Donar strijdt Europees door, nu Bakken Bears #BasketballCL

Het klinkt heel simpel: Donar door naar de tweede voorronde van de Champions League. Het resultaat in Litouwen klinkt ook al zo simpel, winnen met 23.

En toch verdient de formatie uit Groningen alle credits want Europese uitwedstrijden winnen is geen makkie. Litouwen is een echt basketballand en Vytautas was geen slechte ploeg, verre van. Dat was ook te zien in het eerste duel in Martiniplaza.

Toen nog waren de Litouwers een onbekende ploeg. Ik weet zeker dat Erik Braal en Meindert van Veen heel goed de beelden hebben bestudeerd. Meindert was vorig seizoen ook al de man die met veel succes tegenstanders analyseerde en hun zwaktes blootlegde. Gegarandeerd dat dit nu ook het geval is geweest.

SNEL VERDER

Nu wacht zondag al in Martiniplaza Bakken Bears uit Denemarken en dinsdag is de return. Snel, maar van vermoeidheid mag nog geen sprake zijn. Sterker nog, ik denk dat euforie en ritme veel zwaarder doorwegen in de strijd tegen de Denen.

Maar denk niet te makkelijk over de kampioen van Denemarken. De Litouwers waren relatief makkelijk te analyseren want zij speelden een redelijk basic spelletjes met hun ‘blanke beren’. Bakken Bears speelt anders, meer zoals Donar speelt.

In het niet al te lange verleden hebben Den Bosch en Leiden ook tegen Bakken Bears gespeeld en zowel gewonnen als verloren. Begrotingtechnisch lopen de twee teams op dit moment aardig gelijk op. Bakken Bears heeft vier Amerikanen, een Senegalees en een aantal Deense internationals in de selectie. Daarbij hebben de Denen Champions League ervaring, al was het vorig seizoen niet best met één overwinning en 13 (zware, gemiddeld 23 punten verschil) nederlagen in de groepsfase.

Voor Vytautas gold, net als voor Donar trouwens, dat er nog geen serieus wedstrijdritme was. Bakken Bears is al aan de competitie begonnen.

Ik schat de kansen voor Donar op het bereiken van de derde voorronde tegen Estudiantes in op 51/49 voor Donar, vooral vanwege Meindert en de kracht in het spelen van uitwedstrijden.