ist es, jeden Spieler an sein persönliches Limit zu führen“

De komst van de ervaren Poropat, die overigens nog nooit kampioen werd op het hoogste niveau, geeft een duidelijke indicatie van waar New Heroes naartoe wil.

“Silvano Poropat richt zich niet alleen op de individuele vaardigheden van zijn spelers, maar vooral op hun houding en hun karakter. Discipline is een belangrijk onderdeel van zijn concept. Interactie – zowel in de aanval als in de verdediging – en vechtlust zijn de deugden die hij eist van zijn spelers. Voor Poropat is het gebruik van psychologie een essentieel onderdeel van zijn werkwijze.”

Met de Kroatische Duitser zal er een andere wind gaan waaien in de Maaspoort. Dat lijkt me duidelijk uit een Duits achtergrondverhaal, of het succes brengt zal de tijd leren.

Overigens is Sander van der Holst een andere functie aangeboden binnen New Heroes en hij beraadt zich daarop.