O nee, de geschiedenis herhaalt zich toch niet weer? Aub geen vijf Amerikanen!

Bijna geruisloos zouden de FEB-clubs komende woensdagavond gestemd hebben over meer buitenlanders per ploeg. Je zou dit ook geheim of stiekem kunnen noemen, zeker omdat ik het las in een bijzin in de Leeuwarder Courant.

Gezien de reacties op social media was ik niet de enige die van niets wist. Enig navraag leert dat het wel degelijk op de agenda staat.

Een debat over het aantal Amerikanen per ploeg, want laten we wel zijn het draait nagenoeg alleen om Amerikanen (er is maar één Pasalic), is er niet geweest.

Nu zijn er vier toegestaan. Het zouden er vijf moeten worden.

WAAROM ?????

Om met de deur in huis te vallen, ik vind drie genoeg, twee zou zelfs mogen, maar ik wil me best realistisch opstellen.

Het is namelijk zo dat het voordeliger is om Amerikanen dan Nederlanders onder contract te hebben. Dat heeft te maken met belastingen. Daarbij komt nog dat er een schier onuitputtelijke bron Amerikanen is (vaak van een bedenkelijk niveau, dat hebben we de afgelopen 20 jaar wel gezien) en maar een beperkt aantal Nederlanders (van niveau, zegt men dan).

De combinatie van geld en aanbod van Amerikanen en Nederlanders is vast een belangrijk argument van de lobby voor meer buitenlanders.

Mijn argumenten voor minder zijn simpel.

  1. We zijn de Nederlandse competitie, daar moeten veel Nederlanders spelen
  2. Oranje, ons vlaggenschip, plukt vruchten van meer speeltijd Nederlanders (het EK werd gehaald in de jaren na de vermindering van 7 buitenlanders)
  3. Vijf Amerikanen leidt onherroepelijk tot heel veel -cruciale- minuten voor deze vijf (leert de geschiedenis)
  4. Wat is de motivatie voor de jeugd als vijf plekken worden ingenomen door buitenlanders / denk na over en zorg voor een goede opleiding
  5. Het overgrote deel van de buitenlanders komt en gaat (nog veel sneller), zo komt er nooit binding met het lokale/regionale publiek
  6. Er kan maar één ploeg kampioen worden (Donar of misschien New Heroes), de rest doet er wijs aan te investeren (in tijd)
  7. Trek 2 of 3 hele goede Amerikanen aan (waar de Nederlanders wat van kunnen leren), daar smult het publiek van

Ik ben geen helderziende, maar heb wel een idee hoe de stemming woensdag gaat lopen en dat wordt close. Er komt misschien wel een cruciale rol voor Zorg en Zekerheid. De ploeg uit Leiden roept nu al een paar jaar dat er jeugd moet doorstromen, maar dat gebeurt niet echt. Die ploeg ziet nu Driessen en Koenis verdwijnen. Benieuwd hoe zij de stemming ingaan.

Ik hoop dat dit onzalige plan wordt weggestemd en dat de acht organisaties (misschien mag Den Helder ook nog meepraten als negende) de koppen bij elkaar steken om de diverse organisaties sterker te maken. Want dat is wat het Nederlandse mannen basketbal dringend nodig heeft. Alle neuzen dezelfde kant op en werken aan één en hetzelfde doel: groeien en basketbal in Nederland weer interessant en daarmee belangrijk maken.