@OranjeBasketbal komt eraan, en hoe!

Na het weekend wordt bekend welke 12 man Toon van Helfteren oproept voor de aanstaande twee WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje.

24 november komt Kroatië op bezoek in Almere, twee dagen later speelt Nederland in Roemenië. De andere tegenstander in de groep is Italië, tegen hen en de returns tegen de andere twee teams speelt Oranje in februari en juni.

Van Helfteren heeft in principe de beschikking over alle spelers, niemand heeft bij voorbaat afgezegd, alleen Arvin Slagter is geblesseerd. De bondscoach wil niet meer dan 12 spelers oproepen omdat hij de drie dagen voorbreiding zo optimaal mogelijk wil benutten.

De voorlopige 24-koppige lijst voor de FIBA herbergt wel een opvallende naam, namelijk Stefan Wessels die de afgelopen jaren de zomercampagne van Oranje niet kon combineren met zijn privesituatie.

BIJZONDER

Enorme opsteker voor het Nederlands basketbal zijn de prestaties van Henk Norel in Spanje. Hij leverde afgelopen maand een hele bijzondere prestatie bij Gipuzkoa Basket en werd doorvoor beloond met de titel MVP van de maand oktober in de ACB, de op één na sterkste competitie ter wereld na de NBA.

Gemiddeld was de 30-jarige Norel goed voor 17,2 punten en 9,2 rebounds.

Norel is dit seizoen niet de enige Nederlander in de Spaanse Eredivisie. Ook Nicolas de Jong, Charlon Kloof en Shane Hammink spelen in de ACB.

De Jong speelt bij Zaragoza, hij is gemiddeld goed voor 18 minuten, 10,8 punten en 4 rebounds. Recentelijk heeft De Jong zijn neus gebroken waardoor hij met een masker op speelt, maar dat hindert hem niet echt.

Charlon Kloof komt uit voor Murcia. Speelt gemiddeld 17 minuten met 8,5 punten en 2,3 assists. Afgelopen weekend won Murcia bij grootmacht Barcelona, met een dunk van Kloof die om de vingers bij af te likken was.

Shane Hammink debuteert als prof bij Bilbao. 14,7 minuten gemiddeld en 5,7 punten.

ShaneHammink

Naast de spelers uit de sterke Spaanse competitie heeft Van Helfteren veel meer manschappen in Europa. Yannick Franke speelt bij Aquila Basket Trento, de nummer twee van Italië. Franke is dit seizoen gemiddeld goed voor 11 minuten en 5,8 punten.

yannickfranke

Roeland Schaftenaar speelt in de hoogste Griekse divisie voor Larissa, gemiddeld 20 minuten, 9,8 punten en 3,5 rebounds.

Thomas van der Mars speelt in Estland bij BC Kalev, gemiddeld 16 minuten met 5,8 punten en 4,9 rebounds.

Leon Williams is bij Göttingen in de Bundesliga 23 minuten gemiddeld met 8 punten en 2,9 assists.

Jito Kok is actief in de Spaanse Tweede Divisie voor Valladolid gemiddeld 25 minuten met 7,8 punten en 5,6 rebounds.

TEAMMANAGER

Overigens is de opvolger van Peter van Noord als teammanager van Oranje al aan de slag. Dat is Dick van der Starre. Hij was keeper bij FC Dordrecht, was actief als manager in de zwemwereld en bij het Nederlands basketbalteam onder 16. Hij en Toon van Helfteren zijn hele goede bekenden van elkaar omdat zij op dezelfde school in Dordrecht docent waren.