Allememachies wat kan deze haai springen, week 4 DBL

Deze speelronde heb ik de drie serieuze uitdagers van Donar met eigen ogen gezien. Drie hele serieuze gevaarlijke haaien ook gespot.

De eerste was Stefan Wessels. Aan zijn feitelijke statistieken 12p, 3r, 3st, 4ast was het niet echt af te zien, maar de 33-jarige speler van New Heroes loopt over het veld alsof hij aan zijn tweede jeugd is begonnen en zijn rol in Den Bosch overstijgt belangrijk.

Een ander die mij erg opviel was Ralf de Pagter 15p, 6r en lange tijd de enige inside dreiging van Landstede op bezoek in Leiden, hij hield zijn ploeg in de race.

Toch stak er één man met kop en schouders boven de rest uit Mohamed Kherrazi. Wat nam de aanvoerder van Zorg en Zekerheid Leiden het voortouw in de topper tegen Landstede 21p, 13r, 3st, 3st. Een heel bijzonder wauw-moment was zijn geblokte schot op de dunkpoging van Sherron Dorsey-Walker.

De rol van Mohamed Kherrazi (en eigenlijk ook de andere twee genomineerden) wordt nog weleens over het hoofd gezien omdat hij niet het type speler is dat in aanvallende zin vaak de hoofdrol opeist. Toch is Kherrazi een bijzondere speler, zo liet hij ook tegen Zwolle zien. Atletisch, sterk (ook van karakter), topverdediger en als hij lekker in z’n vel zit kan hij, zoals tegen Landstede, aanvallend ook mooie dingen doen, zoals turnaround jumpers. Puntje van zorg zijn wel zijn vrije worpen.

Zo spelen, zeker in een topper, maakt Kherrazi voor mij de haai van de week.

kherrazi

DE UITDAGERS

Van de drie uitdagers maakte Zorg en Zekerheid op mij het meeste indruk. Zoals die ploeg begon tegen Landstede dat was om je vingers bij af te likken. Het basisvijftal met de beresterke Nederlandse kern van Kherrazi, Voorn en De Jong is voor de Eredivisie van het bovenste niveau, Love kan ballen en Vette kent z’n rol. Ervan uitgaande dat De Randamie zijn rol nog zal vinden en dat er in het nieuwe kalenderjaar nog wel iemand bijkomt maakt dat Leiden een hele serieuze uitdager kan worden van Donar.

Niet dat ik Landstede en New Heroes afschrijf, zeker niet.

Dahlman is, als ik Herman van den Belt moet geloven, echt goed, maar door drie keer zijn neus te breken sinds hij in Nederland is, zit hij even in de wachtkamer. In Leiden verzandde Zwolle in de eerste helft in het schieten van verre jumpers. Toch gaat het wel goedkomen met Landstede zeker als Dahlman en Schilder er weer bij zijn.

New Heroes heeft een solide basis vijf. Als Akerboom en Carey weer fit zijn is de bank op niveau en tien man diep, net als Zwolle. Nou draait het in Den Bosch in mijn ogen uiteindelijk maar om één man als de ploeg Donar van haar troon wil stoten en dat is Anthony Marshall. De andere spelers zijn belangrijk, maar zonder een 100% in vorm zijnde Marshall wordt New Heroes nooit kampioen. Hoewel fysiek in orde, heeft de spelverdeler na twee kapotte kruisbanden nog niet de vorm te pakken, al heb ik wel enkele briljante momenten gezien, maar daar heeft hij nog een half jaar voor.

VIJF AMERIKANEN

Hoe is het mogelijk vraag ik me af. Eerst stemt Donar voor de regel van vier plus één Amerikaan. Er mogen er dus vier op het veld staan en dan bij de eerste de beste mogelijkheid zet Erik Braal er vijf tegelijk op het veld. Had nou niemand dat in de gaten?

Door de komst van Teddy Gipson naar Donar is het de enige club waar dat op dit moment kan. Navraag bij Ramses Braakman de interim-voorzitter van de FEB (na het vertrek van Marcel Verburg) leert dat er in alle commotie rond het FEB-besluit geen sancties op papier zijn gezet door de clubs.

Wel, zegt Braakman, had coach Braal van de scheidsrechters een Technische Fout moeten krijgen. Dat is volgens Braakman de standaardregel. Evenwel had niemand op het veld het opgemerkt. Tegenstander Weert heeft ook geen protest tegen de uitslag aangetekend. Dus blijft het resultaat staan.

In de FEB-vergadering van komende maand komt de sanctie voor het spelen met vijf buitenlanders aan bod. Het voorstel zal in de lijn liggen met de Technische Fout en bij herhaald de fout in gaan zal een zwaardere straf volgen.

Ik denk trouwens dat de fout niet snel meer gemaakt zal worden, zeker niet als de sancties straks een keer zwart op wit staan, anders zou het in de play-offs best tot een rel kunnen leiden.

Nou is Gipson in principe aangetrokken om de geblesseerde Slagter te vervangen, maar ik ga ervan uit dat hij erbij blijft. Bovendien kunnen ook andere teams nog een vijfde buitenlander aantrekken. Ik ben het daar niet mee eens, maar zo zijn de regels nu (helaas).