Vlaggenschip @oranjebasketbal moet en gaat naar WK-kwalificatie

Er bekruipt mij eigenlijk maar één gevoel nu de voorbereiding van Oranje erop zit en wel dat deze ploeg op het aanstaande EK had moeten spelen.

Grrrr wat baal ik nog steeds van die ellendige wedstrijd een jaar geleden in Leiden tegen de Duitsers. 

Zucht…..het is zoals het is.

Van een afstand bekeken ziet Oranje er Vanhelfteriaans goed uit en de (verdedigende) resultaten zijn er ook naar. Al zal de bondscoach altijd zeggen dat hetbeter kan.

Nou zijn er de afgelopen jaren ook voorbereidingen geweest zonder overwinningen wat op een gegeven moment zelfs een voorteken werd van goede resultaten in echte wedstrijden, maar uiteindelijk wil een bondscoach, en zijn spelers natuurlijk ook, winnen want dat geeft pas echt een goed gevoel, al kan het ook zaken verbloemen.

RESULTATEN

Winst onlangs op Oekraïne was een meer dan keurige, dit land is volgens de FIBA nummer 18 van Europa. Nederland overigens 28e. Portugal, de nummer 29 op de lijst en de laatste ploeg in de ranking (Oostenrijk en Albanië komen er niet op voor), kreeg deze zomer een pak slaag van Oranje. Zweden, nummer 24, werd verslagen maar er werd ook van verloren.

Nederlagen waren er nog tegen Bosnië (23e) en Macedonië (13e) in beide gevallen na twee verlengingen. De laatste oefennederlaag was in en tegen Italië (14e) waarin Nederland tot ver in het vierde kwart serieus meespeelde.

Natuurlijk kun je zeggen dat al die Europese middenmoters pas recent aan de voorbereiding op het EK zijn begonnen. Van Helferen op zijn beurt had ook zo zijn personele problemen.

SPELERS

Hij kreeg Kloof pas laat ter beschikking. De o zo belangrijke guard die komend seizoen in Spanje voor Murcia gaat spelen in de beste competitie na de NBA, deed alleen mee tegen Oekraïne om tegen Italië uit voorzorg aan de kant te blijven net als Roeland Schaftenaar.

Henk Norel liet de trip naar Italië aan zich voorbij gaan, maar is inmiddels aangesloten richting het eerste kwalificatieduel zaterdag in Oostenrijk. Shane Hammink is geblesseerd afgehaakt en Nicolas de Jong is naar Frankrijk teruggekeerd om zijn contract in orde te maken. Zijn ingevlogen vervanger Nick Oudendag liet trouwens een goede indruk achter, moet heerlijk zijn voor de bondscoach om zo’n vechter achter de hand te hebben.

Enfin het zat niet helemaal mee. 

HET GAAT BEGINNEN

Morgen (woensdag) begint de pre-kwalificatie met het duel tussen Albanië en Oostenrijk. Samen met Nederland vechten die landen om twee tickets voor de echte WK-kwalificatie. Oranje start zaterdag in Oostenrijk.

Ik heb al eerder geschreven dat Nederland op volle oorlogssterkte (met ook Kherrazi die een zomer rust nam) tot leuke dingen in staat zou zijn op een EK. Een optimaal Oranje in goede doen, schurkt, denk ik, tegen de Europese top 10-15 aan.

Nu moet er maar één dingen gebeuren: het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal MOET door de pre-kwalificatie heenkomen. Ik ben er van overtuigd dat het goedkomt, eigenlijk is Oranje het ook aan haar stand verplicht.

NOG WAT

Eigenlijk moet er nog iets gebeuren. Ik zie, hoor en beleef veel te weinig over het vlaggenschip. De traditionele media de schuld geven is te makkelijk. Daarvoor zijn de prestaties niet goed genoeg geweest en zijn er teveel andere sporten. Dit moet afdwongen worden.

Evenwel leven we in een tijd vol social media en daar laat de organisatie rond Oranje heel veel liggen. Heeft ongetwijfeld met geld te maken, maar dat is de fout die veel clubs ook maken. Investeren in spelers, maar niet in het verkopen van de basketbalsport.

Ik ben dan ook bang dat de twee duels in de Sporthallen Zuid matig bezocht gaan worden en dat verdient Oranje niet. Hopelijk heb ik het mis en anders maar lering uit trekken en de WK-kwalificatiewedstrijden straks in Den Bosch of Groningen gaan spelen.