Deze haai staat aan het bewind, week 7.

Sorry Evan en ook een beetje sorry voor Mike en Clayton. Jullie worden het deze week niet. De titel haai van de week gaat naar het voltallige interim-bestuur van de FEB.

Ik zie het zover niet komen, maar toch is het volgende scenario mogelijk. Aan het eind van de competitie komt Donar één winstpartij te kort voor de eerste plek op de ranglijst, of vervelender nog voor de Groningers voor de tweede plek. Dat betekent weg thuisvoordeel vanaf de halve finales (en een wedstrijd minder recette).

En/of onderin komt Apollo of Forward Lease Rotterdam of misschien wel BAL één overwinning tekort om Aris te passeren in de strijd om de zesde en laatste play-offplek.

Dit kan zomaar gebeuren door het besluit van het huidige FEB-bestuur om Donar een 20-0 nederlaag te geven voor het wederom tegelijk in het veld zetten van vijf buitenlanders en vooral omdat het al de tweede keer is.

DOM 1.0

Sinds het, in mijn ogen erg domme, besluit in juni om vijf buitenlanders toe te staan in de vorm van vier plus één zodat er altijd een Nederlander op het veld staat zijn er best veel dommigheden begaan door deze en gene.

Om nog een keer terug te komen op het buitenlandersbesluit wil ik de vraag stellen of het werkelijk iets aan de verhoudingen binnen Nederland zou veranderen als er maar drie (of beter twee) Amerikanen per ploeg zouden worden toegestaan?

Bovendien zouden Nederlanders meer speeltijd krijgen en zich zo beter kunnen ontwikkelen in de Nederlandse competitie (door de afname van buitenlanders hebben we het EK gehaald met het enige echte vlaggenschip van het Nederlandse basketbal).

DOM 2.0

Nadat Erik Braal eind oktober vijf buitenlanders op het veld had gezet in de thuiswedstrijd tegen BAL bleek dat er door het oude FEB-bestuur geen consequenties op papier zijn gezet voor het overtreden van de buitenlandersregel. Was men vergeten in de consternatie.

Ik begreep na het duel tussen Donar en BAL wel van FEB-interimvoorzitter Ramses Braakman dat er een technische fout had moeten worden uitgedeeld, mits het geconstateerd was.

En daar zit ‘m dadelijk de crux. Wat staat er zwart op wit? Ik kan me er alles bij voorstellen dat het bestuur van Donar zich niet twee punten laat afpakken voor iets dat een afspraak is zonder consequenties die op papier zijn beschreven.

PIJNLIJK 1.0

In de stemming van juni werd het besluit van vier plus één aangenomen doordat het toenmalige FEB-bestuur voor was en twee clubs; Donar en Aris. Dan is het bijna niet te geloven dat juist in hun onderling treffen weer zo’n fout wordt gemaakt met misschien grote gevolgen, zowel boven in de ranglijst als rond plek zes want Aris krijgt ook nog eens twee punten cadeau. Het FEB-besluit had ook kunnen zijn dat Donar twee punten in mindering wordt gebracht.

PIJNLIJK 2.0

Wat er nu gaat gebeuren is dat Donar achter de tafel een strijd aan gaat met de FEB en dat zijn ze in feite zelf aangezien de FEB door de clubs zelf wordt gevormd. Dat kan alleen maar vervelend aflopen. Winnaars zijn onmogelijk in deze strijd. Het aanzien van het basketbal in Nederland krijgt onherroepelijk een knauw.

DOM 3.0

Hoeveel mensen heb je eigenlijk nodig binnen een team om te constateren dat er bij een ploeg van vijf niet één Nederlands paspoort op het veld staat? Erik Braal en Meindert van Veen heb ik best hoog zitten en dat het hen twee keer overkomt vind ik vrij bizar.

Ergens heb ik wel begrip voor het feit dat hoofdcoach Braal met alle Europese wedstrijden, waarin die vier plus één regel niet geldt, een foutje maakt, maar voordat de wissel op het veld komt moet in een professionele organisatie dat toch iemand (de assistent vooral) opvallen. Schijnbaar was het zaterdag speler Arvin Slagter die die het opmerkte.

DOM 4.0

Dat scheidsrechters er niet op (kunnen) letten, kan ik me voorstellen, maar een commissaris die is toch aangesteld om dit soort zaken in de gaten te houden?! Eén Nederlands paspoort, moet er bij de vijf op het veld staan. Niet echt hogere wiskunde toch.

PIJNLIJK 3.0

Het interview dat Erik Braal na de wedstrijd in Leeuwarden had, vond ik onnodig. Natuurlijk was het geen blunder van Braal. Waarom zegt de coach niet gewoon en vooral alleen maar: het was dom van me, maar het is me ontschoten in de vele wedstrijden die we spelen sorry, we hebben het zo snel mogelijk hersteld op het veld en het zal niet meer gebeuren.

Nu worden er allerlei niet relevante zaken bijgehaald, nog even los van de persoonlijke aversie tegen de verslaggever die zijn werk doet.

“Ik heb bonuspunten verdiend door vijf Nederlanders op het veld te zetten.”

“Het woord blunder wordt neergezet om clicks te genereren.”

“De intentie van de regel die schend ik niet.”

De Erik Braal in dit gesprek is niet de Erik Braal die ik ken. Dat is een keurige man bijna een professor met respect voor anderen en vooral ingetogen en fair.

EN NU

Volgens mij staan de sancties nergens zwart op wit. Dus het lijkt mij dat Donar uiteindelijk die punten gewoon terugkrijgt.

Of, en daar heb ik geen flauw idee van, binnen de reglementen van de FEB (wie heeft die eigenlijk) moet ergens staan dat het bestuur de autoriteit heeft om punten af te pakken in bepaalde gevallen.

De sfeer binnen de FEB wordt er absoluut niet beter op.

En wat gebeurt er in het bekertoernooi dat niet door de FEB maar door de NBB wordt georganiseerd?

29 november vergadert de FEB en dan moet er zwart op wit komen wat de consequenties zijn van het overtreden van de vier plus één regel. Want straks zijn er gewoon play-offs om het kampioenschap, dan gaat het er echt om en dan zijn dit soort zaken helemaal niet wenselijk.