Winst vanavond uitermate belangrijk voor @Oranjebasketbal tegen Oostenrijk

Nederland tegen Oostenrijk is vanavond niet zomaar een wedstrijd, het kan een hele bepalende worden voor de toekomst van het Nederlandse mannenbasketbal.

Op het eerste gezicht is het een volgende kwalificatiewedstrijd. Winst levert groepswinst op.

Dan is volgende week donderdag de loting bij de FIBA.

En dan nu even het koppie erbij houden.

Er zijn vier pre-kwalificatiegroepen met dus vier groepswinnaars en vier nummers twee.

De loting voor de WK-kwalificatie is al geweest, de acht teams uit de pre-kwalificatie worden erbij geloot. De groepswinnaars als X1, de nummers twee als X2.

De nummers twee gaan het zeker niet treffen in hun toekomstige groep van vier, waarvan er drie doorgaan naar –weer- een volgende ronde.

De nummers één hebben kans op een wat makkelijkere groep. Metname de groepen F en H hebben mijn voorkeur.

Even voor de duidelijkheid na de eerste ronde WK-kwalificatie komen er vier groepen van zes teams en van die groepen gaan de eerste drie naar China. De resultaten uit de eerste ronde tellen mee in de tweede ronde van de WK-kwalificatie.

Maar er is nog iets. Want elke gewonnen wedstrijd telt mee in de ranking van de FIBA. Elke wedstrijd (ook die zaterdag in Albanië) heeft dus invloed op de toekomst van Oranje. Want op basis van die ranking worden kwalificatiegroepen geloot. Dus met het oog op het EK van 2021 waarvan de loting ergens in 2019 is, kan Nederland door wedstrijden te winnen zichzelf een betere uitgangspositie verschaffen.

En nog even voor de duidelijkheid Oostenrijk is geen makkie, anderhalve week geleden werd er wel gewonnen in Schwechat, een jaar geleden werd er in de Vijf Meihal verloren, met alle desastreuse gevolgen voor het EK van dit jaar als gevolg.