Crisis in de Eredivisie! Reconstructie van een belangrijke FEB-vergadering.

Telefoon, mail, whatsapp, het leverde mij vanuit breed perspectief voldoende info op om te komen tot een reconstructie van een avond met behoorlijke invloed op de toekomst van het Nederlandse mannen basketbal.

WOENSDAG 14 JUNI

Alle huidige Eredivisieteams zijn in Nieuwegein uitgenodigd voor de FEB-vergadering. Evenals Den Helder en Top Basketbal Gelderland (Nijmegen/Wijchen), waarbij de laatste twee -nieuwe- organisaties als toehoorder zonder stemrecht.

Voorafgaand aan de vergadering: overleg tussen FEB, NBB, Donar en Landstede over de recente bekerfinale.

Zwolle voelt zich gedurende dit samenzijn dusdanig geschoffeerd door andere partijen dat de vertegenwoordigers boos opstappen. Ze zijn zo boos dat ze ook niet aanschuiven bij de FEB-vergadering. Wel wordt per mail medegedeeld dat Zwolle tegen het plan voor vijf Amerikanen is.

AANVANG FEB-VERGADERING

Landstede is dus afgehaakt.

Weert is er wel, maar met vertegenwoordigers van BAL, de nieuwe organisatie van het topbasketbal in Noord-Limburg. De statuten van de FEB stellen dat hun mandaat nog niet is ingegaan en dat BSW er had moeten zijn voor stemrecht.

Wat resteert zijn zes teams en vijf bestuursleden.

Er ontstaat discussie over het plan om vijf in plaats van vier Amerikanen toe te staan. Demissionair voorzitter Marcel Verburg over de reden voor meer Amerikanen. “De competitie is niet spannend, het publiek toont weinig interesse. Er komt zo meer niveau, het wordt aantrekkelijker.”

Ik betwijfel dit ten zeerste omdat basketbal op (top)niveau veel meer is dan vijf spelers tegen vijf spelers, het gaat om het gehele plaatje.

In de discussie in Nieuwegein laten sommige teams zich duidelijker horen dan anderen.

STEMMING

Het stemrecht is simpel geregeld. De stem van een team telt voor twee, de stem van elk bestuurslid telt voor één.

Aris VOOR. Friezen claimen niet voldoende Nederlanders naar Leeuwarden te kunnen trekken.

Donar VOOR. Kampioen wil een competitie die spannender is.

4 punten VOOR.

 

Apollo TEGEN.

Forward Lease Rotterdam TEGEN.

New Heroes TEGEN.

Zorg en Zekerheid Leiden, bij monde van Rob van Hooven TEGEN.

8 punten TEGEN.

 

Het bestuur is in principe onafhankelijk, wel is Marcel Verburg ook voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden en woont en werkt Ramses Braakman ook in Leiden.

Bestuurslid Martien Jonker VOOR.

Bestuurslid Henk Alkema VOOR.

Bestuurslid Bert Kragtwijk VOOR.

Bestuurslid Ramses Braakman VOOR.

Voorzitter Marcel Verburg VOOR. “Er is gestemd zoals er gestemd moest worden. We wilden Aris behouden.”

 

Dit maakt dat het VOOR-kamp op 9 stemmen komt, het TEGEN-kamp op 8.

 

Grote vraag is nu wat er met de stem van Landstede is gebeurd? Demissionair voorzitter Verburg hierover: “Ik weet niet of zij zich niet gehoord voelen, er is gehandeld naar de procedure.”

Ik heb verder begrepen dat Weert ook tegen zou hebben gestemd, wat maakt dat er van de op dit moment ingeschreven ploegen twee teams voor zijn er zes teams tegen. Toch is het voorstel aangenomen.

Ik heb ook begrepen dat Den Helder en TBG geen voorstander zouden zijn

VERDERE PUNTEN

Na de stemming stond op de FEB-agenda het aftreden van voorzitter Marcel Verburg, die al twee jaar interim was, en het aftreden van Bert Kragtwijk.

Enfin, uiteindelijk is dit een democratisch proces geweest. Evenwel kan niemand claimen of zich verschuilen achter de opmerking dat dit een gezamenlijk besluit is van de clubs.

WAT NU

Nou kunnen we een hele discussie opzetten of vier of vijf Amerikanen een wezenlijk verschil zal uitmaken. Het definitieve antwoord zal gegeven worden door de tijd.

Mijn mening is dat drie Amerikanen voldoende is. Dat de komst van extra Amerikanen altijd ten koste gaat van Nederlanders. Bovenal is het niet goed voor het imago van het Nederlandse basketbal.

Dat er niet voldoende Nederlanders met kwaliteit zijn is zowel waar als niet waar. Ligt maar net aan het referentiekader. Meet je het af aan de selectie van kampioen Donar of omliggende landen, dan waarschijnlijk niet. Meet je de kwaliteit af aan de andere teams binnen de Eredivisie dan valt het wel mee.

Feit is dat er nu een nieuw bestuur moet komen, omdat naast Verburg en Kragtwijk de andere drie bestuursleden er vandaag de brui aan hebben gegeven. De reden is dat een club (niet genoemd, maar lees New Heroes eigenaar Bob van Oosterhout) zich niet aan de communicatie-afspraken heeft gehouden met onderstaand verhaal van woensdagavond.

Het gedrag van één persoon en één organisatie (die lijkt op te komen voor het Nederlandse belang) kan toch niet de reden zijn voor het opstappen van een bestuur. Verburg wil hier niet op ingaan. “Daar hebben zij hun redenen voor.”

TOEKOMST

Er moet dus iets gebeuren. Voor de duidelijkheid de FEB is ooit in het leven geroepen door de clubs zelf, kortom de FEB = clubs.

Een nieuw bestuur of beter nog een professionele organisatie, dat zou er moeten komen. Een betaalde directeur (met een raad van toezicht) die een plan op tafel legt (leggen). Met een visie op de toekomst van het Nederlandse clubbasketbal, daar een beleid bij maakt, doelen stelt en alles in het werkt stelt om dat te realiseren.

Aris redden is mooi, Den Helder en TBG er (nu al) bij krijgen zou goed zijn. Om structurele stappen voorwaarts maken moeten de clubs echt (beter) gaan samenwerken, ofwel gaan functioneren als een team.