De haai van week 1, DBL.

Ook dit jaar ga ik gedurende het seizoen proberen prestaties in de Eredivisie in het spotlicht te zetten of te duiden.

Ik gebruik de haai als metafoor.

Dit eerste competitieweekend zijn er voor mij twee genomineerden; Carrington Love van Zorg en Zekerheid Leiden en Michael Madanly van Apollo.

Love had in zijn debuutwedstrijd een triple double (15p, 10r, 12a) in de zeer knappe winst van Leiden op titelverdediger Donar

En toch is de prestatie van Michael Madanly voor mij het meest opvallend. De guard/forward debuteerde in de Eredivisie met twee beslissende vrije worpen in de slotseconden van de thriller in en tegen Rotterdam (80-82).

Debuteerde is ook zoiets want de Syriër Madanly is al 36. Hij vluchtte in 2011 uit Aleppo in Syrië vanwege de oorlog. Bij zijn club was hij toen MVP van de Syrische competitie. Zijn broer werd in die tijd ook nog ontvoerd door Islamitische strijders, maar na het betalen van losgeld kwam hij vrij en vertrok de hele familie uit Syrië.

Michael ging spelen in China en bleef daar vier jaar, speelde daarna ook nog op de Filipijnen. Zijn ouders kwamen vanuit Aleppo in Amsterdam terecht en dat verklaart ook hoe Madanly vorig seizoen bij Landslake terecht kwam. De overstap naar Apollo in de Eredivisie is dan snel gemaakt.

21 punten waaronder de twee beslissende vrije worpen, Michael Madanly is de haai van de week.